Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-26 12:20:00

Nem kezdték ki a Fidesz népszerűségét a kormányellenes tüntetések

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik is 1-1 százalékponttal növelte a támogatottságát, a DK viszont ugyanennyit vesztett népszerűségéből, miközben a pártnélküliek aránya is csökkenő tendenciát mutat – olvasható a ZRI Závecz Research Intézet április közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásában.


A biztos pártválasztók között a Fidesznek 47 százaléka van, az MSZP 20, a Jobbik 17 százalékos, míg a Demokratikus Koalíciónak 7 százaléka, az LMP-nek pedig 4 százaléka van. A Momentum ebben a választói körben lenyomta az Együtt-et és a Liberálisokat a maga 2 százalékával.

A választók meggyőzése egyelőre a tömegkommunikáción, az óriásplakátokon keresztül, kisebb-nagyobb gyűlések segítségével történik, de nemsokára egyre gyakoribb lesz az aktivisták, politikusok közvetlen, településeken történő megjelenése. E tekintetben mindenhol a Fidesz startol legkedvezőbb helyzetből, hiszen a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig 25-30 százalék közötti táborral rendelkezik.

Ennyit tud a Jobbik?

A Jobbik elsősorban a 10 ezer fő alatti településeken áll jól, ebben a körben támogatottsága országos átlagának másfélszerese: 17 százalékos. Az ennél népesebb városokban már csak fele annyi választó bízik Vonáékban, a megyeszékhelyeken és a fővárosban pedig még rosszabb helyzetben vannak.

Az MSZP viszont éppen Budapesten a legerősebb, itt 19 százalékos a támogatottsága. A 10 ezer fő alatti községekben, kisvárosokban 12 százalék sorakozik fel a szocialisták mögé, az ennél nagyobb településeken 11 százalék.

Ennyi tud a Momentum?

A Momentum az aláírásgyűjtés sikere után azonnal utolérte az évek óta működő kispártokat, támogatóinak száma 100-200 ezer fő között lehet. Az egyértelmű, hogy a Momentum egyelőre csak a 40 év alatti, diplomás fővárosiak és a nagyvárosokban élők köréből tudott támogatókat gyűjteni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink