Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-30 07:47:00

Köves Slomó: Horthy nehezen tekinthető kiváló államférfinak

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija szerint az egész Horthy rendszer arról szólt, hogy konzerválja az osztálykülönbségeket.

Mint ismert, Orbán Viktor a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán méltatta Horthy Miklós hajdani kormányzót, akit kivételes államférfiúnak nevezett. Lázár János a múlt heti kormányinfón erre úgy reagált: „Én nagy magyar hazafinak tartom Horthy Miklóst”. Szerinte megcáfolhatatlan tény, hogy volt néhány politikus, aki 1920 után megmentette az országot.

Horthy Miklós nehezen tekinthető kiváló államférfinak – reagált csütörtök este Köves Slomó az Egyenes Beszédben Rónai Egon kérdésére válaszolva. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija szerint mindenki tudja, hogy Horthy egész rendszere arról szólt, hogy konzerválja az osztálykülönbségeket.

Köves Slomó hozzátette:


így lett Magyarország hárommillió koldus országa, így lett a 2. világháborús szereplés, a Numerus Clausus, majd a deportálások is.


Az EMIH vezetője azt is elmondta, hogy minden politikai oldalnak szüksége van példaképekre, szimbólumokra, de ezek mindig problémásak lesznek. Alig vannak olyan történelmi személyek, akikkel nincs valamilyen gond – tette hozzá a rabbi.

TGM: Horthy magasztalása sértő

Horthy Miklós magasztalása sértő a zsidóság számára, és azok számára, akiknek dédszülei parasztok voltak – mondta szintén az Egyenes Beszédben Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint a Horthy rendszer egy népellenes rezsim volt, ahol az alsó osztályt megvetették, pofozták a parasztokat és cselédlányokat. Hozzátette: a külföldi sajtó számára ma sem az a fő probléma, hogy lopnak a vezetők, hanem hogy szinte minden nap történik valamilyen emberi jogi sérelem.

Megvetem Horthy Miklóst – ezt már Farkasházy Tivadar mondta, aki szerint, ha a volt kormányzót egész életműve alapján kell megítélni, akkor Sztálinnál sem számít a sok millió halott és deportált ember, mert megnyerte a háborút. A humorista Hitlert is példaként említette, aki pl. autópályákat épített. Talpig vasban lenne az egész társaság Nyugat-Európában – tette hozzá Farkasházy Tivadar.

atv.hu

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink