Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-20 16:12:00

Havazás: 230 ember rekedt a Galyatetői Nagyszállóban

Katasztrófahelyzet alakult ki, miután szerda reggel fél méteres hó eset az ország legmagasabban fekvő szállodájának környékén.

Egyik olvasónk szerdán szerette volna elhagyni családjával együtt a Grand Hotel Galyát, ám a recepción arról tájékoztatták, hogy a katasztrófavédelem a környék összes útját lezárta,így kénytelenek lesznek maradni.

A szállodában körülbelül 200 vendég tartózkodik és nagyjából 30 főnyi személyzet, plusz az igazgatónő.

a honlapon értesítették a vendégeket az állapotokról.A honlapon értesítették a vendégeket az állapotokról.

A parkolóban álló autókat ellepte a nagy hó, a legtöbb jármű már nyári gumira váltott, így még olvadás esetén is életveszélyes lenne a használatuk. Az igazgatónő úgy ítélte meg, hogy a katasztrófavédelem nem veszi elég komolyan az ottrekedtek helyzetét, ezért a Hunguest Hotel központját kérte meg, hogy értesítse a honvédséget. A tarthatatlan helyzetet csak egy nagyszabású összefogással lehet megoldani, hiszen a nagy mennyiségű hó mellett, az útra dőlt fák is nehezítik a hazajutást.

Nem csak a hó jelent gondot

A szállodában két napja nincs áram, aggregátorról működtetik az elektromos berendezéseket, így értelemszerűen csak a létfenntartáshoz szükséges eszközöket használhatják a vendégek, míg például a wellness-részleg bezárt.

Olvasónk elmondta, hogy szerdán este kifogyott az aggregátorból a gázolaj, aminek pótlására három autóból álló konvoj érkezett, az egyikben láncfűrésszel felszerelkezett erdészeti dolgozóval, aki az útra kidőlt fák eltakarítását végezte a gépjárművek útjából.  

Élelmiszer egyelőre van, a szálloda nem kér ellentételezést az ottrekedt vendégektől, sőt a félpanziós ellátással érkezetteket is meghívják meleg ebédre. A vízhasználatot ugyanakkor korlátozták, de minden vendég kap elegendő mennyiségű palackos vizet. Apróbb feszültséget csak a WC-használat korlátozása kapcsán lehetett érzékelni, de a szálloda szakemberei most azon dolgoznak, hogy a medencék vizét valahogy a hotel vízhálózatába juttassák.

Mikor lehet hazamenni?

Csütörtökön újabb vendégek érkeztek, de nem szállóvendégként, hanem azért, mert a vis maior helyzetre tekintettel a szállodába menedékházként is funkcionál a környéken bajba jutott, helyben lakók számára.

Olvasónk beszámolója szerint az igazgatónő nagyon készséges, három óránként ad tájékoztatást a fejleményekről. A következő péntek reggel lesz, és a távozás várható időpontjáról fog szólni.

A szálloda környékén most is fél méteres a hó, de feljebb ennek a dupláját mérték. Az elmúlt két napban a vendégek egyetlen nagy teljesítményű hókotrót sem láttak, a szálloda traktorját pedig foglyul ejtette a nagy hó. A hotel vezetése minden módon igyekszik könnyíteni a kényszerhelyzetben levőkön, a megnyúlt tavaszi szünetet a Galyatetőn élvező gyerekeknek például játékprogramot szerveznek.

További belföldi híreink