Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-07 06:32:00

Szabadtéri börtönnel várják a G20 elleni tüntetőket

Csütörtök este erőszakba torkollt a G20 elleni demonstráció: a tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel. Vasárnap óta egyébként folyamatosan demonstrálnak Hamburg városában, a százezret is meghaladó tüntető egy része bulizással tiltakozik, de vannak, akik zombinak öltözve üzennek a kormányoknak. A fő követelések a növekvő egyenlőtlenség és a környezetkárosítás megállítása.

Szabadtéri börtönnel várják a G20 elleni tüntetőket

A csütörtök esti felvonulás viszonylag békésen indult, az aktivisták az utcán vonultak és énekeltek. Azonban feketébe öltözött, arcukat a német szabályok ellenére eltakaró demonstrálók tűzijátékokat gyújtottak és kövekkel, palackokkal dobálták meg a rohamrendőröket. Válaszul a hatóságok vízágyúkat vetettek be a tömeg ellen. Az összecsapásban 76 rendőr megsérült, tíz tüntetőt őrizetbe vettek. 

Becslések szerint nagyjából 10.000 ember vett részt a tüntetésben és több mint 15.000 rendőrt vezényeltek a helyszínre. Értesülések szerint egy rendőrségi helikopter pilótáit lézermutatóval vették célba, ami átmeneti vakságot és szemsérülést okozott náluk.

Az aktivisták azzal vádolták meg a hamburgi hatóságokat, hogy elnyomják tiltakozásukhoz való jogukat, a város azonban közölte, hogy a megmozdulás hatalmas biztonsági kockázatot jelent a külföldi delegációkra, akik részt vesznek a G20-csúcson.

Vasárnap óta tart 

A tömegdemonstrációk sora vasárnap kezdődött, majdnem egy héttel a G20-csúcs kezdete előtt. Ezzel egy időben a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) nagyszabású és erőszakos tiltakozási akciókra hívta fel a figyelmet, a hatóságok szerint Hamburg-szerte a média figyelmének felkeltését célozzák a demonstrációk. A G20-csúcsra időzítve 29 nagy megmozdulást jelentettek be.

Hamburg városát maga Angela Merkel választotta helyszínül, komoly kockázatot vállalva: amellett, hogy a kikötőváros a kancellár szülőhelye, fellegvára a németországi szélsőbaloldali szervezeteknek.

A városban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, több biztonsági zónát állítottak fel, a tanácskozásnak otthont adó konferenciaközpont közelében lakókat csak személyi igazolványuk felmutatásával engedik be. Az Elba folyó mentén ideiglenes szabadtéri börtönt alakítottak ki, ahol mintegy 400 embert tudnak elhelyezni.

fotó: reutersFotó: Reuters


A németek remélik, hogy nem ismétlődnek meg a 2007-es G8-as csúcs borzalmai, amikor is Rostockban egy Black-bloc tüntetés során 400 rendőr került kórházba.

A BBC szerint 100 ezernél is többen utaztak Hamburgba, hogy tüntetessenek a húszak találkozója ellen. Vannak köztük békések is, de van „Shut Down G20” és „G20- Welcome to Hell” című tüntetés is.

A Local.de információi szerint 20 ezer rendőrt állítottak csatasorba, köztük egy holland egységet, amely a kikötőben teljesít szolgálatot, valamint a Cobra és a Wega nevű osztrák terrorelhárító alakulat egy-egy csoportját.

Shakira, Coldplay, Justin Trudeau

A fenntartható fejlődés támogatására szerveződött Global Citizen nevű mozgalom a csúcstalálkozó előestéjén ingyenes fesztivált tartott, amelyen fellépett mások mellett Shakira és a Coldplay, és beszédet mondott a találkozó egyik résztvevője, Justin Trudeau kanadai kormányfő.   

A húszak klíma- és kereskedelempolitikájának bírálatára Protestwelle (Tiltakozási hullám) címmel német szakszervezetek, nemzetközi és német környezetvédő szervezetek és más civil szervezetek által meghirdetett demonstráción rendőrségi adatok szerint nyolcezer, a szervezők szerint  18 ezer ember vett részt.

fotó: reutersFotó: Reuters

A zöld szervezetek is tüntetésbe kezdtek, felsorakozott a nemzetközi militáns környezetvédelmi szubkultúra apraja-nagyja. Képviseltette magát a Greenpeace, az Oxfam és a BUND is.

Ezek a csoportok azt kívánják elérni, hogy a G20-ak lépjenek fel erősebben a klímaváltozás elleni harcban, de az Oxfam célja az is, hogy a fejlett államok éves GDP-jük 0,7 százalékát költsék a fejlődő országok segélyezésére.

Cselekvést akarnak látni

Vasárnap 6-8 ezren tüntettek kapitalizmus- és globalizációellenes szlogenekkel. „Nem értünk egyet a politikusokkal, mert túl sok lehetőséget hagynak elveszni. Az emberek azt akarják látni, hogy cselekszenek a klímaváltozás ellen, de a politikusok mégsem hajlandók csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, pedig az iparilag fejlett G20 tagjai a legnagyobb szennyezők” – mondta egy tüntető.

„Azt követeljük Angela Merkeltől és a G20 vezetőitől, hogy

szakítsanak a szénalapú gazdasággal. Hiába vállalták a károsanyag-kibocsátás csökkentését, nyolc éve nem csökkentettek semmit.

Hiába vállalták a szegény országok felzárkóztatását, nem tesznek semmit, nem vállalnak felelősséget – mondta Andree Boehling, a Greenpeace tüntetője.

Még aznap egy parkot is kiürítettek a rendőrök: szélsőbaloldali és anarchista tüntetők próbáltak tábort kialakítani, azt tervezték, hogy egész héten Hamburg központjában tüntetnek, a ma kezdődő G20-csúcs miatt. A rendőrök több embert őrizetbe vettek.

Több ezres tömeg tiltakozik a csúcs ellen az idei G20 helyszínén, Hamburgban. A helyi rendőrségnek már vízágyúkat is be kellett vetnie a tömeg oszlatásához, mikor azok nem akartak távozni a felszólítások ellenére sem. Fotó: Reuters Galéria: Tüntetések Hamburgban További képek

 

Zene, sör, buli

Szintén vasárnap a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak egy csoportja a szénalapú energiatermelés elleni tiltakozásból az End Coal (Le a szénnel) feliratot mázolta egy teherhajóra, amely a szervezet adatai szerint 75 ezer tonna kőszenet szállított Oroszországból Hamburgba. A rendőrség igazoltatta az aktivistákat.

A csúcs több ezer ellenzője a Neuen Pfedermarkt nevű helyen gyűlt össze egy felhívásra a St. Pauli városrészben. Jó kedélyűen, zenével, sörözéssel, füvezéssel tiltakoztak a G20 ellen, hangszórókból a szokásos tüntetős dalok, köztük a Killing in the name szólt a Spiegel szerint.

 Ezer zombi

Az egyik leglátványosabb és legkülönlegesebb demonstráló csoport napok óta kisebb-nagyobb létszámban bukkant fel észak-németország különböző pontjain, szerdán viszont 1000 zombi vonult az utcákon. Mint kiderült, a Gestalten nevű csoportosuláshoz tartoznak,

és különös akciójukkal arra hívják fel a figyelmet, hogy a G20-nak nem szűk csoport érdekeit kellene szolgálnia, hanem ki kellene állnia egy nyitottabb és egyenlőbb társadalomért. Ezért zombiként, szürkébe öltözve, csendben, lassú léptekben, de van, aki földön kúszva halad az utcákon.

Világválság hatására

A G20 csoport informális egyeztető fórum, 1999 óta működik, első csúcstalálkozóját 2008-ban tartotta, az akkor elmélyült pénzügyi világválság hatására. Tagjai Argentína, Ausztrália, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Törökország, Szaúd-Arábia és az Európai Unió. A csoport munkájában részt vesz a Világbank, az OECD és az IMF is.

További belföldi híreink