Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-18 14:05:00

Egy rakás 'Lajost' találtak egy izraeli arab faluban

Magyar gyökerekkel rendelkező arab törzset talált az ATV tudósítója Több hónapnyi nyomozás után magyar gyökerekkel rendelkező arab törzset talált Izraelben az ATV külpolitikai tudósítója. A törzs a Lajos vezetéknevet viseli.

Magyar gyökerekkel rendelkező arab törzset talált Izraelben az ATV munkatársa. „Több hónapnyi nyomozás után találtunk rájuk, és valóban úgy tűnik, hogy nekik magyar gyökereik vannak, ez még a magyar keresztes hadjáratokra vezethető vissza” – mondta Novák András külpolitikai tudósító az ATV Start plusz című műsorban.

Elmondta, hogy pár hónappal ezelőtt, mikor Simon Segali magyar származású idegenvezetővel készített riportot, ő hívta fel a figyelmét egy régebbi újságcikkre, amiben egy Libanonból érkező magyar gyökerű törzsről írtak, így kezdték el keresni az arab-magyar törzset.  

„Beszéltünk rengeteg régésszel, történésszel. Egyszercsak megérkeztünk egy településre, ahol volt olyan, aki magyarul köszönt ránk”

– folytatta a tudósító. A településen találkoztak egy 29 éves szegedi egyetemen végzett, jelenleg fül-orr gégész fiatalemberrel, aki azért jött Magyarországra, mert a település fele magyar származású.

A legnagyobb bizonyíték arra, hogy valóban magyar származású törzset talált az újságíró, hogy a családnevük Lajos. „Beszéltünk nyelvészekkel, a 23 arab országban egyetlen helyen sem létezik az a szó, vagy az a név, hogy Lajos” – mondta Novák. Egyébként ők „Layous”-ként használják a nevet. A tudósító elmondása szerint, az ottani emberek is azt vallják magukról, hogy ők magyarok leszármazottai. Hozzátette: A faluból most is harmincan tanulnak Magyarországon.

További részletek az ATV-n, 19:00-kor a Heti Naplóban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink