Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-24 19:04:00

„Állítsuk meg Moszkvát” – Orbán és Putyin ellen tüntettek Budapesten

A rendőrség tiltása miatt a demonstrációt néhány száz méterre az orosz nagykövetségtől, az Andrássy úton tartották meg, ahol beszédet mondott többek között Lányi András és Puzsér Róbert. Becslések szerint nagyjából 1000-1500 ember tüntetett az orosz közeledés ellen. A beszédek után átvonultak a Fidesz Lendvay utcai székháza elé, majd elfoglalták az Oktogont. Az eseményt rengeteg rendőr biztosította.

„Állítsuk meg Moszkvát!”

– címmel hirdettek meg demonstrációt hétfő estére Budapest orosz nagykövetsége elé. „Az elmúlt években aggasztóan növekedett az orosz befolyás Magyarországon. A magyar belügyekbe való orosz beavatkozás súlyos nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában. Nem leszük Putyin trójai falova az Európai Unióban!” – írták az esemény Facebook-oldalán. A demonstráció kezdetéig 2 ezren jelezték, hogy biztosan ott lesznek, és valamivel több mint 6 ezren érdeklődnek az esemény iránt.

19.12 - A hivatalos program szerint 19.30-kor kezdődnek a beszédek. Az ATV helyszíni tudósítója szerint nagyjából negyed órával a kezdés előtt 500-an lehetnek a tüntetők. "Magomed viszkető tenyere vagyok" - áll az egyik transzparensen.

19.17 - A demonstrálók úgy tervezik, hogy a beszédek után átvonulnak a Fidesz Lendvay utcai székházához. 

19.23
– A tüntetés egyik főszervezője arról beszélt munkatársunknak: nem csalódott, számított rá, hogy nem fogják a tüntetőket az orosz nagykövetség elé engedni, de reméli, lesznek olyan hangosak, hogy meghallják a hangukat. Hozzátette: a Fidesz-székház előtt lesz egy meglepetés-felszólaló, de még nem árulta el, hogy ki.


19.29 – Schiffer András is megjelent a tüntetésen, és jót mulatott az egyik transzparensen, amin a következő szöveg olvasható: „Ha Oroszországból jössz, be kell tartanod a törvényeinket”.

19.34 – A Párbeszédes Tordai Bence is részt vesz a tüntetésen, azt mondja azért, mert nem szeretné, hogy Budapest Moszkva legyen. Szerinte Orbán Putyint követi a „diktatórikus, demokráciától eltávolodó úton”. Az ATV munkatársának hozzátette: ma Magyarországon „csicska rendszer van”, Orbánék nem mernek semmilyen kellemetlenséget okozni „Putyin atyuskának”, ezért is zárták el az orosz nagykövetséget a tüntetők elől.

Kezdődnek a beszédek

19.48 – Az első felszólaló, Lányi András arról beszélt, hogy Magyarország 50 éve nem volt elszigetelt, mint ma, amikor Oroszországgal és Iránnal. Lányi András író, filozófus szerint a kormány olyan diktatúrákhoz közeledik, amelyek az ellenfeleiket "elteszik láb alól, börtönbe zárják". Lányi ugyanakkor kritikusan szólt az EU-ról is.

19.55 – Antal Nikoletta Henrietta ligetvédő, a második felszólaló arról beszélt: őt is elérte a gyűlöletkampány, gyűlöli a politikát, gyűlöli a kormányt. Azt mondja, Zuglóban bebizonyosodott, hogy az összefogás működik, ellenben Józsefvárosban mindenki a saját pecsenyéjét sütögette, ezért nyert a Fidesz. A Városliget átalakítása ellen tiltakozó egyik csoport aktivistája arra buzdította a résztvevőket, hogy lépjenek a nyugati életforma és értékrendek felé.

20.03 – Zsenya Beljakov orosz aktivista elmondta, hogy a CEU miatt érkezett Budapestre Vlagyivosztokból. A jogvédő párhuzamokat vont a Putyin-rendszer és az Orbán-kormány természete között, példaként említette, hogy jogszabályokkal lehetetlenítették el a Szentpétervári Európai Egyetemet, vagy hogy Oroszországban ellehetetlenítik a külföldről támogatott civilszervezeteket. Beszéde végén arra kérte a jelenlevőket, hogy rövid csenddel emlékezzenek meg Rózsa Milán LMBTQ-aktivistáról, aki tragikus körülmények között vesztette életét.

20.17 – Zeng a „ruszkik haza!”

20.21 – Szentesi Éva író szerint Magyarországon megszűnt a jogállam, mert míg egy vezető politikus orvos unokaöccsét kiengedik a bíróságról, miután lúggal megcsonkította a volt barátnőjét, addig két aktivistát bilincsben kísérnek a rendőrök, mert összefestékezték a Sándor-palotát.


20.24 – Az ATV munkatársa beszámolója szerint a tüntetésen nagyjából 1000-1500 ember gyűlt össze.  

20.26 – Puzsér Róbert, az utolsó felszólaló arról beszélt, hogy bár a brüsszeli elit valóban korrupt és teszetosza, de a magyarok a Nyugathoz, Európához, és nem a Kelethez tartoznak. Így döntött Géza Fejedelem és Szent István, ami ma is kötelezi a magyarokat. Szerinte ez identitáskérdés. „Bőven van mit javítani Brüsszelen, de látjuk milyen Moszkva. Ahhoz semmi közünk” – fogalmazott, és hozzátette: „Mi nem Ukrajna, nem Szerbia vagyunk”. Szerinte Orbán csak egy „kígyónyelvű gazember”, szemben a forradalmár Petőfivel, akit a benyomuló orosz csapatok öltek meg, aki a szabadságharcát vérben és sárban harcolta meg, nem egy kaviáros-pezsgős asztal mellett.

Vége a beszédeknek

20.38 – Puzsér beszéde után a szervezők felkérték a tömeget, hogy induljanak el a Fidesz-székháza elé.

20.54 – A kordonos lezárás miatt a tüntetők egy szervizúton keresztül mennek a Fidesz-székház felé, az Andrássy út már nagyjából kiürült.

21.11 – Megérkezetek a tüntetők a Fidesz székházához. Itt bejátszottak egy régebbi Orbán-idézetet (ő volt a rendező által említett "meglepetésvendég"), amin arról beszélt a kormányfő, hogy nem leszünk a Gazprom legvidámabb barakkja, ki kell tartani a nyugatos Magyarország mellett. Van olyan tüntető, aki nem érti az iróniát: "Ezért jöttem ki? Már a hangjától is hányok".

21.13 – A Lendvay utcában közös Himnusz-énekléssel fejezik be a rendezvényt, majd arra kérik a jelenlevőket, hogy békésen menjenek haza.

21.16 – A helyszínen maradt párszáz fős tömeg felváltva skandálja, hogy „ruszkik haza!”, és „Európa!”.

21.22 – Antal Nikoletta Henrietta aktivista szembeáll a rendőrsorfallal, és arra kéri az egyenruhásokat, hogy Rózsa Milán emlékére – aki 4 éve halt meg – tűzzék ki az uniós zászlót a Fidesz-székház balkonjára.

21.25 – Egyre többen indulnak haza illetve az Oktogonra, egy nagyjából 100-200 fős keménymag maradt a székháznál.

21.32 – A tömeg maradék része is elindult a Lendvay utcából az Oktogon felé.

21.44 – Egy maroknyi demonstráló annak ellenére is az Andrássy úton sétál, hogy már ráengedték az autóforgalmat.

21.52 – A rendőrök ezúttal akadályozzák, hogy a tüntetők elfoglalják az Oktogont. A forgalom továbbra is halad, többen átsétálnak a rendőrsorfalon és leültek a tér közepén. Őket az egyenruhások leterelik a sínekről. Párszázan vannak még az utcán.

22.08 – A tüntetők megkerülték a rendőrsorfalat, és megindultak a tér közepe felé, ahol továbbra is jár a villamos és közlekednek az autók. Több tucatnyian állnak/ülnek a síneken.

22.11 – Pillanatnyilag nyerésre állnak a demonstrálók: megbénították az Oktogont, a villamosról leszállították az utasokat, a forgalmat elterelik a rendőrök. Ehhez nagyjából 100-150 ember kellett.

22.17 – Előkerültek a hangfalak, beszédet mond egy CEU-s diák. Spontán szavazást tart korrupció/megélhetés/civil/oktatás/kultúra/demokrácia témában.

Mentés

További belföldi híreink