Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-19 13:25:00

Kósa a lex csicskáról: Meglehet a kétharmad, ha nem "őrültség" az MSZP javaslata

Kósa Lajos megerősítette: a Fidesz péntekre kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést. Nem zárta ki, hogy a szocialistákkal lesz "értelmes kompromisszumos" javaslatuk, és akkor akár a "lex csicska" néven elhíresült kétharmados plakáttörvényt is megszavazzák.

Kósa a lex csicskáról: Meglehet a kétharmad, ha nem "őrültség" az MSZP javaslata
Kósa Lajos

Péntekre összehívják a parlament rendkívüli ülését a "plakáttörvény" miatt. Erről már Kövér László házelnököt is tájékoztatták – mondta Kósa Lajos a frakcióinfó sajtótájékoztatón, megerősítve a Budai Gyula által péntek este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondottakat, miszerint az Áder János által visszadobott plakáttörvény ügyében június 23-án fognak rendkívüli parlamenti ülést tartani.

Kósa Lajos azt mondta, csak ezt az egy napirendi pontot kívánják megtárgyalni a rendkívüli ülésen. De megemlítette, hogy ma lesz ötpárti egyeztetés az MSZP javaslatcsomagjáról. Ha a szocialistákkal meg tudnak egyezni,

"ha nem teljesen örültség a javaslatuk, és össze tudunk hozni valamilyen kompromisszumot",  akkor megkísérlik a kétharmados részekkel együtt újra elfogadni a törvényt.

A „lex csicska" a múlt héten azért nem kapta meg a kétharmados támogatást a parlamentben, mert az ellenzék teljes létszámban volt jelen, a vesegörcsben szenvedő Oláh Lajos ( DK ) kivételével.  A Fidesz képviselői pedig nincsenek elegen a kétharmadhoz, miután a 2014-es választások óta 2 képviselői helyet elveszítettek a veszprémi és a tapolcai időközi választásokon. A plakáttörvény megszavazásához azonban a jelenlévő képviselők kétharmadának a támogatására lett volna szükséges.


Áder jános Áder János
Az MSZP ma ismét egy választási eljárással kapcsolatos javaslatcsomagot tesz az asztalra. Kósa a sajtótájékoztatón hosszan magyarázta, hogy a Fidesz szerint az a javaslat támogatható például, hogy a határon túli magyarok voksolásakor a szavazó esetében az anya leánykori neve legyen érvényesen elfogadható. Illetve Kósa Lajos felidézte azt a korábbi javaslatát, hogy a politikai erők kapjanak bizonyos kampánytámogatást országos választás és népszavazás előtt a kampányukhoz, bár – idézte fel Kósa Lajos – erre mondta Gyurcsány Ferenc, hogy ezzel a Fidesz „kilóra meg akarta venni a szocialistákat".

Nem butaság – mondta a frakcióinfón Kósa Lajos arra az MSZP-s javaslatra, hogy a pártok regisztrálják a plakáthelyeiket és ez legyen nyilvános.

De megjegyezte, a teljes MSZP-s javaslatcsomagot kell először látni, hogy végleges Fidesz-álláspontot mondjon.

A Fidesz frakcióvezetője nem cáfolta, hogy fideszesek a hét elején sms-ekben lobbiztak a szocialistáknál, hogy szavazzák meg a plakáttörvényt. Nem „hótt- mindegy", hogy sms, vagy nyilatkozat? „Küldjenek önök is sms-t a szocialistáknak, hogy szavazzák meg a plakáttörvényt"! – szólította fel az újságírókat is Kósa, ironizálva.
 
Áder János államfő azért nem írta alá a kétharmados szakaszok nélkül megszavazott plakáttörvényt, mert az értelmezhetetlen lett, így visszaküldte Országgyűlésnek újratárgyalásra. A törvény mindössze 3 klauzulából áll, ezek a kétharmados részek nélkül zagyvaságnak minősíthetőek Kósa Lajos szerint is. Ha pénteken nem tudják a kétharmados részeket elfogadni, akkor a feles többségű részeket is leszavazzák.


simicska lajosSimicska Lajos
A törvénymódosítás megakadályozta volna, hogy a pártok a kampányidőszakon kívül is óriásplakátokat helyezhessenek ki. A Fidesz célja – a Jobbik „Ti dolgoztok, Ők lopnak" plakátkampányt látva – az, hogy a választási kampányban a pártok csak piaci áron vehessenek plakáthelyeket.

Kósa Lajos meglehetősen cinikusan azt mondta és ezt ma is megerősítette, hogy valójában a Jobbikot próbálják megóvni ezzel attól, hogy Simicska Lajos „csicskapártjává" váljanak

azzal, hogy a milliárdos üzletember kedvezményes áron, „mutyival" biztosít a Jobbik számára plakáthelyeket, azaz „kilóra megvegye a Jobbikot". Kósa szerint a törvénnyel a rendszerszintű korrupciót akarják megakadályozni, az ÁFA-csalást.

„Nem probléma" – mondta Kósa a NAV ellenőrzésekre a Simicska érdekeltségeknél. Akkor aggódott volna igazán Kósa Lajos, ha a NAV nem veszi észre ezt „az ÁFA-csalás gyanús” esetet.

Akkor lett volna baj, ha a NAV szemérmes és azt mondja, „á, ide nem megyünk el” – így válaszolt Kósa Lajos az atv.hu kérdésére arra, hogy  a 24.hu szerint a Jobbik árpilis-májusi plakátszerződései mellett az MSZP, a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat és a Mazsihisz szerződéseit is elvitték a Mahir Cityposter kft-től a NAV nyomozói, sőt a céget képviselő Magyar György ügyvéd szerződéseit is lefoglalták.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ez nem bosszú, „nincs ezzel semmi probléma". Kósa Lajos – aki először arra hívta fel a figyelmet, hogy ő nem Tállai András NAV-elnök – hosszan méltatta az adóhatóság ÁFA-behajtási eredményességét, amit elmondása szerint még „Mr Jóbarát", azaz André Goodfriend, az amerikai nagykövetség volt ügyvivője is szorgalmazott a korrupcióellenesség okán.

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink