Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-19 13:24:00

Lex Mercedes: Kiknek kedvez a kormány?

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Gazdasági Bizottság. A jelenlegi egy év helyett három év lenne a munkaidőkeret. A szakszervezeti elnök szerint ez a nagy cégeknek kedvez.

A munkaidő szervezés egyes kérdéseiről nyújtott be törvénymódosító javaslatot a parlament Gazdasági Bizottsága. A fideszes Bánki Erik vezette bizottság azzal indokolja a kezdeményezést, hogy szükség van a teljesítendő munkaidő és az üzemidő jobb összehangolására.

bánki erikBánki Erik

A javaslat a jelenlegi egy év helyett három évre bővítené a munkaidőkeretet, és a szabályozás már júliustól hatályba lépne. Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a hosszabb munkaidőkeret kialakítását a munkavállalók és a munkaadók képviseleteinek megállapodására bíznák, azt kollektív szerződéshez kötik.

Valakik nagyon jól járnak

„Ha a módszerét tekintjük, ez egy sunyi és alattomos, ha pedig a tartalmát nézzük, akkor pedig aljas és elfogadhatatlan a munkavégzők szempontjából” – mondta Kordás László az ATV Start című műsorában. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint álságos arra hivatkozni, hogy a törvénytervezet a munkavállalók érdekeit veszi figyelembe.

Arra a kérdésre, hogy ez a törvénytervezet valójában egy lex Audi vagy lex Mercedes-e, Kordás így válaszolt: Olyannyira, hogy „ezeknél a cégeknél már alkalmazzák az egy éves munkaidőkeretet, rengeteg perrel néznek szembe az ott dolgozó munkahelyi tisztségviselőink és a szakszervezetek”.

kordás lászlóKordás László
A MASZSZ elnöke hozzátette: ha ez a törvényjavaslat átmegy, akkor teljes szabad kezet kapnak azok a munkáltatók, akiknek a lobbi tevékenységét egyébként az egész folyamat hátterében sejti. Kordás szerint a módosítás kifejezetten a legalább 5-8 ezer főt foglalkoztató cégeknek éri meg, és „valakinek nagy-nagy érdeke fűződik ahhoz, hogy ez a törvénymódosítás megtörténjen”.

Mindent bevetnek

Kordás arra kéri a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy kérjenek név szerinti szavazást az ügyben: „Lássunk világosan, és nézzenek szembe azzal a ténnyel, hogy kik azok a képviselők, akik a munkavállalókra ezt az aljasságot rákényszerítették, ezeket a neveket nyilvánvalóan közzé fogjuk tenni” – mondta az elnök, és azt ígérte, hogy a tiltakozás összes formáját be fogják vetni, hogy a módosítás ne valósulhasson meg.

atv.hu

További belföldi híreink