Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-10 07:30:00

Panelfelújítás: Hogyan lehet rávenni a lakókat az együttműködésre?

Újjászületnek a panelek – legalábbis ezt ígéri a kormány. A felújítási programról már el is kezdtek tárgyalni. Lázár János azt mondta, hogy csak olyan megoldásban gondolkodnak, amely minden lakó számára elfogadható. Elemzők szerint ugyanakkor ez a legnehezebb feladat, ugyanis már egy lakó tiltakozása is elég lehet ahhoz, hogy ne indulhasson el a felújítás. A szakember szerint viszont megvalósíthatatlan az elképzelés.

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, a kormány a panelházak felső szintjeinek visszabontásával tenné élhetőbbé a lakótelepeket. Vagyis az elmúlt évek energetikai korszerűsítése után radikálisabban nyúlnának hozzá az elavult épületekhez. Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt mondta: ha sikerül megegyezni a lakókkal és önkormányzattal, akkor Hódmezővásárhelyen próbálkoznak először egy tízemeletes felújításával, és egyben a felsőbb szintek visszabontásával.


„Azért sürgető ez az ügy, mert ezeknek a panellakásoknak az életciklusa lejárt. Ezekkel a panellakásokkal valamit mindenféleképpen kezdeni kell, és az az ütem, amiben eddig haladtunk, az lassú és kevés. Tíz év alatt 72 ezret felújítani az 550 ezerből, az elég gyenge” – fogalmazott a miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a kormány csak olyan lépést tesz meg, amellyel a lakástulajdonosok is egyetértenek. Ezért nem csak építészekkel, hanem a panelházakban élők képviselőivel is tárgyalni kezdenek arról, hogy mi a legjobb megoldás. Új házak építése, felújítás, vagy akár támogatás ahhoz, hogy kertes házba költözzenek a lakók.

Az elemző szerint a legnehezebb feladat az, hogy olyan tervek szülessenek, amelyek minden lakó számára megfelelnek. Előfordulhat ugyanis, hogy már akkor sem kezdődhet el a felújítás, ha egyetlen lakó tiltakozik ellene.

„Az nem túl valószínű, hogy emberek tízezreit, százezreit egyik napról a másikra kiköltöztetnék esetleg átköltöztetnék másik ingatlanba, és hirtelen lebontanának több tízezer lakást. Az viszont egy szakmailag indokolt lépés, hogy ezeknek a megöregedett panelingatlanoknak, épületeknek a sorsáról gondoskodni kell” – magyarázta az ATV Híradónak Ditróy Gergely.  Az elemző szerint a paneleket a következő ötven évben mindenképpen fel kell újítani. Az viszont szerinte már politikai kérdés, hogy hogyan lehet rávenni azokat a lakókat az együttműködésre, akik ezzel nem értenek egyet.

Kaplonyi: Nincs értelme

Ahogy a felső szint lebontását felvetették, az megvalósíthatalan - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rónai Egonnak Kaplonyi György. Nem látjuk, hogy mi az igazi indok, de nem az hogy meleg van a tizediken, mert a panelek felújításakor a tető hőszigetelése már megtörtént. Amíg nem látunk egy jól áttekinthető irányelvet, addig nehéz megítélni, hogy mire gondoltak azok, akik a panelek legfelsőbb szintjének lebontására gondoltak -  fogalmazott a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.Nem rosszak a panel épületek a szakértő szerint, de a konstrukció sajátossága, hogy nem lehet bennük nagy szobákat kialakítani. Nem kéne bontani a paneleket - szögezte le.

Szerinte egy súlyos félreértés húzódhat meg a háttérben: Nyugaton kiürültek az épületek, elköltöztek az emberek, megszűntek például ipar negyedek az NDK-ban, Angliában, ott feleslegessé váltak épületek, vagy szintek, azokat bontották le. 

Magyarországon az emberek helyhez kötöttek, tulajdonolni szeretik az ingatlant - fogalmaz Kaplonyai György. Még azt sem tartja valószínűnek, hogy nagy üzlet lenne a panelek átalakítása, mert magántulajdon fejlesztésre nehezen ad pénzt az Unió. Szerinte a statikai elemek, a beton száz évig köt, anélkül hogy felújítást igényelnének. Ezt igazolták a Dunaújvárosi panelek átépítésénél megvizsgált statikai elemek.
Részletesen beszélt arról is szakértő, hogy a bontás különösen költséges, ha nem költöztetnek ki mindenkit, mert a biztonsági kockázatok miatt a járulékos költségek az egekbe ugorhatnak. Horrorisztikus logisztikát és költséget igényelne - az elnök szerint.

Nem lát arra sem nagy esélyt az építész, hogy a lakók a saját forrásaikból áldoznának a bontásra. Néhány lakót Vásárhelyen megkérdeztek, de egyetlen olyan válasz nem érkezett, hogy igen, támogatja - számolt be a közösségi hálón szerzett tapasztalatairól Kaplonyi. Szerinte van még egy tévedés. Az épület egy személy tulajdonában volt Németországban, Magyarországon szinte megszűnt a bérlakás.
Abban bízik a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke, hogy egyszer talán felismerik az illetékesek, hogy a lakótelepek felújítása  és a környezet élhetővé tétele a megoldás, hogy ne gettósodjanak el. Ha ez megtörténik, akkor volt értelme, hogy az állóvízbe behajították a követ.  Arra kevés esélyt látok, hogy lebontják a tízediket és attól bármi jobb lenne - tette hozzá a szakértő.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink