Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-24 14:51:00

Orbán csak nevetett Gyurcsány ultimátumán

A volt miniszterelnök azt várja a jelenlegitől, hogy 72 órán belül perelje be őt azokért az állításaiért, amelyek szerint Oroszország különböző dokumentumokkal zsarolja Orbánt. Az ATV megkérdezte a kormányfőt, aki csak nevetett a dolgon.

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc kőkemény állításokat fogalmazott meg a miniszterelnökről az Egyenes Beszédben. A Demokratikus Koalíció elnöke kijelentette: azért lett a mostani miniszterelnök egykori oroszellenesből Putyin elnök legfőbb pártfogója, mert az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált.

„Igaza van, tudok valamit, hogy szembesítették Orbán miniszterelnököt bizonyos tényekkel, dokumentumokkal, amelyek meglehetősen kínosan őrá nézve, ahhoz, hogy legalábbis ötször megfontolja, hogy teljesítse-e Putyin elnök kérését” – mondta. A DK elnöke állítása szerint oroszok szembesítették Orbánt ezekkel a dokumentumokkal.


Gyurcsány Ferenc ezt követően leszögezte: ha beperlik a kijelentéseiért, akkor egy igazságszolgáltatási folyamatban be tudja bizonyítani, hogy igaza van.

Várja, hogy Orbán pereljen

A DK elnöke hétfőn sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol kijelentette: azt várja Orbán Viktortól, hogy vagy tisztázza magát, vagy pedig 72 órán belül perelje be őt azokért az állításaiért, amelyek szerint Oroszország információkkal rendelkezik a Fideszhez és a kormányfőhöz köthető törvénytelen pénzmozgásokról.

Amennyiben a miniszterelnök nem indít jogi eljárást, a DK elnöke igazoltnak tekinti vádjait – mondta, és hozzátette: "hosszú évekkel ezelőtt", magas szintű, hiteles forrásból kapott szóbeli tájékoztatást arról,


hogy Oroszország "megfelelő szervei" információkkal rendelkeznek a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról. Ezek "rávilágítanak a párt és elnökének törvénytelen és tisztességtelen finanszírozására" - jelentette ki.

Elmondása szerint a közelmúltban közvetítőkön keresztül betekinthetett "egyes dokumentumok másolatába", és amit látott, az hitelesíti a sok évvel korábbi közlést. Hozzátette, okkal feltételezi, hogy Orbán Viktor is tud ezen dokumentumok létezéséről. Gyurcsány Ferenc megismételte: szerinte a magyar kormányfő "Oroszország által zsarolható helyzetben van". Közölte, mindent megtesz, hogy a szóban forgó dokumentumok a kezébe kerüljenek, és amint ez megtörténik, azokat a nyilvánosság elé tárja.

Orbán csak nevetett

Gyurcsány a feltett kérdésekre válaszolva annyit elmondott, hogy az iratokat Magyarországon látta, az azokat bemutató közvetítő magyar volt, a tulajdonos személyét viszont nem ismeri. Arra nem válaszolt, hogy mikor történt az általa említett első beszélgetés, ahogy azt sem árulta el, hogy az iratokban foglaltak melyik időszakra vonatkoznak.

Jelezte, egyelőre nem tárgyaltak az átadás feltételeiről, és kérdéses, hogy elfogadhatóak lesznek-e a feltételek. Arra a felvetésre, hogy a kormányfőnek miért kellene őt beperelnie, azt felelte, hogy a miniszterelnök majd eldönti, minek tekinti az állításait.   


Az ATV Híradó riportere hétfő délelőtt - még az ultimátum bejelentése előtt -, a Szakma Sztár Fesztiválon elcsípte a miniszterelnököt, és megkérdezte, hogy feljelenti-e Gyurcsányt. „Kit?” – kérdezett vissza a miniszterelnök, majd miután munkatársunk megismételte, hogy kiről van szó Orbán nevetni kezdett, majd továbbment.

Ajánlom

További belföldi híreink