Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-17 07:20:00

Bod Péter Ákos: Orbán, ha síugró lenne, akkor minden alföldi faluban építhetne akár sáncot is

Politikai értelemben a labdarúgás a sport, nagyon sok pénz megy bele, ezekre az összegekre máshol is szükség lenne – ezt Bod Péter Ákos mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A közgazdász szerint a gazdaságban most kellemes a nyugati konjunktúra, nő a gazdaság, ezért az export is nőni fog. A szakember elmondta: sajnálatos módon nagyon ki van téve a magyar gazdaság az uniós pénzeknek, de jelenleg a fogyasztás is növekszik.

Hozzátette: most több hajtóereje van a gazdaságnak, a költségvetés megint más. Magyarországon a nemzeti jövedelem felét szippantja be az állam adók és egyéb elvonások formájában, ami nagyon magas – magyarázta.

Bod Péter Ákos kijelentette: ha a gazdaság növekszik, ez automatikusan növeli a költségvetés tételeit, csinálhatna a kormány már egyszer egy nullás költségvetést.


Az egyetemi tanár hangsúlyozta: jövőre választási költségvetés lesz, ahogy igazából minden évben, hiszen itthon nagyon túl van politizálva a büdzsé.

A közgazdász elmondta: ha nulla lenne a költségvetési hiány az egyik évben, akkor azt a következőben nehéz túlszárnyalni, ezért játszik folyamatosan a kormány az államháztartási hiánnyal. Hozzátette: nem lehet tudni, hogy milyen lesz a 2018-as költségvetés, mert nagyon nagy tartalékokat ad magának a kabinet, amit arra fordít, amire akar.

Tavalyhoz képest valóban csökkennek az adók, de a régiós országokat nézve túl van adóztatva az ország 

– fogalmazott. Bod Péter Ákos szerint a magyar családtámogatási rendszer nagyon kiterjedt, sokat költ az állam erre, arányában a legtöbbet Európában, az eredmények olyanok, amilyenek, mert a termékenységi ráta nem nagyon növekszik.

A közgazdász elmondta: a nők 2-3 gyereket akarnak, de később szülnek már, mert a munkaerőpiac olyan. A szakember kijelentette: a külföldön élő magyaroknál nagyobb a szaporaság, mert ott kiszámíthatóbbnak látják a jövőt.

Hozzátette: az, hogy a sport többet kap, az rendben van, mert fontos az egészséges életmód népszerűsítése.

Azonban a miniszterelnök hobbijára 600 milliárdot költeni, az keleties tempónak minősül, hiszen, ha síugró lenne, akkor minden Alföldi faluban építhetne akár sáncot is 

– vélekedett. 

atv.hu

További belföldi híreink