Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-20 15:02:00

Lázár az atv.hu-nak mondta el, viszket-e a tenyere

A miniszter szerint Magyarországon virágzik a demokrácia, Bayer Zsolt pedig a barátja. „Ha nem tetszik, akkor nem kell cikket olvasni", vannak nyugtató könyvek is.

Lázár az atv.hu-nak mondta el, viszket-e a tenyere

Miniszter úrnak viszket a tenyere? – tette fel a kérdést az ATV főmunkatársa a 85. Kormányinfón. Lázár János erre vonatkozóan leszögezte: „Nem!”.


Mint ismert, Orbán Viktor vasárnap a közrádiónak adott interjújában ricsajnak nevezte a CEU melletti tüntetéseket, és hozzátette, hogy minden keresztény, derék magyar embernek viszket már a tenyere.

Lázár János szerint Magyarországon virágzik a demokrácia, ezt mutatják a tüntetések is. Szerinte a rendőrség példásan jár el minden esetben, majd emlékeztetett a 2006-os eseményekre. Gyurcsánytól már régen gumilövedéket kaptak volna a tüntetők - mondta később Lázár. Arról is szólt, hogy szerinte a túlmutat a véleménynyilvánítás szabadságán egy állami intézmény festékkel való megdobálása.

Az ATV munkatársa arról is kérdezte Lázárt, hogy véleménye szerint szükség van-e egy kormány melletti demonstrációra, békemenetre is. A miniszter válaszul elmondta: nem a kormány dolga, hogy tüntetéseket szervezzen maga mellett, majd az emberek eldöntik, mit akarnak. Azt ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben demonstrációt fognak tartani a kormány bevándorláspolitikája mellett.

Barátok

Arról is kérdezte a minisztert, hogy elhatárolódik-e Bayer Zsolt véleményétől. A publicista a blogján azt írta, ők is záros határidőn belül utcára fognak vonulni. „Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?” Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta: magyarok vagyunk, indulatosan intézzük a dolgainkat. Hozzátette: nem az ő dolga, hogy véleményezze Bayer Zsolt publicisztikáját, és kijelentette: barátjának tekinti az újságírót.


„Ha nem tetszik, akkor nem kell cikket olvasni, ki kell kapcsolni a tévét, és elő kell venni egy olyan könyvet, amitől megnyugszik az ember” – fogalmazott.

Az ATV főmunkatársa arról is kérdezte Lázárt: mit gondol arról, hogy A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a "külföldről támogatott szervezet" kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a "gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre", illetve "a kormányzat által támogatott szervezetekre" vagy "politikai párt által támogatott szervezetekre" vonatkozó információknak is.  

Lázár szerint ezt a törvény előterjesztőinek (Gulyás-Kósa-Németh) kell mérlegelniük. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pártok, illetve a kormány által támogatott szervezetek pénzügyeire komoly törvények vonatkoznak, amelyek nyilvánosságot is magukban foglalnak, így véleménye szerint ez a kérdés részben már meg is van oldva. Ugyanakkor releváns felvetésnek tartja Péterfalvi Attila javaslatát, és hozzátette: a NAIH elnöke arról is szólt, hogy indokoltnak tartja a civiltörvény módosítását.

Arra a kérdésre, hogy nem tartaná-e indokoltnak a CÖF átvilágítását is azt válaszolta: ez egy rendezett, szabályozott kérdés, az Állami Számvevőszék végzi a vizsgálatokat, az erről szóló anyagok pedig nyilvánosak. 

A Miniszterelnökség vezetője arról is szólt, hogy véleménye szerint a vállalkozásoknak nem kellene nyilvánosságra hozniuk, hogy melyik kluboknak ajánlottak fel TAO-pénzeket, hasonlóan az egyszázalékos felajánlásokhoz.

A kopaszok megúszhatják?

Munkatársunk arról is kérdezte Lázár Jánost, hogy nem tartja-e méltánytalannak, hogy megúszták a Nyakó Istvánt akadályozó kopaszok. Lázár János válaszában elmondta: nem veszi a bátorságot arra, hogy bírósági ítéleteket kommentáljon. Szerinte az újságíróknak lenne az a dolga, hogy megkérdezze a bírókat, hogy miért hoznak meg bizonyos döntéseket, és hozzátette: szükség esetén verjenek sátortábort a bírók lakásánál az újságírók. Úgy gondolja, hogy ma Magyarországon egy álszent prüdéria zajlik azzal kapcsolatban, hogy nem lehet megkérdezni a bírókat.

atv.hu

További belföldi híreink