Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-02 06:48:00

Momentum: "Mi nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utolérni"

Több ezer ember tüntetett a kormány ellen és Európa mellett, a Momentum demonstrációján hétfő este. A tiltakozók a Szabadság térről mentek a Hősök terére, menet közben végig kormány-ellenes rigmusokat skandáltak. Az akciót azért szervezték, hogy megmutassák: az ország Európához tartozik, nem pedig Oroszországhoz. A Momentum azt is bejelentette, hogy indul a jövő évi választásokon.

Momentum: "Mi nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utolérni"
Fotó: MTI

Uniós és magyar zászlókkal, valamint transzparensekkel gyülekeztek a tiltakozók a Szabadság téren. Hat órakor már olyan sokan voltak, hogy teljesen megtelt a tér. A résztvevők hosszan sorolták az ATV stábjának, mi ellen tiltakoznak. Szó esett az oroszbarátságról, Paksról, a média függetlenségéről, közpénzek, a közoktatás és a munkanélküliség.A demonstrálók végül a Momentum elnöke és alelnökei mögött felsorakozva indultak a Hősök terére. Menet közben végig kormányellenes rigmusokat skandáltak, és a résztvevők matricákkal ragasztották tele a Brüsszel ellenes kormányzati plakátokat. Az orosz nagykövetség előtt pedig azt kiabálták, hogy Európa nem Moszkva. Szerintük ugyanis az uniós csatlakozás 13. évfordulóján egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország mindig Európához fog tartozni. A menet eleje fél 8 körül ért oda, a sor végére azonban ekkor még jócskán várni kellett.

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke szólt először a résztvevőkhöz. Arról beszélt, hogy

a kormány orosz propagandával szít gyűlöletet a magyarok között.

"Én nem akarom, hogy az országomat ismét 4 év rabláncra kössék. Pedig a láncszemeket az orrunk előtt kovácsolják. Állampolgárság nélküli csecsenek fenyegetnek meg, ha nem értesz egyet velük. Egyetemeket záratnak be moszkvai mintára" – jelentette ki. A felszólalók a kabinet Európa politikáját is bírálták.

fekete-győr andrásFekete-Győr András

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig azt mondta: a tömeg ereje most is megmutatta, hogy nincs lehetetlen. Szerinte

Orbán Viktor Magyarországa egy elnéptelenedett puszta, a közepén egy állítsuk meg Brüsszelt táblával. A Momentum elnöke többször is elismételte, hogy nem félnek a kormánytól.


Fekete-Győr András arra biztatta az embereket, hogy "aktivizálják magukat", mint fogalmazott, csatlakozzanak a "cselekvés köreihez", amelyek szerinte helyi megoldásokat adhatnak. Hinni kell benne, hogy egy év elég, "be lehet indítani" Magyarországot a közösség erejével - hangoztatta a párt elnöke. "Mi nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utolérni" - hangsúlyozta, utalva a kormány plakátjaira. Szerinte Orbán Viktor az "elmaradott" Moszkva irányába tereli a nemzetet a gazdag Európa helyett, de ezt a Momentum az itthon maradt fiatalokkal nem engedi.

A Momentum elnöke beszédét azzal zárta, hogy a következő évben éjjel-nappal azon dolgoznak majd, hogy lebontsák a félelem rendszerét, majd bejelentette, elindulnak a 2018-as országgyűlési választáson. Október 15-éig pedig bemutatják kormányváltó programjukat.atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink