Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-03 08:23:00

Bródy: Elkeserítő, hogy távolodunk a Nyugattól

Június 7-én lesz a hivatalos könyvbemutatója Bródy János: 52 év dalszövegei című kötetének. Ebből az alkalomból volt az Egyenes beszéd és Rónai Egon vendége pénteken az előadóművész, dalszerző.

"Jobban ismerem a műfajt most, mint amikor elkezdtem a pályát" – válaszolta a Bródy János arra kérdésre, hogy könnyebben vagy nehezebben ír most, mint régebben. Majd azzal folytatta, hogy szinte hályogkovácsként alkottak az elején, mert amit Szörényi Leventével elkezdtek annakidején, annak nem is volt előzménye. A visszajelzésekkel kísérve született meg a különös műfaj, és az idővel igazolódott, hogy a szórakoztatóipar is létre tud hozni olyan alkotásokat, amelyek mára már majdnem klasszikusok.

Arra különbségre is rámutatott, hogy másként ír önmagának, mint másoknak. Az általam írt dalok tesznek engem ismertté. "Amiket ma írsz, ugyanígy megszólítják a közönséget?" – kérdezte Rónai Egon. Bródy János a válaszban egy ellentmondásra is rávilágított: "Ahhoz a nemzedékhez tartozol amelyikhez én, és amely nemzedék azt hiszi, hogy a többség egyformán gondolkozott annakidején" - mondta a műsorvezetőnek.

Aztán arról is beszéltek, hogy másként működik-e az a jelbeszéd technika, amiben régen írta a szövegeit Bródy. Ennek kapcsán megjegyezte a szerző: a dalok sorsa, hogy a közönség kiválasztja, ami neki fontos. Nem feltétlenül azok a dalok lesznek sikeresek, amikre az alkotók számítanak. Se az előadó se az alkotó nem döntheti el, hogy mi lesz a maradandó.

A pillanatnyi hangulatáról is kérdezte a műsorvezető, aminek kapcsán Bródy felidézett egy mondatot: olyan szép álmaim voltak, hogy a romjaik között is jobban érzem magam, mint a valóságban.

"Sokáig úgy tűnt, hogy a Kompország közeledik a nyugati partokhoz, és aztán volt pár év, hogy azt érezhettünk, mintha kikötöttünk volna. Most pedig elkeserítő látni, hogy ez a komp ország távolodik a Nyugattól" – fogalmazott Bródy.

"Lesznek még szép napjaink…?" - idézett, de kérdőjellel a dalszövegből Rónai Egon, amire Bródy János azt mondta: Egyszer minden véget ér, vagyis a jövő szép, mert bármit elképzelhetünk.

Arról is beszélt: ő szinte a kezdetek óta ugyanazt mondja, azt a világszemléletet, morális magatartást hirdeti, amit az emberi jogok egyetemes nyilatkozata fogalmazott meg a múlt század szörnyű tragédiái után és úgy fogadtak el, hogy arra minden nemzetnek törekedni kell. Változatlanul a modern világ morális kiinduló pontja ez a dokumentum a számára. De minden országnak magának kell döntenie. Néha az az érzése – tette hozzá -, hogy minden nemzetnek olyan a kormánya, amilyet megérdemel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink