Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-01 10:59:00

Gyurcsány: Az MSZP-elnökség többsége nem akarja Botka közös listáját

Gyurcsány Ferenc azt atv.hu-nak adott interjúban azt állítja: az MSZP elnökségében többségben vannak, akik Botka Lászlóval szemben nem akarnak közös választási listát 2018-ra. Ha őszre kiderül, hogy Botka az MSZP „végső sírásója", a szocialisták nyomást gyakorolnak rá és lesz DK-MSZP megállapodás – mondta Gyurcsány, aki pünkösd után levelet ír Botkának.

Botka László alkalmas miniszterelnöknek?
 
Még nem tudom. Ha ezt az interjút sok évvel ezelőtt csináljuk, akkor azt mondtam volna, hogy igen. Amit az elmúlt időszakban, hónapokban tesz, ahogyan teszi, a stílus maga is és amit mond, az legalábbis elbizonytalanít.
 
Ha nem biztos benne, hogy alkalmas, akkor miért telefonál Botka Lászlónak, hogy legyen szövetség?

A magyar választási rendszer arra kötelez bennünket, hogy a 106 egyéni választókerületben állapodjunk meg. Egy demokratikus ellenzéki jelöltet szeretnénk mindenhol a fideszessel szemben. A Jobbikkal nyilvánvalóan nem lesz megállapodás, sőt, ott van még a Momentum és az LMP, velük sem fogunk tudni megállapodni. De hogy az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd megállapodjon, hogy a 106 körzetben a jelöltjeink nem indulnak egymás ellen, azt kulcskérdésnek gondoljuk. Ez a kötelező feladatkör. Az összes többin lehet vitatkozni: legyen közös lista vagy külön listák legyenek. Tudok magának mondani olyan elemzőt, aki szerint 2014 problémáját az okozta, hogy a közös lista eltakarta a választási lehetőséget. Ha pedig külön listák vannak, akkor meg természetes, hogy ezen az oldalon versengő miniszterelnök-jelöltek, listavezetők vannak.

Négy párt egészen biztosan – de hozzátehetem még a MOMÁ-t is, akkor öt – egyetért abban, hogy vissza kell fordulni egy európai polgári jogállami útra Orbán önkényével szemben. Ez a mi közös platformunk. Szavazz a közös demokratikus jelöltre egyéniben, mert azzal kifejezed, hogy Európát akarod Orbánnal szemben! És szavazz arra a listára, amelyik listán az ezen belül lévő állításokkal inkább egyetértesz: ha úgy gondolod, hogy automatikus szavazati jog jár mindenkinek, akkor szavazz az MSZP-re, ha egyetértesz, hogy ott szavazz, ahol adózol, akkor a DK-ra! Énszerintem ez pokolian egyszerű.

fotó: mtiFotó: MTI
 
Nem érzi kicsit szürreálisnak a hatperces Botka-telefonbeszélgetése után, hogy arról beszélgetünk, milyen részletkérdésekben értenek egyet majd a demokratikus térfél aktorai? Botka László, „Magyarország miniszterelnök-jelöltje” nem akar tudni Gyurcsány Ferencről.
 
De nem is kell. Ha külön listák vannak, akkor nem kell rólam tudomást vennie. Át kell vágni a gordiuszi csomót!
 
Ön átvághatja a gordiuszi csomót, ha nem akar a közös listán lenni.
 
A gordiuszi csomó valóban átvágható lenne úgy, ha a Demokratikus Koalíció helyettem mást választ elnöknek, de ez a mi pártunk dolga. Senki másé.
 
Elképzelhető a DK Gyurcsány Ferenc nélkül?

Hát én ennél sokkal többet is el tudok képzelni...
 
Botka László is. Orbán Viktor a 2006-os második választási veresége után egy polgári körös fórumon azt mondta; a MIÉP vezetése neki nem kell, a MIÉP tagsága kell, az MDF vezetése neki nem kell, az MDF tagsága kell. Botka Lászlónak a DK tagsága kell?
 
Na, éppen ez is a baj Botkával. Hogy így Orbán viselkedik. Nekem azzal nincsen bajom, hogy van versengés a politikai pártok között és gratulálok Botka Lászlónak, ő az MSZP miniszterelnök-jelöltje és természetesnek tekintem, hogy nagyobbá akarja tenni a pártját. Én is a sajátomat. És hogyha jobb alternatívát nyújt a választóinak, mint amit mi tudunk, akkor természetes, hogy hozzá fognak csatlakozni. Mindenesetre egyvalami biztos: az én személyemről nem Orbán Viktor és nem Botka László fog dönteni, hanem a Demokratikus Koalíció tagjai fognak dönteni. Laci azt mondja, hogy négy feltételnek kell teljesülnie a kormányváltáshoz. Közös program, közös lista, közös egyéni jelöltek és ő a miniszterelnök-jelölt. De mi bizonyítja, hogy ez a négy feltétel a kormányváltás valódi előfeltétele? Ez nem olyan, mint a Pithagorasz-tétel.

Én azt mondom, hogy két feltétel kell összesen, kettő. Az egyik: sokkal több méltósággal és tisztelettel építeni a kapcsolatokat és a partnerséget. Kettő: megállapodni a 106 egyéni jelöltben. Ez valóban feltétel. Lesz megállapodás a végén.
 
Ezt mire alapozza?

A józanész, a közös érdek ezt diktálja. Én bárhova megyek és bármit hallok, a mi választóink együttműködést akarnak és ezt a vitát, amit most folytatunk Botka Lászlóval, nem szeretik. Ők azt mondják, hogy állapodjatok meg! Sőt, az MSZP szavazói is ezt mondják. Tegnap, amikor Gödöllőn tartottam fórumot, odajöttek MSZP-sek és azt mondták, hogy ők együttműködést akarnak. Én úgy látom, hogy ebben a történetben az MSZP azt a konfliktust próbálja meg feloldani, hogy „rendben van, most már legyen Laci a miniszterelnök-jelölt, támogassuk, de muszáj megállapodni a többiekkel, mert a józanész ezt diktálja”.
 
Beszélt erről MSZP-s politikusokkal, elnökségi tagokkal?

Igen.
 
Ők azt mondják, hogy külön listák legyenek 2018-ban, az egyéni körzetekben pedig megállapodás szerint a legjobb jelöltek a DK-val?

Abszolút.
 
Hányan vannak ilyenek? Többségben vannak az MSZP elnökségében, vezetésében?

Sokan. Azt gondolnám, az elnökségben is többségben vannak ma már, egy szinttel lejjebb pedig túlnyomó többségben vannak.
 


És mire várnak? Időt adnak Botka Lászlónak, hogy őszig bizonyítson, és ha azt látják, hogy nem megy fel az MSZP népszerűsége, az elnökségi tagok előlépnek, hogy „segítünk neked, Laci”? És ez a segítség az lesz, hogy rákényszerítik, hogy a DK-val kössön megállapodást az Ön által ismertetett feltételekkel?

Szerintem Botka László az MSZP utolsó reménye. Aki most 19-re lapot húzott. Vagy igaza lesz ennek a stratégiának, hogy az MSZP-t teszi a kizárólagos képviselőjévé ennek az oldalnak, és akkor a Laci nyerni fog és nekem nem volt igazam meg a Demokratikus Koalíciónak, meg azoknak a kis pártoknak, akikről mandátumvadászként beszél: az Együttnek, a Párbeszédnek, a többieknek. Vagy pedig ő lesz a végső sírásó, és amikor ezt elkezdik majd érezni az MSZP támogatói, akkor két dolog fog történni: ők a korábbinál nagyobb nyomást mernek majd gyakorolni Botkára. Másrészt a többiek – köztük a DK –, jobban érezni fogja, hogy más lett a felelőssége ebben a megállapodásban, és ezzel a felelősséggel élni fog.
 
Ön volt miniszterelnök, pártelnök. Hogy definiálná azt, hogy erőpolitika?

A kizárólagosságra való törekvés.
 
A politikának sajátja az erőpolitika?

A politikában az erő, az egyik eleme az alkalmazott eszközöknek, a másik eleme pedig a párbeszéd, a dialógus, a partnerség.

És ha azt érzik, hogy az én támogatásom a háromszorosa a másikénak? Akkor lehet, hogy amit Ön Botka diktátumának nevez, az politikai érdekérvényesítés?

Nem. Akkor fogalmazzuk meg pozitívan az erőpolitikát! Azt gondolom, hogy függetlenül attól, hogy kinek mekkora támogatottsága van, jogaik egyenlők.
 
Milyen alapon?

Közjogi alapon. Magyar választókat képviselnek. A nagyobbnak nem több joga van, hanem több felelőssége, és én ezt a felelősséget nem láttam most, kedden, érvényesülni. És ezt tartom az erőpolitikának. Ugye azt gondoljuk, hogy a nagyobb diktálhat, de ezt Orbán Viktor már gyakorolja. Ha Orbán Viktornál nem értek egyet azzal, hogy pusztán azért, mert most többsége van, övé a haza és ő egyenlő Magyarországgal, miért értenék egyet azzal, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon az MSZP úgy viselkedik, mintha többsége lenne?
 
Miért „mintha”? Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók között 20-21 százalékon áll, a DK pedig 6-7 százalékon.

Hát nézze, nem sok, de érdemi számú példánk van arra, hogy mi történt akkor, amikor külön indultunk az elmúlt három évben

Dunaújváros, illetve Debrecen, az egyik helyen háromszor annyi szavazatot kaptak, 21 százalékot, a másikon meg kétszer annyit, 9 százalékot, mint az MSZP.

És akkor ez micsoda?
 
Ezek lehetnek a kivételek.

Meglátjuk. A ’14-es Európa parlamenti választás eredménye is ezt igazolja, a DK és az MSZP akkor lényegében azonos támogatottságú volt.
 
Botka László nem szeretne olyan sajtóhírt sem látni, hogy „Gyurcsány Ferenccel tárgyaltam".

Nézze, Európában van egy módja az érintkezésnek. Ha János Károly spanyol királynak nem volt snassz Gyurcsánnyal tárgyalni, ha Merkelnek nem volt snassz, ha Sárközynek nem volt snassz...
 
Vagy Putyinnak együtt vacsorázni Önnel...

Igen. Botka Lászlónak függetlenül a személyemtől látnia kell, hogy a telefonhívásom mögött van négy-öt-hatszázezer ember. Egy jó politikus számol a realitásokkal, márpedig a Demokratikus Koalíció a magyar politikai élet része. Nem kell őt szeretni, de tudomásul kell venni, és a jó vezető ezt úgy veszi tudomásul, hogy megállapodnak.
 gyurcsány ferenc miniszterelnökként látta vendégül magánrezidenciáján putyin orosz elnököt 2006-ban (fotó: mti)Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként látta vendégül magánrezidenciáján Putyin orosz elnököt 2006-ban (Fotó: MTI)
Létezik olyan, hogy Gyurcsány-szindróma vagy Gyurcsány-szimptóma? Ön hogyan írná le azt a jelenséget, amit az ön személye,  múltja, jelenléte 2006 őszétől a politikai térben okoz?

Létezik Magyarországon Gyurcsány-jelenség.
 
Mi a lényege?

Hogy Gyurcsány erős, ellentétes érzelmeket vált ki, mint ahogyan Orbán Viktor is, mert erős karakterek. Erősen kötődnek hozzá a választók és erősen elutasítják bizonyos választók. Mivel a Fidesz nagyobb párt, mint a DK, Orbánt többen kedvelik, mint ahányan elutasítják.
 
Miért probléma Gyurcsány Ferenc a balliberális oldalon?

Én nem úgy látom, hogy a balliberális oldalon probléma. Ez ma alapvetően Botka Lászlónak a problémája. Ő az, aki először ebből politikai programot csinál. De értem, hogy miért csinál belőle politikai programot.
 
Tart öntől?

Nem, ennél én bonyolultabbat gondolok. Botka arra építi a stratégiáját, hogy a győzelem legfontosabb feltétele, hogy kitörölje a demokratikus baloldal múltjából a 2010 előtti világot. Ehhez szimbólumokat kellett kitalálnia. A 2010 előtti világ egyik legkarakteresebb szimbóluma, akit oda lehet adni koncnak, Gyurcsány Ferenc. Ahogy Orbán Viktor odaadja koncnak Sorost vagy Bajnait. Semmi mást nem csinál Botka László, mint a korábban megépített hazai fő ellenségképet, Gyurcsány Ferencet, amit a jobboldal épített meg, importálta a baloldal területére annak érdekében, hogy lényegében ugyanazt üzenhesse, mint Orbán: minden, ami a baloldal 2010 előtti múltja, az elvetendő. Elsősorban elvetendő annak legkarizmatikusabb figurája, Gyurcsány Ferenc. Én ezt a stratégiát értem. Nem értek vele egyet.
 
 
Botka László azt állította, hogy Orbán Viktor leváltásához nem elegendő a most politizáló demokratikus ellenzéki erők összesített népszerűsége, középről százezrek kellenek, de Gyurcsány Ferenc neve taszítja őket. A másik tézise az volt: egy bukott politikusnak az európai demokráciákban elegánsan félre kell állnia.

Orbán Viktor az elmúlt hét választási ciklusból négyet elveszített, és mindig újra és újra indult. Európai politikusok sorát tudnám önnek mondani De Gaulle-tól Silvio Berlusconiig, akik többször megbuktak és fölálltak és elindultak. De azt is nyugodtan mondhatom önnek, hogy engem nagyon sokan politikai halottnak tekintettek 2009-ben, és nem hittek abban, hogy a Demokratikus Koalíció felnő. Mi vagyunk az egyetlen olyan párt, aki 2014 óta megkétszerezte a támogatottságát. Látom az utolsó Medián-mérésből, hogy az MSZP a legelutasítottabb párt Magyarországon. Most mondjam azt az MSZP-nek, hogy ne induljatok?
 
A Medián mérése szerint ha a Fidesz, illetve a Botka László vezette balliberális szövetség között lehetne csak választani, a Jobbikosok 47 százaléka is a Botka-összefogásra szavazna.

Nincsen ilyen helyzet. Ha nem létező politikai forgatókönyvekre gyártunk teóriákat, az bennünket sehova nem fog vezetni. Közösen indultunk Zuglóban pár héttel ezelőtt. Én voltam az egyetlen pártvezető, aki személyesen ott kampányoltam utcán, lakásokban. Botka Laci nem volt ott, Molnár Gyula nem volt ott. Nyertünk?
 
Igen.

Nyertünk, nagyon nyertünk. De mondhattam volna a dunaújvárosi példát is, ahol nem volt összefogás, vesztettünk, de több mint kétszer annyi szavazatot kaptunk, mint az MSZP, pedig személyesen kampányoltam ott is.
 
Budapesten a DK nélkül nem lehet nyerni?

Ennél most többet állítok. Azt állítom, hogy amikor Gyurcsány személyesen részt vesz a kampányban, az egyszer sem bizonyította be, hogy az a kampány nem tud sikeres lenni, mikor együtt szerepeltünk, akkor sem. Molnár Gyulának valamelyik televízióban arra a kérdésre, hogy van-e olyan kutatás, hogy Gyurcsány többet visz, mint amennyit hoz, azt mondta, nem tud ilyen kutatásról. De én démonokkal nem küzdök, és nem kérek engedélyt senkitől, hogy politizáljak.
 
Botka László azt mondta, legyen Gyurcsány Ferenc egyéni jelölt. A listás hely miért elvi kérdés az Ön számára?

Mert ez fejezi ki a programnak a támogatottságát, ez fejezi ki egy politikai közösség támogatottságát a választásokon keresztül. Nagyon tisztelem Szeged lakosságát és nagyon nagy megbecsülés lenne, hogyha én Szeged városának egyéni képviselője lehetnék, de azt kell nekik mondjam, hogy én nem Szegedet akarom képviselni a magyar parlamentben, hanem Magyarország valamennyi olyan polgárát – bárhol lakik –, akik a DK programjával egyetértenek. Azért ez egy elvi kérdés. Ha én belemennék egy ilyen alkuba, éppen az derülne ki, hogy a Gyurcsánynak csak az a fontos, hogy ott üljön a parlamentben. A politikának van egy minősége, és nem lehet játszadozni azzal, hogy valaki egyéni képviselő, vagy, hogy a pártjának, a párt programjának országos képviselője. Egy pártelnök esetében meg végképp nem.

A 2002-es választások előtt Kovács László egy gesztussal átadta a miniszterelnök-jelöltséget Medgyessy Péternek. Az Ön számára lehetetlen, hogy hátralépjen?

Az egy párt belső döntése volt. Saját pártom döntését én is elfogadnám. De Botka László kérésére, Orbán Viktor kérésére a saját pártom ellenében semmit nem teszek.
 fekete-győr andrásFekete-Győr András
Mit gondol, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és a Monentum miért nem szeretne szövetkezni sem Botka Lászlóval, az MSZP-vel, sem Gyurcsány Ferenccel, a DK-val?  

Nem látom nagyon bonyolultnak az okokat. Az LMP, illetve a 2010 után alakult demokratikus baloldali pártok, mindegyike – a DK kivételével – a 2010 előtti világgal szemben fogalmazta meg magát. Ez nekik önazonossági kérdés.
 
Botka László is ezt tette.

Botka most megpróbálja ezt megtenni. Majd meglátjuk, hogy sikeresen teszi-e meg. De hozzáteszem, ezek a pártok sem sikeresek egyelőre. Mindenki messze 5 százalék alatt van. A DK az egyetlen olyan párt ma Magyarországon, amely vállalja az 1994-től 2010-ig terjedő három magyar balliberális kormány hagyatékát az összes hibánkkal, tévedésünkkel, de azt gondolom, hogy az összes jótéteményünkkel együtt is. Én úgy látom, hogy Magyarország nem vevő a 2010 előtti kormányzás megtagadására. Ha vevő lenne, akkor az LMP sikeres párt lenne, egyelőre a bejutási küszöb környékén támolyog, és akkor a többieket nem mondom végig, mert a többieknek még kisebb a támogatottsága. Mi pedig, akik egyértelműen kiállunk emellett, növekedni tudunk.
 
Botka Lászlót az zavarja, hogy DK-s blogok, politikusok, Vágó István és mások lerákosiztázzák őt, a Habony-médiánál is aljasabban támadják. Szerinte Ön – amikor szövetséget sürget – színjátékot játszik, hazudik.

Laci 12 éve sikeres polgármester, erős kézzel, helyenként az én ízlésemet messze meghaladó erővel kormányozza a…
 
Le is diktátorozza?
 
Nem, azért fogalmaztam másképp, és nem használnék ilyen jelzőt. Ő elszokott attól, hogy vannak belső viták és időnként a partnerekkel is vannak viták, sőt, külső viták és nyilvános viták is. Nem tudom megígérni Botka Lászlónak, hogy tőlünk független blogoknak megrendelést adunk, hogy mi szépet írjanak róla, és az az igazság, hogy nem tudom megígérni, hogy nem fogják őt kritizálni akár keményen. Bejött egy másik politikai világba, ez a magyar nagypolitika világa. Kérem, hogyha én minden nap megsértődnék, hogy rólam mit írnak különböző helyeken, akkor azt hiszem, hogy már egy tengert összesírtam volna a könnyeimmel. Ilyen ez a magyar politikai valóság. Jobb lenne, ha nem ilyen lenne, de hozzá kell neki szoknia, hogyha miniszterelnök akar lenni, hogy…
 
Hisz abban, hogy 2018-ban Botka László le tudja győzni Orbán Viktort és Botka-kormány alakul? Vagy a szövetségesdivel valóban 2022-re pozícionálja magát?

Ó, nem!
 
Botka képes legyőzni Orbánt?

Egyedül nem, ebben egészen biztos vagyok. De még nem játszotta el annak az esélyét, azt hiszem, hogy ne uralkodója próbáljon meg lenni ennek az oldalnak, hanem vezetője. De ahhoz én más stílust, más magatartást választanék. Példának okáért sokkal, sokkal több megértést és tiszteletet azzal a Bajnai Gordonnal szemben, aki neki az egyik legfőbb támogatója volt, és nem emlegetném Rákosival és Horthyval egy mondatban, mert azért ez, azt hiszem, nincs rendben. Aki vezető akar lenni egy ilyen világban, mint a mai demokratikus világ, annak integrálni kell. Ne akarjuk ezen az oldalon megcsinálni az új Orbán Viktort! Voltam én is olyan periódusban az életemben, amikor követtem el ilyen hibákat. Meg is fizettem az árát. Az elmúlt hét évben azt tanultam meg, hogy erős politikai közösséget ennél sokkal nagyobb nyitottsággal, csöndességgel, megértéssel lehet teremteni. Ha Laci ezt csinálja, még lehet vezetője ennek az oldalnak, ki tudja.
 
Magyarország miniszterelnök-jelöltjének nevezi magát.

Ez bántja az én fülemet.
 
Miért?

Nem adok több stílustanácsot senkinek sem.
 
A kérdésre válaszolva?

Mit gondolok? Kicsikét matematikázzunk! Szerintem a Fidesz valóságos országos támogatottsága nem haladja ma meg a 35 százalékot.  A Jobbiké a 20-at. A Demokratikus Koalíció 10-15 százalék között fog szerepelni. Ha az MSZP is megcsinálja a 20 százalék körüli eredményt, akkor már a Fidesszel paritásban vagyunk, éles versenyben vagyunk. Akkor magas választási részvétel van, akkor már az elégedetlenek széles köre el fog jönni az urnákhoz, mert érzi a kormányváltás esélyét, és akkor győzünk. Ehhez nyugodtabb hang kell énszerintem és kevesebb ilyen típusú vita, mert ha én ilyen vitákat hallanék vagy olvasnék a választók helyében, őszinténszólva pokolba kívánnám egy idő után Botkát meg az összes többit.
 
Mikor hívja fel legközelebb?
 
Most levelet fogok írni legközelebb.
 
És mikor hívja föl?
 
Attól függ, hogy a levélre milyen választ fog adni, de szép levelet írok. A pünkösdöt megvárjuk, lenyugszik ennek a vitának a hangereje, megvárom a válaszát, és én ezt folytatni fogom. A választások utolsó napjáig azt fogom mondani, hogy állapodjunk meg legalább a 106-ról! Állapodjunk meg, mert ha nem, akkor önsorsrontók vagyunk.
 orbán viktor és botka lászlóOrbán Viktor és Botka László
Ön hetek óta napirenden tartja Orbán Viktor úgynevezett svájci tranzakcióinak és bankszámláinak az ügyét. Több egymásnak ellentmondó vagy ellentétes megítélése volt ennek az akciónak, ha valaki sokszor hallja ezt a televízióból, akkor fixálódik benne, hogy Orbán Viktornak vannak ilyen svájci bankszámlái, és ez Simicska Lajosnak is jól jön, hiszen részt vesz Orbán Viktor rombolásában. De van olyan vélemény is, hogy az Ön titokzatos informátora a kiszivárogtatással Orbán Viktornak kedvez, mert esetleg kiderül a választások előtt egy nappal, hogy hamisak a papírok, nincs is svájci bankszámla.

Akik ezt az interjút olvassák, gyaníthatóan ismerik azt a botrányt, amely a Trump-kormányt veszi most már körül hetek óta.
 
Az orosz kapcsolat? A Kreml-gate?

Hogy kiderül, hogy a vejéig bezárólag, de őt magát személyesen is érintően titkolt, fedett orosz kapcsolataik vannak. Az elnök bukását okozhatja, mármint a Trumpét. Ez egy nagyon bonyolult ügy, amelyben én soha egy percig nem zártam ki – elmondtam az ATV-ben is –, hogy provokációval állunk szemben. Ma sem zárom ki.

Miért állt elő ezzel a sztorival?

A legrosszabb, ami velem történhet – ha, mondjuk egy orosz provokációval állunk szemben –, hogy kiderül négy hónap múlva, hogy Gyurcsánynak nem nyilvános kapcsolata van az orosz szolgálatokkal. Akkor vagyunk igazán nagy bajban. Vagy még rosszabb, hogyha ki fog derülni, hogy fideszes provokáció…
 
Nyilvános kapcsolata van az orosz titkosszolgálatokkal? Az orosz titkosszolgálatoktól kapott papírokat?

Tárgyaltam valakivel, akinek nem tudjuk hitelesen a személyazonosságát, csak azt sejtjük róla, hogy orosz.
 
És ügynök?

Nem tudjuk. Nem tudjuk, hogy Fidesz-kapcsolat-e, nem tudjuk, hogy a dokumentumok eredetiek-e.

Ezért kell elmondani, mert ugyan van kockázata, de nekem mind a két eshetőséggel kell számolni. Ha igaz a történet, azért kell szerintem elmondani, ha provokáció a történet, azért kell elmondanom, hogy megvédjem önmagamat, hogy ne lehessek vádolható sem titkos fideszes, sem titkos orosz, sem másfajta kapcsolatokkal. Ha igaz, amit látok, akkor Magyarország mai miniszterelnöke köztörvényes bűnöző. Ha nem igaz, amit látok és provokáció van, akkor a magyar belpolitikai életben valaki nagyon mocskos játékot játszik, amelyben engem akar fölhasználni. Az utóbbit nem engedem, ha pedig az előbbi igaz, hogy Orbán Viktor köztörvényes bűnöző, akkor pedig mindent megteszek, ha kell, a vagyonom felét föláldozom érte, hogy ezt kiderítsem. Végszónak jó lesz?
 
Igen. És mikorra derül ez ki?
 
Ha csak rajtam múlik, akkor holnapra. Miután nemcsak rajtam múlik, iparkodom.
 
Miért nem hívja fel az illetőt?

Nem tudom, ő áll velem kapcsolatban, én nem tudok vele kapcsolatba lépni.
 
Ez így már túl misztikus.

Bizony! De, ha azt hinné, hogy ez az egyetlen misztikus történet a magyar politika környékén, akkor sajnos súlyosan téved. Mint ahogy most már látják a francia választások környékén és másutt, van a politikának egy láthatatlan világa, amelyben nagyon észnél kell lenni, hogy az ember a mocsoknak a közelébe se kerüljön, sőt, ne is lehessen azzal vádolni. És én tisztán tartom magamat.
 
Ön már nem volt sem miniszterelnök, sem MSZP elnök, amikor 2013 őszén egy lakossági fórumon arról beszélt: nem látta át a 2006-os választások előtt, hogy honnan érkeztek pénzek az MSZP-hez „táskákban", sok helyről, „de Európából nem nagyon". Ahonnan meg igen, „azt jobb, ha nem tudjuk, honnan” – mondta Ön, a pártpénztárnokok felelősségét említve.

Nem emlékszem, de nem zárom ki, hogy mondtam ilyet.
 
Én emlékszem. Biztos, hogy mondott ilyet.

Akkor önnek igaza van.
 
Orbán köztörvényes bűnöző, ha nagy pénzek érkeztek hozzá? Az MSZP-hez pedig táskás emberek, valahonnan definiálhatatlan forrásból pénzeket hoztak?

Én iszonyatos küzdelmet folytattam az MSZP-ben ennek felszámolására úgy, hogy közben védjem meg az MSZP-t attól, hogy a semmibe zuhanjon. És miután ez a kísérletem láthatólag kudarcba fulladt, úgy döntöttünk nagyon sokan, hogy csinálunk egy olyan pártot Magyarországon, amelyben sok mindenben lehet vitatkozni, egy dologban nem, a saját maga tisztességéről.
 
Ez az MSZP-s történet is misztikus.

Örülök, hogy ma olyan pártot vezetek, amely nem hozható kapcsolatba semmiféle ilyen történettel.

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink