Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-27 12:07:00

Ellenzéki cicaharc: Az MSZP szerint csak ők akarnak kormányváltást

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője megerősítette az atv.hu értesülését Botka László kvázi vétójogával kapcsolatban, és arról is beszélt az ATV Start című reggeli műsorában, hogy eddig miért nem voltak gyümölcsözőek az ellenzéki egyeztetések.

Mint azt a hét elején megírtuk, MSZP-s belső körökből úgy értesültünk, hogy Botka László és Molnár Gyula nemrég azt közölték a frakciótagokkal: ne számítsanak befutó helyekre az országos listán. Szeged polgármestere pedig újabb feltételt szabott a pártvezetésnek miniszterelnök-jelöltsége folytatásához,konkrétan vétójogot szeretne a jelöltállítás folyamatában.

Botka László cáfolta az atv.hu-nak a frakciótagoknak szóló üzenet valóságtartalmát, a jelöltállítással kapcsolatban pedig azt mondta: ha ő vezeti a párt választás-előkészítő bizottságát, akkor a jelöltek kiválasztását is alá kell rendelni a szavazatmaximalizálás céljának. Ebben a folyamatban egyelőre az MSZP országos vezetésének van vétójoga, ő azonban – nem lévén pártbéli tisztsége –

miniszterelnök-jelöltségének hivatalossá tétele után egyetértési jogot kér a 106 egyéni jelölt kiválasztásában.

Megegyezés kérdése

Tóth Bertalan, az ATV Start című reggeli műsorában megerősítette, hogy Botka valóban egyetértési jogot szeretne mind az egyéni jelöltek esetében, mind az országos lista összeállításánál. Mint az MSZP frakcióvezetője elmondta,

ez nem azt jelenti, hogy Szeged polgármestere állítja össze az MSZP listáját, hanem hogy megegyezik az elnökséggel és a választmánnyal a személyek és a sorrend kérdésében.

Teljesen természetes – vallja Tóth Bertalan –, hogy ha egy politikus kormányalakításra készül, akkor beleszólhasson abba, milyen frakció támogassa programját a parlamentben.

Csak az MSZP akar győzni?

A frakcióvezető arról is beszélt a műsorban, hogy Botka László azért nem tudott még megegyezni a többi ellenzéki párttal, mert nem mindegyik formációnak ugyanaz a célja, mint az MSZP-nek. Míg ugyanis a szocialisták az Orbán-kormány leváltásában gondolkodnak,

a Demokratikus Koalíció elnöke 10 százalékot akar a parlamentben, az Együtt egy frakciót, a Momentum pedig inkább 2022-re készül.

Ha majd eljutunk oda – folytatta a gondolatmenetet Tóth Bertalan –, hogy mindenki a győzelemben és az Orbán-rendszer leváltásában lesz érdekelt, akkor lesz értelme újra leülni, és akkor szerinte nem zárható ki az együttműködés. Úgy fogalmazott: erre mondta Botka László, hogy a közös cél az egyik feltétele, de nem a megoldása a győzelemnek.

atv.hu

További belföldi híreink