Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-23 09:37:00

Fidesz-vezető az atv.hu-nak: Orbán Viktor rábólintott, megszavazzák ma a "feles" plakáttörvényt

Ma reggel Orbán Viktor Brüsszelből rábólintott, így "100 százalék", hogy a parlament törvényelőkészítő bizottsága ma benyújtja a testület módosító indítványát a városképvédelmi törvényhez, így a fideszes és a KDNP-s képviselők délben megszavazzák a "feles" lex csicskát - mondta el az atv.hu-nak egy vezető fideszes.

Fidesz-vezető az atv.hu-nak: Orbán Viktor rábólintott, megszavazzák ma a "feles" plakáttörvényt

Tegnap délután már megvolt a terv, és a módosító indítvány is, de nem volt meg a politikai felhatalmazása a Fidesz-frakciónak a plakáttörvény "keresztülveréséhez".


Ma reggel Orbán Viktor Brüsszelből rábólintott, így "100 százalék", hogy a palament törvényelőkészítő bizottsága ma benyújtja a testület módosító indítványát a városképvédelmi törvényhez. Így a fideszes és a KDNP-s képviselők a parlament mai rendkívüli ülésén, délben megszavazzák a "feles" lex csicskát

- mondta el az atv.hu-nak egy vezető fideszes.

Alkotmányjogászok szerint durván alkotmányellenes a fideszes terv, mellyel a lengyel "modellt" követik.

Ismert: Lázár János kancelláriaminiszter csütörtökön a kormányinfón "felszólította" a Fideszt, hogy a felelőssége jegyében oldja meg a "lex csicska" törvény szavazásakor, hogy átlátható legyen a kampány- és pártfinanszírozás.

A kormánypárt egy prominense az atv.hu-nak tegnap délután már vázolta megoldást: leporolják az eredeti fideszes plakáttörvény-javaslatot, azt, hogy a pártok csak piaci áron vásárolhatnak plakáthelyeket, plakátokat. S mivel "nulla a matematikai esélye a kétharmadnak", feles többséggel készülnek elfogadni a Fidesz számára fontos változtatásokat. A "trükk", hogy a T/15329 számú módosító indítvány - amit a parlament törvényalkotási szuperbizottsága nyújt be a városképvédelmi törvény módosítása-képpen - már nem csak a választásokon induló pártok, hanem a teljes állami szektor, valamennyi költségvetési szerv számára előírná, hogy csak az előző év listaárain hirdethet. Kedvezményekhez közbeszerzési döntés szükséges, hatóság ellenőrizné a plakátokat. Komoly szankciót is kilátásba helyeznek, 150 ezer forintos pénzbírsággal sújtanák a szabálysértőket. Kérdés, hogy a politikai kampányt kifejtő civil szervezetekre vonatkozik-e majd valamilyen formában a törvény, vagy a CÖF továbbra is "szabadon" plakátolhat.

Magas rangú kormánypárti források azt mondták tegnap az atv.hu-nak: ma reggel döntenek véglegesen a kormány és a Fidesz frakcióvezetése részéről, hogy éljenek-e a "kétharmad helyett feles voksolás" lehetőségével.

Viszont a plakátpiacon olyan monopóliuma van a Simicska-érdekeltségű cégeknek - több mint tízezer óriásplakáthely országszerte - hogy a Fidesz és Orbán Viktorék minden eszközzel szeretnék megakadályozni, hogy a Jobbik, és a Simicska Lajossal üzletet kötő más ellenzéki erők elhalásszák a legfrekventáltabb plakáthelyeket a Fidesz elől.

További belföldi híreink