Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-20 20:11:00

Az orosz külügy üzent a magyar hatóságoknak

Moszkva arra számít, hogy a magyar hatóságok biztosítják a szovjet és orosz katonák magyarországi emlékműveinek sérthetetlenségét - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a hét elején két férfi festékkel dobálta meg a budapesti Szabadság téri emlékművet.

Az orosz külügy üzent a magyar hatóságoknak
"Számítunk arra, hogy  a  vonatkozó kétoldalú kormányközi megállapodásoknak megfelelően a magyar hatóságok meghoznak minden szükséges intézkedést az országban lévő szovjet és orosz emlékművek sérthetetlenségének biztosítására"

- közölték az orosz külügyminisztériumban.   

A tárca kitért a magyar rendvédelmi szervek operatív fellépésére, akik  már a tetthelyen előállították az elkövetőket.  

"A vandálok neve ismert. Két helyi liberális aktivistáról van szó, akik kormányellenes állásponttól indíttatva, önreklámozásuk érdekében nem riadnak vissza semmilyen, még a legkegyeletsértőbb módszerek  alkalmazásától sem"- idézte a külügyminisztérium állásfoglalását a TASZSZ orosz állami hírügynökség, hozzátéve "hogy az elkövetők azóta nyilvánosan bocsánatot kértek tettükért".   

Két férfi hétfő délután narancssárga festéket tartalmazó lufikkal dobálta meg a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet. Az V. kerületi rendőrök még aznap őrizetbe vették őket. A bíróság mindkét férfira garázdaság miatt 30 ezer forint pénzbírságot szabott ki.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink