Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-05 07:30:00

Az EMMI egyházi belügynek tekinti a Lehel László elleni ügynökvádat

Az atv.hu-val csütörtök este az EMMI sajtóosztálya azt tudatta Lehel László kapcsán, hogy a minisztérium "egyházi belügynek" tekinti a vele szemben megjelent ügynökvádat. Az ökumenikus segélyszervezet munkáját változatlanul nagyra értékeli a tárca.

A Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma ( EMMI ) változatlanul nagyra értékeli az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, és továbbra is együttműködik a szervezettel.

A Lehel László elleni ügynökvádat "egyházi belügynek" tekintik - tudatta az atv.hu-val csütörtök este az EMMI sajtóosztálya.

Munkatársunk tegnap a nap folyamán arra szeretett volna választ kapni, hogy a
Lehel László vezette segélyszervezet számára az állami támogatás odaítélésékor az nem volt-e szempont, hogy a szervezet milliárdos nagyságrendű éves központi támogatást fogad el, miközben az Act Alliance protestáns nemzetközi ernyőszervezet tagjaként élen jár a bevándorlás támogatásában. Azt is szerettük volna tudni, hogy a civiltörvény hatálya alá tartozik-e majd az Ökumenikus Segélyszervezet, hiszen jelentős külföldi támogatást kap, vagy a kivételek listáján lesz?

Az utóbbi kérdésre nem kaptunk választ. Azzal pedig kormányzati forrásaink nem értettek egyet, hogy a segélyszervezet - melynek egyik jószolgálati nagykövete a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is -, "migráns simogató" civil szervezet lenne.

Felidézték, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet nyáron állandó humanitárius képviseletet nyitott az iraki Erbílben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával.

Céljuk, hogy a rászorulóknak ne kelljen elhagyniuk az országukat, így nemcsak fedelet, hanem munkalehetőséget is szeretnének nekik biztosítani. Ez pedig egybeesik a miniszterelnök javaslatával, hogy a bajt ott kell megoldani, ahol keletkezik. De Balog Zoltán is azt nevezte nyáron a segélyszervezet iraki akciója fő üzenetének, hogy “aki valóban segíteni akar, az ott segít helyben, ahol a baj van”. Házhoz szeretnék vinni a segítséget, nem akarják “importálni a bajt” – mondta akkor a miniszter, hozzátéve, a helyben való humanitárius segítség és a politikai stabilitás megteremtése a fontos.

Lehel László elismerte, együttműködött az állambiztonsággal

A kormány részéről mások nem akarták csütörtökön kommentálni a Lehel László ügynökmúltjával kapcsolatos információkat, és az általunk megkérdezett fideszes politikusoktól sem kaptunk választ. A Magyar Nemzet számolt be róla a hétvégén, hogy

az evangélikus lelkészt „Filozófus” néven ismerték a Kádár-rendszer titkosszolgálati hálózatában.

Tegnap Lehet László a Kötőszó nevű evangélikus blognak adott interjúban elismerte: együttműködött az állambiztonsággal, a belügy emberei cserébe nagyobb mozgásteret ígértek az Állami Egyházügyi Hivatallal szemben. Azt azonban cáfolta, hogy jelentéseket írt volna. Azt állította, hogy konkrét személyeket sem figyelt meg soha.

Ajánlom

További belföldi híreink