Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-23 14:38:00

Szegedi Csanád: Hiszek abban, hogy Vona képes megtérni

Nem tartja hitelesnek a Jobbik néppártosodását a politikai alakulat korábbi alelnöke, aki öt évvel ezelőtt hagyta el a pártot, miután ráébredt zsidó származására. A 168 óra interjújában Szegedi Csanád arról is beszélt, mit tanácsolna egykori barátjának, Vona Gábornak.

Szegedi Csanád: Hiszek abban, hogy Vona képes megtérni
Szegedi Csanád

Szegedi azért nem tartja őszintének a Jobbik középre húzódását, mert a megtérés három objektív stációjának egyikét sem érzékelni a párttal kapcsolatban, olvasható a 168 óra interjújában.

A korábbi alelnök szerint Vona Gábor esetében már a megtérés fogalma is kérdéses, ő ugyanis soha nem volt klasszikus antiszemita, nem ideológiai meggyőződésből lett egy szélsőjobboldali párt elnöke, hanem taktikai megfontolásból. Kihasználta a radikális jobboldal 2006 utáni előretörését.

Vonát kizárólag saját politikai ambíciói mozgatják, nem az elvei, soha nem voltak tartós ideológiai meggyőződései, ami egyébként nem lenne baj, ha nem egy politikai közösségnek lenne az irányítója, nyilatkozta Szegedi.

Az egykori jobbikos politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik részéről nemhogy jóvátételt, de még bocsánatkérést sem hallani, a legtöbb párttag vélhetően azt sem érti, hogy mi folyik a fejük felett. „Látjuk, hogy hiába vették fel az ártatlanság álarcát, az legfeljebb stílusbeli fordulatot jelent, időről időre leleplezik magukat egy-egy óvatlan cigányozással, buzizással, zsidózással. Azt hiszem egyébként, hogy egy egész párt amúgy sem térhet meg, őszinte pálfordulásra csak egyének képesek”, mondta Szegedi Csanád.

Az egykori alelnök arra is emlékeztet, hogy Vona a saját múltjától is „tarthat”, hiszen részt vett a Magyar Gárda alapításában, éveken át gárdamellényben mutatkozott, tévészékházat akart lerombolni, durva Izrael- és zsidóellenes retorikát használt: „Ezt nem lehet mellébeszéléssel meg nem történtté tenni”. Szegedi szerint a Jobbik legsúlyosabb bűnei Vona elnökségéhez és személyéhez kapcsolódnak, és most megpróbál úgy tenni, mint a jóságos Sztálin elvtárs, aki „nem tudott” a Gulagokról.

A volt alelnök azt mondta, egykori harcostársa a középre húzást csupán azzal akarta legitimálni, hogy előbb megszabadult a gárdától, aztán pár szélsőséges párttagtól. „Ez azonban kevés a hitelességhez. Nem kezdődhet valódi demokratikus fordulat őszinte bocsánatkérés és magyarázatadás nélkül. Ezt Vona Gábor eddig elmulasztotta, így viszont szinte senki sem hiszi el neki, hogy tényleg szakított a korábban hirdetett radikális eszméivel.”

Arra kérdésre, hogy mit tanácsolna egykori barátjának, Szegedi Csanád azt felelte: „Azt, amit a néhai Schweitzer József főrabbi mondott velem kapcsolatban: egy időre fel kell hagyni a politizálással.” Szegedi szerint „ez az egyetlen hiteles viselkedés, ha ezt az egészet komolyan gondolja.

Én hiszek abban, hogy Vona képes megtérni, de ehhez ki kell állni a nyilvánosság elé, és bejelenteni, hogy mindaz, amit a Jobbik korábban csinált, hatalmas tévedés, otrombaság volt. Majd hátralépni, és a mandátuma lejártáig a politikai szereplésével nyomatékosítani a fordulatot, aztán az első tisztújításnál átadni a párt vezetését másnak.

Ha őszinte a párt meghirdetett átalakulása, akkor Vonának fel kellene áldoznia saját politikusi karrierjét a Jobbikért”, nyilatkozta a 168 órának Szegedi Csanád.

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink