Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-05 07:30:00

Az EMMI egyházi belügynek tekinti a Lehel László elleni ügynökvádat

Az atv.hu-val csütörtök este az EMMI sajtóosztálya azt tudatta Lehel László kapcsán, hogy a minisztérium "egyházi belügynek" tekinti a vele szemben megjelent ügynökvádat. Az ökumenikus segélyszervezet munkáját változatlanul nagyra értékeli a tárca.

A Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma ( EMMI ) változatlanul nagyra értékeli az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, és továbbra is együttműködik a szervezettel.

A Lehel László elleni ügynökvádat "egyházi belügynek" tekintik - tudatta az atv.hu-val csütörtök este az EMMI sajtóosztálya.

Munkatársunk tegnap a nap folyamán arra szeretett volna választ kapni, hogy a
Lehel László vezette segélyszervezet számára az állami támogatás odaítélésékor az nem volt-e szempont, hogy a szervezet milliárdos nagyságrendű éves központi támogatást fogad el, miközben az Act Alliance protestáns nemzetközi ernyőszervezet tagjaként élen jár a bevándorlás támogatásában. Azt is szerettük volna tudni, hogy a civiltörvény hatálya alá tartozik-e majd az Ökumenikus Segélyszervezet, hiszen jelentős külföldi támogatást kap, vagy a kivételek listáján lesz?

Az utóbbi kérdésre nem kaptunk választ. Azzal pedig kormányzati forrásaink nem értettek egyet, hogy a segélyszervezet - melynek egyik jószolgálati nagykövete a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is -, "migráns simogató" civil szervezet lenne.

Felidézték, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet nyáron állandó humanitárius képviseletet nyitott az iraki Erbílben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával.

Céljuk, hogy a rászorulóknak ne kelljen elhagyniuk az országukat, így nemcsak fedelet, hanem munkalehetőséget is szeretnének nekik biztosítani. Ez pedig egybeesik a miniszterelnök javaslatával, hogy a bajt ott kell megoldani, ahol keletkezik. De Balog Zoltán is azt nevezte nyáron a segélyszervezet iraki akciója fő üzenetének, hogy “aki valóban segíteni akar, az ott segít helyben, ahol a baj van”. Házhoz szeretnék vinni a segítséget, nem akarják “importálni a bajt” – mondta akkor a miniszter, hozzátéve, a helyben való humanitárius segítség és a politikai stabilitás megteremtése a fontos.

Lehel László elismerte, együttműködött az állambiztonsággal

A kormány részéről mások nem akarták csütörtökön kommentálni a Lehel László ügynökmúltjával kapcsolatos információkat, és az általunk megkérdezett fideszes politikusoktól sem kaptunk választ. A Magyar Nemzet számolt be róla a hétvégén, hogy

az evangélikus lelkészt „Filozófus” néven ismerték a Kádár-rendszer titkosszolgálati hálózatában.

Tegnap Lehet László a Kötőszó nevű evangélikus blognak adott interjúban elismerte: együttműködött az állambiztonsággal, a belügy emberei cserébe nagyobb mozgásteret ígértek az Állami Egyházügyi Hivatallal szemben. Azt azonban cáfolta, hogy jelentéseket írt volna. Azt állította, hogy konkrét személyeket sem figyelt meg soha.

További belföldi híreink