Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-23 09:08:00

Alkotmányjogászok: Durván alkotmányellenes a Fidesz mai "feles" lex csicskája

Az Alkotmány VIII. cikkelyének 4. bekezdése szerint a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályozáson csak kétharmaddal lehet változtatni, feles többséggel nem, akkor sem, ha ezt a városképvédelmi törvény módosításába teszik - az atv.hu-nak ezt mondták alkotmányjogászok arról, hogy a Fidesz ma a parlament rendkívüli ülésnapján mindenképpen szeretné áterőltetni valahogy a "lex csicskát".

Alkotmányjogászok: Durván alkotmányellenes a Fidesz mai "feles" lex csicskája

Eddig a lengyelek tanultak Orbán Viktortól, most úgy tűnik, a Fidesz akarja utánozni azt a látványosan alkotmányellenes lengyel gyakorlatot, hogy kétharmados törvénymódosításokat - egy eljárási csavarral - feles parlamenti többséggel fogadnak el - ezt alkotmányjogászok mondták el az atv.hu-nak a Fidesz tervéről. A "lex csicska" mai parlamenti szavazása kapcsán tegnap Lázár János miniszter pesszimistán közölte a kormányinfón, hogy nem lesz meg a Fidesz-KDNP kétharmad a voksoláson, de azt is hozzátette, hogy olyan fontos a transzparencia a pártok pénzköltésénél, hogy a Fidesznek erre találnia kell valamilyen megoldást, hogy feles többséggel is szabályozhassák a pártgazdálkodást, a plakáthelyek megvásárlását.

Nos, az ismertté vált fideszes ötlet, miszerint nemcsak a pártokra, hanem a teljes állami szektorra vonatkozna, hogy csak piaci áron plakátolhatnak, a munkatársunk által megkérdezett alkotmányjogászok egybehangzó állítása szerint "durván alkotmányellenes" akkor is, ha ezt a Fidesz kiterjeszti más szervekre, az összes költségvetési intézményre is - azon egyszerű ok miatt, mert a pártok gazdálkodálkodására is vonatkozik.


"Be lehet csempészni  a városképvédelmi törvénybe a pártok gazdálkodását érintő szabályokat, de az az Alkotmány VIII. cikkelyének 4. bekezdése szerint a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályozáson csak kétharmaddal lehet változtatni, feles többséggel nem" 

- mondták. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tegnap kiszivárgott fideszes módosító indítványnál kilóg a lóláb, ugyanis az indoklás a régi maradt, legalábbis ami a pártok átlátható, transzparens kampánygazdálkodását illeti.

Az egyik ismert alkotmányjogász azt mondta, ha ezt megteszi a Fidesz, és a kormánytöbbség meg is szavazza, akkor olyan útra lépnek, "ahonnan alkotmányosan nincs visszaút", akkor bármit meg lehet tenni. A lengyelekkel szemben emiatt indította el Brüsszel, az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus vizsgálatát, ami a kötelezettségszegési eljárásnál sokkal súlyosabb - mutattak rá.

Egy másik alkotmányjogász úgy fogalmazott: Áder János államfő - ahogy a lex CEU-t -, ezt az elhárásjogilag nyilvánvalóan alkotmányellenesen elfogadott törvényt is alá fogja írni. Vissza már nem küldheti másodszorra is a parlamentnek, ha pedig Alkotmánybíróságra küldené, "azonnal megsemmisítenék súlyos alkotmányellenessége miatt". Ez annyira nyilvánvaló, hogy el sem hiszem, hogy a Fidesz ilyen eszközhöz nyúl a Simicska- és Jobbik-ellenes harcában - mondta végül az alkotmányjogász.

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink