Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-20 13:44:00

Lázár: A CEU egy offshore-egyetem

A Miniszterelnökség vezetője szerint nem függünk az orosz hiteltől, és elképzelhető, hogy Magyarországra kényszerítik a kötelező kvótát. A tenyere viszont nem viszket. Kormányinfó.

Lázár János egy tisztázandó kérdéssel kezdte a sajtótájékoztatót. A hvg.hu írta meg, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előadást tartott a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) konferencián, majd ezt követően Eric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete feltartott egy Állítsuk meg Brüsszelt! plakátot, és azt kérdezte Lázártól: „Mi ez?” A miniszter elmondta: nem volt már ott a rendezvényen amikor lejátszódott az említett jelenet, és amúgy sem szokott kérdések elől megfutamodni. Hozzátette: reméli, hogy az említett sajtóorgánum tisztázni fogja a kérdést, és kiderül, hogy ki hazudott.

A munkából élők költségvetésének nevezte Lázár János miniszter a 2018-as büdzsét, amelynek tervezetét csütörtökön küldik meg a Költségvetési Tanácsnak, az előterjesztés várhatóan jövő héten kerül az Országgyűlés elé, és június 15-ig dönt is róla a Ház. Foglalkoztatás, családtámogatás, biztonság - szavai szerint ezek állnak a költségvetés középpontjában. Azt is mondta, hogy amikor a Fidesz kormányoz, nincs választási költségvetés. A tervezett 2018-as intézkedések közül a tárcavezető megemlítette az internet és a fogyasztásra szánt hal áfájának 5 százalékra csökkentését.

„Példátlan támadás zajlik”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt követően beszélt a bevándorlásról. Elmondása szerint ma Európában többségben vannak azok, akik szerint a migráció a megoldás az Unió problémáira, ezért meg kell nyitni a határokat. Leszögezte, hogy Magyarországnak ezzel szemben az az álláspontja, hogy zárva kell tartani a határokat, emiatt támadásokra számít a közeljövőben.

„Példátlan támadás zajlik” – hangsúlyozta, miközben szerinte az a valóság, hogy a magyar határon várakozó menekültek jobb körülmények között élnek, mint a magyar katonák. Emlékeztetett, hogy megjelent egy cikk a nemzetközi sajtóban, amely a náci haláltáborokhoz hasonlított a magyar konténertáborokat. Lázár János szerint kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság: Ausztriát megdicsérik azért, mert megállítják a határon az uniós polgárokat, Magyarországot pedig büntetik azért, mert megállítják az illegális bevándorlókat.


A miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta: nem lehet kizárni, hogy Magyarországra kényszerítik a kötelező kvótát.

A miniszter leszögezte: eszük ágában sincs kilépni az Európai Unióból, és az Európai Néppártból. A Miniszterelnökség vezetője szerint Magyarország mindig jogkövető magatartást tanúsított, ha kellett, elfogadta az Európai Bíróság döntését. Szerinte egyetlen dologban nem közelednek az álláspontok, ez pedig az illegális bevándorlás kérdése.

Paks

A miniszter tájékoztatójában beszélt arról is, hogy eddig 100 millió euróba került a paksi bővítés. A beruházás előkészítésének semmilyen akadálya nincs - jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője, aki hangsúlyozta: Magyarország sem a hiteltől nem függ - mert képes akár saját forrásból vagy az orosznál is olcsóbb hitelből finanszírozni az építkezést -, sem pedig a technológiától, mert az erőmű működtetéséhez szükséges üzemanyag bárhonnan beszerezhető.

Lázár János ismertette az energiafüggetlenségre vonatkozó kormányzati célkitűzést is, amelynek lényege, hogy Magyarország saját maga tudja előállítani a szükséges áramot. A kabinet terve az, hogy 50 százalékban a paksi erőmű szolgálja ki a magyar igényeket, a másik 50 százalék pedig zöldenergiából - elsősorban napenergiából - származzon - közölte. A tárcavezető tudatta: Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt várhatóan május 2-án tesz esküt az Országgyűlésben.

Arra a kérdésre, hogy Süli János kinevezésével gyengült-e a pozíciója elmondta: ha lehetne, még több feladatot leadna, illetve nem érti, hogy miért mindig csak vele kapcsolatban merül fel, hogy gyengül a pozíciója, miközben csak egy a miniszterek között. Hozzátette: Orbán Viktor azért választotta Süli Jánost, mert a polgármesterekből lesznek a legjobb miniszterek. (Süli Paks, Lázár Hódmezővásárhely korábbi vezetője.)

Soros, multik és a civilek

Ismertetése szerint a kormány támogatja a Kósa-Németh-Gulyás trió által benyújtott civiltörvényt, amely szerint a szervezeteknek be kell vallaniuk a külföldről kapott pénzeket. A miniszter szerint ha nem szégyen elfogadni a külföldről kapott pénzt, akkor a bevallása sem szégyen. Lázár János röviden szólt a felsőoktatási törvény módosításáról is. Szerinte a CEU nem más, mint egy offshore-egyetem a Közép-európai Egyetemben, és hozzátette: a Közép-európai Egyetem vígan létezhet a CEU nélkül, és tisztázni kell a két intézmény viszonyát.

Arra a kérdésre, hogy jövőre létezni fog-e a CEU, ha nem nyitnak kampuszt az Egyesült Államokban azt válaszolta: a törvényeket mindenkinek be kell tartania, és nem érti, hogy egy külföldi egyetemre miért ne vonatkoznának a magyar jogszabályok. Arra kérte a CEU vezetőit, hogy ha úgy gondolják, mondják ki világosan, hogy a törvények felett állnak.

A miniszter azt is elmondta: a hazai kereskedelempolitikát érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban a gazdasági kabinet arra jutott, hogy újabb tárgyalásokra van szükség a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel. "Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával", mert "sok barátjuk van" minden szinten - fogalmazott.

Lázárnak nem viszket a tenyere

Miniszter úrnak viszket a tenyere? – tette fel a kérdést az ATV főmunkatársa a 85. Kormányinfón. Lázár János erre vonatkozóan leszögezte: „Nem!”. Mint ismert, Orbán Viktor vasárnap a közrádiónak adott interjújában ricsajnak nevezte a CEU melletti tüntetéseket, és hozzátette, hogy minden keresztény, derék magyar embernek viszket már a tenyere.

Lázár János szerint Magyarországon virágzik a demokrácia, ezt mutatják a tüntetések is. Szerinte a rendőrség példásan jár el minden esetben, majd emlékeztetett a 2006-os eseményekre. Gyurcsánytól már régen gumilövedéket kaptak volna a tüntetők - mondta később Lázár. Arról is szólt, hogy szerinte a túlmutat a véleménynyilvánítás szabadságán egy állami intézmény festékkel való megdobálása.

Az ATV munkatársa arról is kérdezte Lázárt, hogy véleménye szerint szükség van-e egy kormány melletti demonstrációra, békemenetre is. A miniszter válaszul elmondta: nem a kormány dolga, hogy tüntetéseket szervezzen maga mellett, majd az emberek eldöntik, mit akarnak. Azt ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben demonstrációt fognak tartani a kormány bevándorláspolitikája mellett.

Arról is kérdezte a minisztert, hogy elhatárolódik-e Bayer Zsolt véleményétől. A publicista a blogján azt írta, ők is záros határidőn belül utcára fognak vonulni. „Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?” Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta: magyarok vagyunk, indulatosan intézzük a dolgainkat. Hozzátette: nem az ő dolga, hogy véleményezze Bayer Zsolt publicisztikáját, és kijelentette: barátjának tekinti az újságírót.


„Ha nem tetszik, akkor nem kell cikket olvasni, ki kell kapcsolni a tévét, és elő kell venni egy olyan könyvet, amitől megnyugszik az ember” – fogalmazott.

Az ATV főmunkatársa arról is kérdezte Lázárt: mit gondol arról, hogy A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a "külföldről támogatott szervezet" kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a "gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre", illetve "a kormányzat által támogatott szervezetekre" vagy "politikai párt által támogatott szervezetekre" vonatkozó információknak is.  

Lázár szerint ezt a törvény előterjesztőinek (Gulyás-Kósa-Németh) kell mérlegelniük. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pártok, illetve a kormány által támogatott szervezetek pénzügyeire komoly törvények vonatkoznak, amelyek nyilvánosságot is magukban foglalnak, így véleménye szerint ez a kérdés részben már meg is van oldva. Ugyanakkor releváns felvetésnek tartja Péterfalvi Attila javaslatát, és hozzátette: a NAIH elnöke arról is szólt, hogy indokoltnak tartja a civiltörvény módosítását.

Arra a kérdésre, hogy nem tartaná-e indokoltnak a CÖF átvilágítását is azt válaszolta: ez egy rendezett, szabályozott kérdés, az Állami Számvevőszék végzi a vizsgálatokat, az erről szóló anyagok pedig nyilvánosak. A Miniszterelnökség vezetője arról is szólt, hogy véleménye szerint a vállalkozásoknak nem kellene nyilvánosságra hozniuk, hogy melyik kluboknak ajánlottak fel TAO-pénzeket, hasonlóan az egyszázalékos felajánlásokhoz.

Munkatársunk arról is kérdezte Lázár Jánost, hogy nem tartja-e méltánytalannak, hogy megúszták a Nyakó Istvánt akadályozó kopaszok. Lázár János válaszában elmondta: nem veszi a bátorságot arra, hogy bírósági ítéleteket kommentáljon. Szerinte az újságíróknak lenne az a dolga, hogy megkérdezze a bírókat, hogy miért hoznak meg bizonyos döntéseket, és hozzátette: szükség esetén verjenek sátortábort a bírók lakásánál az újságírók. Úgy gondolja, hogy ma Magyarországon egy álszent prüdéria zajlik azzal kapcsolatban, hogy nem lehet megkérdezni a bírókat.

 

További belföldi híreink