Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-21 14:13:00

Mogamed: Felkutattuk ezt az állampolgárt

Komáromy Gergő ligetvédő aktivista egy Mogamed nevű orosz állampolgárságú, Budapesten élő csecsen férfi társaságában videón kért „őszintén bocsánatot”, amiért narancsszínű festékkel dobta meg a Szabadság téri szovjet emlékművet.

Mogamed: Felkutattuk ezt az állampolgárt

Mogamed a jelek szerint meglehetősen otthonosan mozog Magyarországon, most például egyenesen azt mondta: „akcióba léptünk, hogy felkutassuk ezt az állampolgárt”.

Az ezek szerint „felkutatott” Komáromy végül a szovjet emlékmű szomszédságában, egy kávézóban Mogamed mellett ülve kért angolul és magyarul „őszintén bocsánatot” azoktól, akiket akciójával megbántott.

Azt Komáromy már korábban elmondta a 444-nek, hogy Mogamed interneten kereste meg őt, ám abból a nyilatkozatából nem volt egyértelmű, hogy melyikük kezdeményezte a személyes találkozót és a közös videót, ezért mi is megkerestük a ligetvédőt.

Kevésbé türelmes emberek

Komáromy az atv.hu megkeresésére elmondta: amikor a festékdobálást, majd két nap fogdát követően hazatért, barátai aggódó és kritikus üzenetei fogadták. Ennek nyomán – még mielőtt Modamed első üzenetét látta volna – elkezdte fogalmazni a Facebookra kitett bocsánatkérését.Ami a Mogameddel folytatott online csevegésüket illeti, az a ligetvédő aktivista szerint a hangnem nem volt barátságos, de sokkal civilizáltabb volt, mint egy-egy magyar kommentelővel folytatott társalgás.

Komáromy Gergő kérdésünkre megerősítette azt a korábbi nyilatkozatát, amely szerint Mogamed nem fenyegette meg,

ám a csevegés során említést tett a szerinte felháborodott budapesti orosz és csecsen közösségről, amelynek tagjai között úgymond vannak nála kevésbé türelmes emberek is.

Az ő megnyugtatásuk végett kezdeményezte Mogamed a közös videót. Akkor viszont meglepődött a ligetvédő aktivista, amikor a már nyilvános videó feliratozását olvasva megtudta, milyen orosz mondatokkal vezette föl bocsánatkérését Mogamed. Komáromy azt feltételezi, hogy az orosz nyelvű bevezető a korábban említett, „kevésbé türelmes” orosz és csecsen közösségnek szólt.

Frissítés - 18:57

Szél Bernadett, az LMP társelnöke pénteken közölte, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság elé viszi az ügyet.

atv.hu

További belföldi híreink