Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-19 15:49:00

DK: Brüsszeli bizottság döntsön az uniós pénzek szétosztásáról

Molnár Csaba, a DK uniós képviselője úgy nyilatkozott az ATV Start című reggeli műsorában, hogy a napokban bejelentett brüsszeli eljárás nem Magyarország ellen indult, hanem a kormány ellen. Szerinte ilyen helyzet eddig még sohasem volt, egyetlen tagállami kormány sem jelentett ilyen fenyegetést a demokráciára, mint az Orbán kormány.

DK: Brüsszeli bizottság döntsön az uniós pénzek szétosztásáról
Molnár Csaba

Molnár kiemelten fontosnak tartja, hogy az EU rendszerszintű korrupcióról ír a magyar kormánnyal kapcsolatban, és jobban oda kíván figyelni, mire költik az európai adófizetők pénzét Magyarországon. A képviselő örül annak, hogy végre az unióban is felismerték: nem csak jogállami problémák vannak idehaza, hanem az is gond, hogy „ellopják az országot alólunk”.

Polt fiókja mély

Molnár elmondta, hogy a rendszerszintű korrupció elleni vizsgálatot itthon csak a legfőbb ügyészség végezheti, aki viszont maga Polt Péter, s őt éppen azért ültették abba a székbe, hogy ne induljon vizsgálat „Orbán Viktor és tettestársai” ellen.

Szerinte hazánkban is az Európai Ügyészség felállítása jelenthetné a megoldást, amely – hasonlóan 19 tagállami gyakorlathoz – minden gyanús ügyet kivizsgálhatna. Mivel azonban ebben az uniós ügyészségben önkéntes a részvétel, Magyarország kimarad belőle, mert a kormányfő szerint nincs rá szükség, a magyar ügyészség végzi a dolgát, nincsenek olyan bűncselekmények, amelyek e csatlakozást indokolnák.

A DK uniós képviselője szerint viszont nagyon is vannak, csak éppen nem indulnak el a szükséges vizsgálatok az ismertetett okok miatt: Polt Péter egyszerűen berakja a fiókjába a feljelentéseket. Mint említette, ő maga egyedül már több tucat feljelentést tett, de ezek közül egyikben sem indult eljárás.

Kintről mondják meg

Molnár a továbbiakban megemlítette, hogy pártjának már volt javaslata, hogyan lehetne megakadályozni az uniós pénzek ellopását. Konkrétan úgy, hogy a pénz elosztásáról ne a magyar kormány döntsön, hanem egy brüsszeli bizottság. Akkor – mondja Molnár – nem Mészáros Lőrinc és Garancsi István zsebébe landolna a pénz, hanem az önkormányzatokhoz, és a magyar kis és középvállalkozókhoz is eljutna.

atv.hu

További belföldi híreink