Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-22 16:21:00

„Új fiú” Orbán kamerák előtt sajnálta le Macront

A francia államfő keményen nyilatkozott azokról a kelet-európai vezető politikusokról, akik szupermarketként tekintenek az Európai Unióra. Orbán szerint Macron még új fiú, aki majd kiismeri magát, de a belépője nem túl biztató.

Mint ismert, „Európa nem szupermarket” címmel közölt interjút Emmanuel Macron francia államfővel csütörtökön nyolc európai újság, köztük a Süddeutsche Zeitung című német lap is.

Úgy fogalmazott: "a kérdés az, hogy Európa megvédi-e az alapértékeit, amelyeket évtizedekig terjesztett az egész világon, vagy meghátrál az illiberális demokráciák és az autoriter rezsimek erősödése előtt".

Szerinte egyes kelet-európai politikai vezetők cinikusan viszonyulnak az Európai Unióhoz. Számukra az EU csak arra szolgál, hogy "pénzt osszanak szét, anélkül, hogy tisztelnék értékeit", azonban "Európa nem szupermarket, hanem sorsközösség".


"Amikor ma egyes kelet-európai politikusokat hallok, azt látom, hogy elárulják Európát. Úgy döntenek, hogy lemondanak az alapelvekről, és hátat fordítanak Európának” – fogalmazott.

Orbán Viktor ma Brüsszelben, az európai uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozójára érkezve reagált Macron szavaira. „Új fiú a francia elnök, most jön először a csúcsra. Meg fogjuk nézni, meg fogjuk ismerni, biztos vannak elképzelései” – fogalmazott Orbán újságíróknak.

Szerinte Macron "belépője nem túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát" – tette hozzá a miniszterelnök.

Nem lesz ott a holnapi szavazáson

Az ATV és RTL Klub arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy nem hiányzik-e majd pénteken a törvényalkotáshoz szükséges szavazata. "Ha azt a kormány terjesztette volna elő, úgy gondolom, otthon kellett volna lennem" – válaszolta.

Hozzátette, van egy frakcióvezetője a Fidesznek, akinek engedelmességgel tartozik. "Ha Kósa Lajos szól, hogy mennem kell, akkor haza fogok menni természetesen. Amikor eljöttem, akkor azt mondta, ez nem várható" – fogalmazott.

atv.hu

 

 

 

 

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink