Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-18 12:54:00

Závecz: Erősödött az MSZP, gyengült a Fidesz

A Fidesznek 27-ről 25 százalékra szűkült a támogatottsága, a második helyért továbbra is az MSZP és a Jobbik verseng: előbbinek maradt a tábora 13 százalékos, utóbbié 11-ről 12 százalékra bővült. Folyamatosan csökken a pártnélküliek aránya, ezúttal 36-ról 34 százalékra szűkült ez a csoport.

Závecz: Erősödött az MSZP, gyengült a Fidesz
Forrás: Závecz Research

A Závecz Research friss felmérése szerint az aktív és elkötelezett pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékot ér el, az MSZP-nek 20, a Jobbiknak 17 százaléka van. A biztos pártválasztók 8 százaléka a DK híve, 5 százalékuk az LMP mögé sorakozik fel. Az aktív szavazók között ebben a hónapban a Momentumnak és az Együttnek 3 százaléka van, a Liberálisoknak és a Kétfarkú Kutyapártnak pedig 1-1 százaléka.


forrás: závecz researchForrás: Závecz Research
Változik a Fidesz bázisa

A közelmúlt tüntetéseinek, azok kiváltó okainak tömegkommunikációban történő tálalása valamint a plakátkampányok úgy tűnik, valamelyest befolyásolták az emberek pártokhoz való viszonyulását. Egyértelműen látszik, hogy a Fidesz a fővárosban és a megyeszékhelyek települési kategóriájában támogatókat veszített: az előbbi csoportban egy hónap alatt 30-ról 22 százalékra, az utóbbiban 25-ről 16 százalékra csökkent a tábora. A kisebb és közepes vidéki városokban viszont lényegében nem módosult a kormánypárt tábora (27% volt s most 28%) s a falvakban is változatlan a szavazótábor nagysága (április: 28%, május 27%). További érdekesség, hogy a kormánypárt támogatottsága az utóbbi hónapban a versenyszférában dolgozók körében az átlagosnál nagyobb mértékben, 5 százalékponttal csökkent, míg a közszférához, államhoz, önkormányzathoz kötődő aktív munkavállalók körében 7 százalékponttal emelkedett.

forrás: závecz researchForrás: Závecz Research

Erősödik a Momentum és a Jobbik

A tavaszi hónapok fejleménye a Momentum némi erősödése. Az aláírásgyűjtési kampányt követően 1 százalékos pártként jelent meg a politikai szervezetek sorában, most 3 százalékos. Áprilisban tett megállapításaink továbbra is igazak, tehát a Momentum főképpen a 40 év alattiak, az érettségizettek és a diplomások valamint a nagyvárosiak körében tudott támogatókat gyűjteni, más társadalmi rétegeket egyelőre nem igazán ért el.

forrás: závecz researchForrás: Závecz Research

A Jobbik elmozdult mélypontjáról, a két hónappal korábbi 10 százalékról – két kis lépésben – 12 százalékra bővült a tábora. A legnagyobb változás vidéken, ott is a kisebb lélekszámú településeken érzékelhető. Kisvárosokban és falvakban erősödött leginkább a Jobbik, ott 5-6 százalékponttal több szavazójuk van most, mint márciusban.
Jelenleg a választók kétharmadának, 5,3-5,4 millió főnek van pártpreferenciája. Legtöbben a Fideszt támogatják, nagyjából 2 millióan. Az MSZP-nek és a Jobbiknak hozzávetőlegesen 1-1 millió híve van, a DK-nak körülbelül négyszázezer, az LMP és a Momentum egyenként negyedmilliós táborral rendelkezik – áll a ZRI felmérésében, amit 2017. május 7-14 között készítettek 1000 fő megkérdezésével.

atv.hu

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére:

További belföldi híreink