Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-02 07:33:00

Banki papírokkal zsarolják Orbánt?

Arra várok, hogy jelentkezzenek a közvetítők – mondta Gyurcsány Ferenc, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, azokra a dokumentumokra utalva, amikkel szerinte sakkban tartja Oroszország Orbán Viktor miniszterelnököt. A DK elnöke kiemelte: az első Orbán-kormány után egy nagyon magas rangú és hiteles ember tájékoztatta a dokumentumok létezéséről, bár továbbra sem tudja, kinek a birtokában vannak. Noha elmondása szerint látta a papírokat, kétségek is felmerültek benne, miszerint hivatalos forrásból származnak-e, vagy csak őt akarták csőbe húzni.

Az Orbán Viktornak adott 72 órás ultimátumára kitérve Gyurcsány Ferenc megjegyezte, „lerázta magáról, mint kutya vizet”. Nem várta, hogy a miniszterelnök felbőszüljön, de megkönnyítette volna a dolgát, az kétségtelen. A DK elnöke elmondta, megérti a felfokozott várakozást, és természetesen a kormányváltó közösség sem bánná, ha egyetlen papírral meg lehetne oldani a kormányváltást. „Gyurcsány előhoz a táskájából valamit, és Orbánnak vége van” – tette hozzá viccesen, majd folytatta:


annyit mondtam, ami igaz, hogy én ezt láttam, ugyanakkor dilemma volt ez végig: elmondani vagy nem elmondani?

Elmondása szerint kétszer találkozott a közvetítővel. Az első alkalom csak puhatolózás volt, érdekelnék-e őt a dokumentumok, mindezt hatszemközt. Ugyanis Gyurcsány Ferencnek van egy kapcsolata, a közvetítő őt kereste meg, majd rajta keresztül érte el a DK elnökét. Az igenlő választ követően, két héttel később ismét megjelent a közvetítő, immár a dokumentumokkal, amit meg is mutatott a volt miniszterelnöknek.

Magas rangú közvetítő, szlávos akcentus

Majd hozzátette: sok-sok évvel ezelőtt – túl Orbánék első kormányzásán – egy magas rangú és nagyon hiteles ember szóban tájékoztatott, hogy vannak ilyen dokumentumok. „Akkor nem láttam dokumentumokat, azóta is korholnak a kollégák, hogy miért nem néztem meg őket” – fogalmazott. Továbbra sem tudja viszont, hogy kinek a birtokában vannak a dokumentumok. „Valószínűleg orosz, de erre csak azért következtetek, mert angolul tárgyaltunk, és nagyon-nagyon szlávos volt az akcentusa ennek az angolnak. Én nyilván oroszra gondoltam, de azóta mondták, hogy akár szlovák is lehetett. Fogalmam sincs” – mondta a DK elnöke.

Továbbá az is kérdőjeleket vet fel Gyurcsány Ferencben, hogy hivatalos forrásból származik, vagy esetleg csak elcsenték. Rónai Egon megjegyzésére – miszerint az is bűncselekmény, ha olyanról van tudomása, ami bizonyítja a vádjait, de mégsem jelzi ezt az illetékes hatóságnak – azt válaszolta:


„gondolja el, milyen politikai balhéba kerülnék, ha ugyanezt a papírt másnak is árulnák! Abban sem vagyok biztos, hogy megengedik-e a papírok hitelesítését, vagy csak nekem ácsolnak csapdát”.

Az ügy nyilvánosság előtti vállalásának egyszerű oka pedig az önvédelem. Azzal ugyanis, hogy nincs módja bizonyítani állításait, még mindig jobban jár, mintha később másnál is előkerülnének a dokumentumok, és a fejére olvasnák, hogy minderről tudott, és Orbán Viktor cinkostársának tekintenék.

Banki papírok?

„Amíg nem hozok dokumentumot, minden állításommal – milyen dokumentumot láttam, milyen banktól, és minden más állításommal – Orbán Viktort segíteném, hogy egy esetleges későbbi eljárásra fel tudjon készülni. Nekem pedig nem áll érdekemben, hogy egy jövőbeli potenciális ellenfelemet felkészítsem arra, hogy milyen dokumentumokat kellene eltüntetnie, amíg teheti” - fogalmazott. Hozzátette: a DK elnöksége tud minden részletet.

A műsorvezető kérdésére, hogy titkosszolgálati információ lehet ez vagy sem, a DK elnöke annyit mondott, hogy „mindegyikünkre rádolgoznak, de nem csak az oroszok”. Az említett banki papírokhoz visszatérve pedig, egy esetleges orosz kereskedelmi banki tranzakció felvetéséről úgy vélekedett:


„ha én el akarnék pénzt dugni, nem hiszem, hogy Oroszországba vinném, és bíznék Putyinban.

Szóba került még a politikusokról, kormányhoz kötődő politikusokról való információknak az adás-vétele, melyre a következőképpen reagált: „rendre megkeresnek bennünket politikusokról készült felvétellel, hangfelvétellel, hogy jó pénzért eladnák nekünk. Ezek vagy igazak, vagy sem”. Egy friss példát is hozott a DK elnöke, egy, a politika világához közeli büntetőügyből, amely mostanában záródott le. Elmondása szerint egy fontos szereplő fia kereste meg, apja megbízásából, hogy jó pénzért adna el nekik olyan információt, amik bizonyítják a kormánypárti politikusok érintettségét. Az utolsó pillanatban mégis „elszaladtak”, így nem tudtak utánamenni, hogy mi is van valójában a háttérben.

„Arra várok, hogy jelentkezzenek a közvetítők” – emelte ki Gyurcsány Ferenc az Egyenes Beszédben, majd kiegészítette: úgy kell ezt elképzelni, mint a filmekben. Nem mondják meg előre hova kell menni, csak ha már ott van, akkor adnak neki további információt, hogy milyen címet kell keresnie.

Orbán Viktor múlt héten Brüsszelben azt mondta, "Gyurcsány Ferencnek nem jogi természetű segítségre van szüksége."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink