Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-17 12:52:00

Döntött az EP: Bekeményítenek Magyarország ellen, jöhet az "atombomba"

Az EP által elfogadott határozat szerint az elmúlt évek fejleményei együttvéve rendszerszintű fenyegetést jelenthetnek a jogállamiságra nézve Magyarországon.


A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az EP plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben.

Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be.

A határozattervezetre 393 képviselő szavazott igennel, 221-en pedig ellene voksoltak 64 tartózkodás mellett. Komoly figyelmeztetés a Fidesz számára, hogy a szavazási lista szerint a 217 fős Európai Néppárti frakció 67 képviselője igennel szavazott, negyvenen pedig tartózkodtak a néppártiak közül. Az eredmény ismertetésekor taps tört ki a teremben.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

Rendszerszintű fenyegetés

A határozat szerint az elmúlt néhány év fejleményei együttvéve "rendszerszintű fenyegetést jelenthetnek a jogállamiságra nézve" Magyarországon. A parlament ezért utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát (LIBE), hogy készítsen különjelentést Magyarországról, hogy a plénum szavazhasson egy indoklással ellátott javaslatról, amellyel kezdeményezheti a hetes cikk szerinti eljárás megindítását a tagországok kormányait tömörítő tanácsban.
    


A szövegben felszólítják a magyar kormányt a párbeszéd folytatására az Európai Bizottsággal, illetve arra, hogy helyezze hatályon kívül a felsőoktatási törvény módosítását és a menekültügyi szabályozás egyes elemeit, valamint vonja vissza a civil szervezetekről szóló szabálytervezetet. A bizottságtól pedig az EP azt kéri, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását.

Az EP sérelmezi, hogy az utóbbi években "súlyosan romlott a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzete" Magyarországon, példaként említve a többi között a gyülekezés, az egyesülés, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadságát, a kisebbségekhez tartozó személyek és a menekültek emberi jogait, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségét.
    
Mint írták, úgy vélik, hogy "a jelenlegi bizottsági megközelítés elsősorban a jogszabályok marginális, technikai vonatkozásaival foglalkozik, figyelmen kívül hagyva a tendenciákat, az ismétlődő mintákat és az intézkedéseknek a jogállamiságra és az alapvető jogokra gyakorolt együttes hatását", ezért a "kötelezettségszegési eljárások a legtöbb esetben nem eredményeztek tényleges változásokat". "Magyarország egyfajta teszt az EU számára, amelynek során bizonyíthatja, hogy képes és hajlandó választ adni saját alapvető értékeinek valamely tagállam általi fenyegetésére és megsértésére" - fogalmaztak.

Az "atombomba"


Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke az uniós alapértékek betartatását szolgálja. A 7. cikk (1) bekezdése szerint a Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fenn áll az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű kockázata és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, vagy az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja. A Tanácsnak négyötödös többséggel kell döntést hoznia, miután kézhez kapta a Parlament kétharmados (a képviselők abszolút többségét is kitevő) többséggel elfogadott beleegyezését. A következő fázis a 7-es cikkely (2) bekezdése, ahol a tagállamok egyharmada vagy a Bizottság javaslata alapján a Tanács megállapítja, hogy az alapértékek az adott országban ténylegesen sérültek-e. A Tanácsnak egyhangú döntést kell hoznia és az EP hozzájárulására is szükség van. A 7-es cikkely (3) bekezdése a konkrét szankciókat indítja el, ami a tanácsi szavazati jog felfüggesztését is jelentheti.

Nem szavaztak Weber indítványáról

Ahogy arról kedden beszámoltunk, az európai néppárti frakció korábban – az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint – mérlegelte, hogy támogassa-e a négy balliberális frakció Orbán-kormányt elítélő keményvonalas határozati javaslatát, de végül azért vetették ezt el, mert az indítványban a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének, „az atombombának" az alkalmazására is javaslatot tesznek az Európai Parlament balliberális frakciói.

Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője hétfőn egy olyan módosító indítványt nyújtott be a Magyarországról szóló saját határozati javaslatához, mely az indítvány 4. pontját korrigálná, mégpedig erősen szigorítana – tudta meg az atv.hu. Az Európai Néppárt frakciójának a nevében Manfred Weber a módosító javaslatában arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy függessze fel a már elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás rendelkezéseit, és a lex CEU-val kapcsolatban kezdjen haladéktalanul egyeztetést az Egyesült Államokban bejegyzett egyetem illetéseivel. Manfred Weber indítványáról végül nem szavaztak.

Történelmi döntés, büszkeség, nyakleves

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a szavazás utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt: „Történelmi döntés született az Európai Parlamentben, amire korábban egyetlenegy tagország kormányával szemben sem került sor. (…) Azért ezt fontos aláhúzni. Hiszen egy olyan döntés, amely a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban nagyon-nagyon súlyos megállapításokat tartalmaz, amely felsorolja az Orbán-kormány elmúlt hét éves Európai Unió ellenes, és demokráciaellenes ámokfutását”. A szocialista politikus véleménye szerint a határozatot el kellett fogadni, ami nem Magyarország ellen, hanem az Orbán-kormány ellen született.

Az EP-határozat előkészítését tevékenyen támogató Szanyi Tibor szocialista képviselő a szavazás után az orbáni rezsim leleplezése és európai elszigetelése szempontjából morális és politikai áttörésként értékelte az EP mostani állásfoglalását, aláhúzva, hogy


ezúttal nyilvánvalóan a baloldali kezdeményezés mellett szavazott a Fidesz pártcsaládjához tartozó jó néhány konzervatív képviselő is.

„Ezzel a határozattal a magyarok óriási többségét jelentő itthoni Európa-párti demokraták hatalmas szövetségest nyernek az orbáni önkény elleni harcunkhoz: választott képviselői útján most egész Európa üzeni Orbánnak, hogy vége a ’pávatáncnak’, nem tűrik tovább egy demokrácia- és EU-ellenes diktatúra fokozatos kiépítését az Unión belül. Fontos, hogy az állásfoglalás rámutat a korrupcióval való összefonódásra, sürgetve, hogy a Bizottság nézzen jobban Orbánék körmére az uniós pénzek elköltése terén. Büszke vagyok arra, hogy az európai intézmények közül a Parlament kezdeményezi végre konkrét formában is a Fidesz politikai ámokfutásának megállítását, persze nem feledve, hogy ez a történelmi feladat végső soron a magyar szavazókra vár majd” - húzta alá a szocialista EP-képviselő.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán kormánya hatalmas nyaklevest kapott ma az Európai Parlamentben. „A megrendítő szavazási végeredmény lehetetlenné teszi a megszokott szöveg alkalmazását, miszerint a Fidesszel és kormányával szemben kommunista, baloldali, liberális nemzetközi összeesküvés történt” – fogalmaz a Demokratikus Koalíció elnöke, utalva arra a tényre, hogy a határozatot jobboldali képviselők is elfogadták. Gyurcsány szerint Orbánnak egy útja maradt: a meghátrálás.


Molnár Csaba, a DK EP-képviselője nyilatkozatában kijelentette, "egész Európának elege van Orbánból, abból, hogy tönkre akarja tenni Magyarországot és Európát. Abból a politikából, amely csak lop, kiárusítja az országot az oroszoknak és el akarja hagyni Európát". Véleménye szerint az unió annak az orbáni politikának akar véget vetni, amely miatt "ma több mint három millió magyar nyomorog, mindennap ötvenezer magyar gyerek éhezik". Európa védi a magyar embereket a korrupt fideszes kormánnyal szemben, akik hét éve csak saját meggazdagodásukkal foglalkoznak - jelentette ki.

Fidesz: Soros

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben. Hidvéghi Balázs szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a "Soros-jelentés" felháborító, és "hetet-havat összehord". Egy újabb frontális támadás a magyar kormány ellen, amit a kabinet elutasít. Az EP Magyarországra akarja erőltetni az illegális bevándorlást – hangoztatta Hidvéghi Balázs.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja közleményében kijelentette, a baloldali frakciók által beterjesztett, Magyarországot elítélő határozat célja az illegális bevándorlás Magyarországra kényszerítése.


Véleményük szerint a "valóságtól teljesen elrugaszkodott, számos torzítást tartalmazó szöveg" vizsgálatot kezdeményez, amelynek eredménye alkalmas lehet a jövő évben esedékes magyar országgyűlési választások befolyásolására, valamint a bevándorláspolitikával kapcsolatos nyomásgyakorlásra.

A képviselők üdvözölték, hogy a "bevándorláspárti Soros György folyamatos nyomásgyakorlása" ellenére az Európai Parlament képviselőinek jelentős része nem támogatta a "baloldal hazug rágalmait" és csak kiegyensúlyozott vizsgálatot fogad el a vitatott kérdésekben. Kijelentették, a magyar kormány nyitott a vitatott jogszabályokkal kapcsolatos párbeszédre az Európai Bizottsággal. Az illegális migrációt elutasító politikát azonban nem fogja feladni, mert a jövőben is csak a magyarok dönthetik el, kikkel élnek együtt Magyarország területén - hangsúlyozták.

Jobbik: Elfogadhatatlan

Balczó Zoltán, a Jobbik EP- képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői elutasították az Európai Parlament 7. cikk elindításáról szóló állásfoglalását, amely eljárás végén Magyarországgal szemben súlyos szankciókat vezethetnek be.
    
Elmondta, a Jobbik képviselői elfogadhatatlannak ítélték az Európai Néppárt által benyújtott indítványt is, amelyben a képviselőcsoport tagjai ugyancsak bírálták az eredményes határvédelem érdekében meghozott - a magyar Országgyűlésben a Jobbik által is támogatott - jogszabályokat.

atv.hu

További belföldi híreink