Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-19 13:08:00

„Az ellenzék szabadcsapatait még egy erdész is szét tudja kergetni”

A Závecz Research legfrissebb felmérése, a Magyarországot elmarasztaló európai parlamenti határozat és Mészáros Lőrinc újabb vagyongyarapodása is terítéken volt A nap híre szerdai adásában, ahol ezúttal Szél Bernadett, Farkasházy Tivadar és Fekete Norbert, a HVG újságírója osztották meg gondolataikat.

„Az ellenzék szabadcsapatait még egy erdész is szét tudja kergetni”

A Závecz Research mérése szerint a Fidesz támogatottsága – leginkább a fővárosban és a megyeszékhelyeken – jelentősen csökkent, míg az ellenzéki pártok enyhén erősödtek a vizsgált időszakban. A műsorban telefonon nyilatkozó Závecz Tibor elmondta: a kis pártok közül jelenleg az LMP az egyetlen, amely esélyes lehet a parlamentbe jutásra, a párt a teljes népesség körében stabil negyedmilliós szavazóbázissal, vagyis 3 százalékos, illetve a biztos pártválasztók körében 5 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
 
Nem jó erről beszélni?
 
Erősödött ugyanakkor a Momentum, amelyet a teljes népességnek ugyancsak 3 százaléka támogat, de ez esetben egyelőre csak szimpatizánsokról beszélhetünk, hiszen itt még erős elköteleződés nem alakulhatott ki – mutatott rá Závecz, aki szerint a Momentum az 1-2 százalék körül mozgó pártok, például az Együtt és a Párbeszéd kárára is erősödhetett.
 
Mindenesetre önmagában a baloldali irányultságú pártok együttműködése biztosan nem lesz elég a Fidesz leváltásához, arra pedig egyelőre sem a Jobbik, sem az MSZP részéről nem mutatkozik hajlandóság, hogy a két nagy ellenzéki párt legalább technikailag összefogjon a kormányváltás érdekében, de a választókkal is nagyon nehéz lenne egy ilyen együttműködést elfogadtatni – mondta.
 
Pedig sem a Magyarországot elmarasztaló uniós határozat, sem pedig Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor zsarolhatóságáról, vagy az Oroszországban tartott százmilliókról tett – és mindmáig nem bizonyított – állításai sem fogják elbizonytalanítani a Fidesz szavazóit – érvel Závecz.


 
Reguláris vs. szabadcsapatok
 
Az LMP társelnöke mindezek ellenére bizakodó, szerinte a kormány leváltásához nem feltétlenül van szükség az ellenzéki pártok együttműködésére, a nemzetközi tapasztalatok legalábbis azt mutatják, hogy bármikor bekövetkezhet egy olyan fordulat, aminek következtében akár egy 5 százalék körül ingadozó párt is képes lehet a kormányrúd közelébe kerülni. Szél Bernadett elmondása szerint azért nem szereti az ehhez hasonló beszélgetéseket, mert mindegyiknek az a vége, hogy semmi esély a változtatásra, miközben egy rakás eltökélt ember van ebben az országban, és „mindannyian tudjuk, hogy mi a feladatunk”.
 
Farkasházy és a HVG újságírója is meglehetősen szkeptikus volt azonban azzal kapcsolatban, hogy a magyar társadalomban valaha is beállhat egy olyan fordulat, aminek a hatására akár egy LMP típusú párt is kormányra kerülhet. „Teddy” szerint ugyanis a kormány egy reguláris sereggel indított háborút több millió magyar állampolgár ellen, vele szemben pedig csupán különálló szabadcsapatok vannak az erdőben, ezeket pedig még egy erdész is ki tudja kergetni, hiába vannak sokkal jobb emberei ezeknek a csapatoknak, mint a kormány harmadosztályú seregének.


 
Szállodák és Paks II.
 
Mészáros Lőrinc 88 millió forintért megvásárolta a Tatabánya főterét birtokló cég egyharmadát. A teret, amelyen hamarosan bevásárlóközpont épül, néhány évvel ezelőtt újították fel, döntően uniós pénzekből. A HVG hírére reagálva Farkasházy azt mondta, amíg Pintér Sándor a belügyminiszter és Polt Péter a legfőbb ügyész, addig nem fogjuk megtudni, hogy ezért egy normális országban hány ezer évet szoktak kiosztani.
 
Farkasházy szerint a józan paraszti eszünket kell használni, és akkor könnyen kikövetkeztethetjük azt is, hogy ha Orbán Viktor szomszédja vesz 25 szállodát és Orbán Viktor lánya a szállodaiparban dolgozik, akkor kiknek lettek megvéve ezek a szállodák. Havas közben arra is felhívta a figyelmet, hogy Mészáros 2012-ben egy atomenergetikai céget is megvásárolt, ez pedig már egyértelműen Paks II-ről szól.
 
Az LMP társelnöke szerint a kormány az uniós bíróság elmarasztaló ítéletétől tartva kezdte el felpörgetni a projektet, és sorra írják ki a tendereket, ami súlyos felelőtlenség a kormány részéről, hiszen a szükséges mintegy ezer engedélyből a beruházás valószínűleg egyelőre csak nagyon kevés engedéllyel rendelkezik. Ahogy pedig az előző oligarchájuk 2010 előtt bejelentkezett az uniós finanszírozású közbeszerzésekre, úgy a mostani is bejelentkezik azokra a közbeszerzésekre, amelyeket a paksi hitelből lehet támogatni – vélekedett.


 
atv.hu / J.I.

 

 

 

Szavazzon itt a nap kérdésére

További belföldi híreink