Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-02 15:31:00

Az igazságügyi miniszter a lex CEU módosításáról az atv.hu-nak

Trócsányi László igazságügyi miniszter az atv.hu-nak azt mondta: egy hónap múlva ad Orbán Viktornak megvédhető jogi szakvéleményt a lex CEU esetleges módosításáról. A miniszter szerint "rendkívül bizonytalan", hogy jogos-e az Európai Bizottság kifogása a CEU-t illetően. Az EU-jog területi hatálya ugyanis az unió területére terjed ki, a CEU pedig New Yorkban, az EU-n kívül van bejegyezve.

„Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának az anyaga megérkezett múlt héten tudomásom szerint. Most kezdjük el a tanulmányozását a bizottsági kifogásoknak – mondta az atv.hu-nak adott villáminterjúban Trócsányi László igazságügyi miniszter, akit munkatársunk arról kérdezett: sor kerül-e a lex CEU érdemi módosítására, ahogy az uniós szervezet kéri.


"Van informális tudomásunk arról, hogy a bizottságon belül is komoly szakmai viták voltak az egyes főigazgatóságok között, lehet-e jogi kifogása vagy nem lehet jogi kifogása a bizottságnak a felsőoktatási törvény módosításáról.

Speciális ügyről van szó, arról, hogy az oktatás egy üzleti tevékenység, és ezáltal a szolgáltatások szabad áramlására vonatkozik, vagy például az oktatás egy olyan kivétel, amelyiknek van más aspektusa is" – ismertette a jogi dilemmát a miniszter. A bizottság minden egyes mondatát tanulmányozni fogják.

"A közösségi jogot be kell tartani, mert ez alap követelmény. Az uniós jog, az egy kötelezettség, tehát az unión belüli térségre nézve természetesen fennáll az uniós jog" - közölte a miniszter.

Bizonytalan, hogy a CEU-ra érvényes-e az uniós jog

Munkatársunk kérdésére, hogy Közép-Európai Egyetemet illetően, aminek Budapest a székhelye, emelhet-e a Bizottság bármilyen kifogást, Trócsányi László úgy válaszolt: „A Közép-Európai Egyetemnek, teljes mértékben rendezett a jogállása, és semmifajta probléma nincsen vele. Tehát azt jelenti, hogy van akkreditációja a törvények értelmében, és teljes nyugodtsággal tudom kijelenteni, hogy jogi értelemben teljesen rendezett jogi státusszal rendelkezik” – tette hozzá.

Arra, hogy a CEU, amelynek New Yorkban van a székhelye, illetve ott van bejegyezve, a kormány szerint lehet egy uniós kötelezettségszegési eljárás tárgya vagy jogalanya, az igazságügyi miniszter már dilemmákat fogalmazott meg. Trócsányi László azt mondta:


„Alaposan meg fogom vizsgálni ezt, ebben azért közel sem vagyok biztos. Sőt, rendkívül bizonytalan vagyok, de a bizottság is rendkívül bizonytalan ebben, hisz egy olyan új területről van szó, "ami nincsen kipróbálva, amire nincs precedens”.

„A mi álláspontunk szerint az uniós jognak a területi hatálya az unió területére terjed ki” – jelentette ki, ami azt jelenti, nem biztos, hogy ez érvényes egy amerikai székhelyű, unión kívüli területre. „Mindazonáltal, amit a bizottság ír, azt meg kell vizsgálni alaposan. Azt sem vitatom, hogy lehetnek olyan helyzetek, mikor 51-49 százalék egy értelmezés, mint a bíróságoknál is, és nem tudni, hogy a végén merre billen”.

Kétséges, hogy üzleti tevékenység-e az oktatás

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottságnak az az érve a leggyengébb, hogy az oktatás szabadsága sérülne, illetve az alapjogi charta. „Az alapjogi chartát akkor hozzák föl, az unióban, amikor nincs más jogi érv, akkor jönnek a nagy elvek. De alapvetően a bizottságnak az érvelése, hogy egy üzleti tevékenységnek tekinti az oktatást, ami azért kétséges, hogy ez így van-e vagy nincs” – jegyezte meg a miniszter.


„Mindenesetre meg fogjuk vizsgálni, és azt gondolom, hogy az egy hónapon belül választ fogunk adni az Európai Bizottságnak.

Ma még nem kötelezném el magamat egyetlen biztos jogi álláspont mellett sem, "ez balgaság lenne", hisz nekünk is azért szakértőkkel kell, az Igazságügyi Minisztérium szakértői bevonásával kell a végleges döntést meghozni. Ezt követően fogom a miniszterelnök elé terjeszteni azt a jogi szakvéleményt, amit meg tudunk védeni és amivel azt tudom mondani, hogy ez a mi jogi álláspontunk. Most azonban még csak a tanulmányozás időszakában vagyunk” – mondta végül a miniszter az atv.hu-nak.

További belföldi híreink