Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-27 07:39:00

Itt a rendőrség válasza: Eddig több százmillióba kerültek az illetmény-perek

A rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak elkeseredett küzdelmet vívnak jogos járandóságuk kikényszerítésére. Az ORFK tájékoztatásából még egyértelműbb, hogy a helyzet megoldásért kiált.

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar rendőrség kilencezer közalkalmazottjának közel harmada perben áll a munkahelye szerinti rendőr-főkapitánysággal a garantált illetmény-különbözetének elmaradt megtérítése miatt.

Az érdekképviseletek sorra nyerik a pereket, a rendőrség vezetése azonban továbbra sem hajlandó foglalkozni a problémával, inkább vállalják a bukott perek anyagi terheit.

Lapunknál több érintett is jelentkezett, akik elmesélték milyen méltatlan aránytalanságok vannak a fizetésekben az állományon belül. „Több évtizedes munkaviszonnyal és felsőfokú képesítéssel ugyanannyit kapunk kézhez felelősségteljes beosztásban, mint a tavaly érettségizett titkárnő, vagy az a hivatásos rendőr, aki reggelente beenged a portán” – mesélte egyikük, és azt állította, hogy az általa ismert rendőrségi közalkalmazottaknak csupán tíz százaléka keres többet a minimálbérnél, de ők is csak a felsőfokú végzettségük miatt.

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács április 10-ei ülésén elhangzott, hogy 2017-ben a rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak illetményét csak abban az esetben emelték meg, ha az nem érte el a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegét. Az érintett állomány mintegy 70 százaléka csak így jutott hozzá a garantált bérminimum szerinti illetményéhez.

Megérkezett a válasz

Az ORFK-t is megkerestük kérdéseinkkel. Válaszaikból kiderül, hogy

az elmaradt illetmény-különbözetek tárgyában a rendőrség 471 pert veszített el jogerősen az elmúlt három évben, amelynek nyomán – a perköltséget nem számítva – 317 millió forintot már ki is fizettek az érintett közalkalmazottaknak a rendőr-főkapitányságok.

Van azonban további kétezer munkaügyi perük bejegyezve ebben a tárgykörben, vagyis a bíróságok gyakorlatából ítélve, a három éves elévülési idő végére milliárdos nagyságrendben terheli majd meg a rendőrség büdzséjét a törvénytelen gyakorlat.

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók