Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-05 15:12:00

Orbán Viktor levelet küldött a sztrájkra készülő közszolgáknak

A szakszervezet kereste meg a miniszterelnököt, Orbán Viktor válaszolt is nekik.

Orbán Viktor levelet küldött a sztrájkra készülő közszolgáknak

A sztrájkra készülő köztisztviselői vezetők még júniusban fordultak levélben több kormánytaghoz, illetve magához a miniszterelnökhöz. Orbán Viktor, pontosabban a titkárságának a válaszlevele megérkezett.

A levélben az mfor.hu információi szerint a kormányfő arról tájékoztatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ), hogy a kapcsolattartással Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárt bízta meg.

Az MKKSZ július 17-re, hétfőre időzíti a munkabeszüntetést, ha a kormány nem teljesíti a bérköveteléseiket, miszerint a bérek három év alatt 50 százalékkal emelkedjenek.

A szakszervezet szerint több mint 260 ezer ember dolgozik a közszolgálatban, akiknek a nettó keresete nem emelkedett idén. Jó részüknél ráadásul 2008 óta ez a helyzet. A fizetések javulását ígérő életpálya-program indulását pedig késlelteti a kormány, 2018 elejéhez képest egy évvel később kerülhet erre sor.

Mivel az érdekképviselet tárgyalási kezdeményezései eredménytelenek voltak, utolsó eszközként meghirdették a sztrájkot, amihez kezdettől fogva csatlakoztak a Magyar Államkincstár dolgozói. Erre azt mondta Lázár János az egyik kormányinfón, hogy "minisztériumban nincs sztrájk, és nem lesz béremelés sem", illetve "jól gondolja meg a szakszervezet, hogy sztrájkol-e".

A levelet elküldték Lázár Jánosnak, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek is. Válasz végül a kormányfőtől jött.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink