Itthon

Ismét ezrek tüntettek a kormány ellen: A május 1-jei események összefoglalója

Itt megnézheti a május 1-i rendezvényeket
május. 3. szerda 0:00

Felvonulások világszerte
május. 2. kedd 9:11

Sörrel és virslivel ünnepeltek
május. 2. kedd 9:05

Újra járható az Andrássy út és az Oktogon
május. 2. kedd 1:32

Újra járható az Andrássy út és az Oktogon Budapesten - közölte a rendőrség kedden hajnalban honlapján. Az utat és a teret hétfő este a rendőrség demonstráció miatt zárta le. A Momentum Mozgalom által hétfő este a Hősök terén tartott, bejelentett demonstráció résztvevőinek egy része a demonstráció végén először a közelben lévő Fidesz-székházhoz, majd röviddel később az Andrássy úton az Oktogonhoz vonult, többen a tér közepén megálltak és demonstrálnak. A rendőrség ezért lezárta a forgalmat. Előállításra továbbra sem került sor - közölte a rendőrség.

Igazoltatnak egy embert
május. 1. hétfő 21:13

Úton az Oktogon felé igazoltatnak egy férfit, az okot nem tudni. A többi tüntető a rendőri intézkedés közben azt skandálja: "Igazoltassanak".

Ruszkik haza, Pénztáros Lőrinc, Mocskos Fidesz
május. 1. hétfő 20:57

A tömeg viszonylag hamar szétszéledt, de azok, akik nem álltakbe a sorba matricáért a sártakhoz, a lendvai utcai Fidesz székházig jutottak és ott "Ruszkik haza!", illetve a "Dühösek vagyunk!", "Repülővel jöttünk!" "Gázszerelő" skandálásba kezdtek. A kormánypárt székházát sok rendőr védi. A megmaradt 200 fős csapat az Oktogon felé indult.

Ne féljetek az ebédnél politizálni!
május. 1. hétfő 20:34

Szükség van a cselekvés köreire, helyi tapasztalatokból építik újra Magyarországot a közösség erejével. Újjáépítenek, de ehhez kell mindenki segítsége. Arra kér mindenkit, hogy beszélje rá a változás szükségességére a családtagjait, barátait, rokonait. A Nolimpia sikerével csak az első téglát ütötték ki a körénk épített falból. Ne féljetek az ebédnél politizálni! - mondja Fekete-Győr. A társadalom minden részéhez szól, hogy gyakoroljanak hatást a környezetükre. Tűzd ki az európai jelképeket, lépj be a Momentumba vagy használd a médiát erre a célra! Ma éjjel javítsuk ki az összes utunkba eső propagandaplakátot. Mindenki hagyja ott a maga nyomát - buzdítja a tömeget az elnök, és arra kéri az embereket, hogy higgyjenek bennük, akkor is, ha néha hibáznak.

Október 15-én programbemutató
május. 1. hétfő 20:26

Nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utólérni. Orbán Viktor Putyini mintára építi a félelem rendszerét, lebontják a rendszert és beindítják Magyarországot. A tömeg skandáll: Nem hagyjuk! A Momentum azt üzeni a tüntetésekkel, hogy nem félnek a kormánytól és a Fidesztől. "Nem félünk, Nem félünk..." Nem félnek, mert nem a Momentum lopja szét az országot, hanem a kormánypártok. Szerinte hamarosan a rendőrök tartanak bakot a Momentumos aktivistáknak, hogy fel tudják ragasztani a matricájukat a kormány plakátjaira. Megvédik mindazokat, akiket atrocitás ért a politikai meggyőződése miatt - ígéri a szónok. A második lépé a cselekvésé. Egy évük van, és ez elég lesz, hogy lebontsák a félelem rendszerét, éjjel nappal dolgozni fognak. Valódi konzultációt folytatnak az emberekkel. Két hónap alatt több mint ezren jelentkeztek a Momentumba, és több mint 100 településen alakult alapszervezetük. Indulnak a választásokon: hazahozott tudás és a helyi megoldások programja. Október 15-én mutatják be programjukat.

Fekete-Győr: Orbán fél az emberektől
május. 1. hétfő 20:22

Fekete-Győr András szerint a tehetelenséget felváltotta a cselekvés ereje. Együtt és ennyien be tudjuk indítani Magyarországot. Orbán megállítja a dolgokat, a Momentum beindítani. Orbán fél, mert nem érti a 21. századot, ezért tesz annyi antidemokratikus dolgot. Az elnök szerint a kormányfő leginkább az emberektől fél, és ennek bizonyítékait hosszan sorolja. Moszkva irányába tereli a nemzetet - mondja - szegény elmaradott megnyomorított Oroszországot állítja elénk példaként. A fiatalok kezükbe veszik a sorsukat és megfordítják az ország rossz irányát. Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát. Elérkezett az idő, hogy közös nemzeti sorsban gondolkodjunk hazafiakként.

Pottyondy Edina: Először itthon kell rendet tenni
május. 1. hétfő 20:14

A 13 éves uniós tagság erényeit méltatja, és megemlíti, hogy uniós pénzből építettünkmindent az elmúlt évtizedben. Nem hagyjuk - skandálja a tömeg. A Fidesz úgy viselkedik, mintha ők lennének 13 évesek, mindig mást hibáztatnak, de elfogadják az uniós zsebpénzt. Börtönbe, börtönbe! - reagál a tömeg. Ezer éve Európához tartozunk, és ez nem alku tárgya. Elismeri, hogy Európának meg kell újulnia, de ehhez megbecsülésre és bizalomra is szükség van. Ehhez először itthon kell rendet raknunk. A Momentum minden megyébe eljutott az elmúlt 40 napban és sok panaszt meghallgatott. A szociális nyomor részleteit sorolja a szónok, és európai Magyarországot ígér az embereknek.