Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-19 12:53:00

Az MSZP megelőző csapást mért a „lex csicska” közelgő mutációjára

A Fidesz nem mondott le róla, hogy megszülessen a Jobbik plakátlavináját elsöprő kampányfinanszírozási törvény. Az MSZP pedig úgy döntött, hogy, ha a kormány már így is, úgy is átnyom a parlamenten valamilyen verziót, akkor ők proaktívan kiszélesítik annak tárgykörét.

Az MSZP megelőző csapást mért a „lex csicska” közelgő mutációjára

A burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényről múlt szerdán szavazott az Országgyűlés, a javaslat több rendelkezésének elfogadásához kétharmados többségre volt szükség. Kétharmados támogatás azonban egyik rendelkezés sem kapott, az ellenzék összezárása miatt az országgyűlés csak a törvény egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit fogadta el.

Áder János nem írta alá a megszületett jogszabályt, hanem megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, és azt kérte, hogy teljes egészében tárgyalják újra a törvényt. A köztársasági elnök szerint

a szabályozás normatív tartalommal nem bíró, ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz.

Az államfő szerint viszont „Magyarország független, demokratikus jogállam, amelynek alapvető követelménye a jogbiztonság”.

Nem adják fel

A Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament - mondta el az Országgyűlés elnöke másnap az Inforádió Aréna című műsorában. Kövér László közölte: a sarkalatos törvényi részek el nem fogadása miatt lett értelmetlen betűhalmaz a megszavazott törvény. A házelnök kilátásba helyezte, hogy a plakáttörvény miatt még a nyáron rendkívüli ülést tarthat az Országgyűlés.


budai gyulaBudai Gyula


Budai Gyula az ATV Egyenes Beszéd című műsorában be is jelentette, hogy erre június 23-án kerül sor. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője pedig az M1 aktuális csatornán közölte, hogy felhatalmazást kapott pártjától a rendkívüli ülés összehívásának kezdeményezésére. Ennek célja, Kósa szerint, hogy ezt a törvényt "valamilyen módon lezárjuk".

Simicska öröksége

A szocialisták még aznap jelezték, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be a tiszta és egyenlő kampány érdekében, aminek támogatásával az MSZP szerint a kormány bebizonyíthatja, hogy nem csak régi barátját akarja tönkretenni, a Jobbik pedig azt, hogy nem egy Simicska Lajosra épített "új csodafegyverrel" akar választást nyerni.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elmondta: az MSZP egy korábbi javaslatát "porolja le" és nyújtja be az Országgyűlésnek, amivel kapcsolatban ötpárti egyeztetést is kezdeményeznek. A legnagyobb ellenzéki párt konkrétan azt szeretné, hogy

kampányidőszakon kívül piaci áron lehessen azért plakáthelyen vásárolni, a közpénzből való plakátolást viszont kampányidőszakban és azon kívül is megtiltanák.

Közlése szerint az esélyegyenlőség és az átláthatóság érdekében kezdeményezik, hogy az országos listát állító pártok és egyéni jelöltek kampányplakátjait lajstromszámmal lássák el, a választási irodának jelentsék be, és az interneten tegyék elérhetővé, hogy ki, hány plakátot és mennyiért vásárolt, illetve belefért-e a törvény által biztosított pénzügyi keretbe. Emellett törvénybe foglalnák, hogy kampányidőszakban a jelöltek a villanyoszlopokon térítésmentesen helyezhetnek el plakátot, viszont megtiltanák a tömegközlekedési eszközökön közpénzből folytatott kampányt.

Megszavazzák?

Az ATV Start című reggeli műsorában Molnár Gyula, az MSZP elnöke megerősítette az ötpárti egyeztetés szándékát, és jelezte: azért döntöttek úgy, hogy saját javaslattal állnak elő, mert a Fidesz valamilyen úton-módon mindenképpen „átnyomja” a parlamenten a plakáttörvényt, ezért jobb, ha proaktívan kiszélesítik annak tárgykörét.  

Az MSZP jelszava: „Se Simicska, se Habony!” Mint a pártelnök elmondta a műsorban, azt szeretnék elérni, hogy egyetlen álcivil és párthoz köthető ifjúsági szervezet se kaphasson közpénzt kampányolásra, és a kampányidőszakban legyen arányos a plakátfelületek felhasználása. Ha a kormány elfogadja az MSZP javaslatait, érdekes helyzet állhat elő pénteken, ez esetben ugyanis a szocialisták elmennek és megszavazzák a törvényt.atv.hu

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink