Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-17 07:10:00

Oszkó: Az unortodox gazdaságpolitika pangáshoz vezet

Nem új jelenség, hogy amióta Fidesz kormányoz, nincs párbeszéd a szakértők és az országot irányítók között. Diktátum van, amit nagyon gyakran unortodox gazdaságpolitikának hívnak, így nem derülhet ki, hogy mit lehetne másként csinálni, vannak-e korrekciós javaslatok, szükség lenne-e irányváltásra – fogalmazott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Oszkó Péter.

A volt pénzügyminiszter szerint a CEU ügy nem más, mint hogy bedobnak egy-egy gombolyagot, és a macskák ráugranak, aztán szétszedik. Addig sem arról beszélünk, amit a számok mondanak.

De ha valaki megnézi, hogyan teljesít Lengyelország, Csehország, vagy Szlovákia, kiderül, hogy mindegyik gyorsabban halad, mint Magyarország.

Oszkó hamis érvelésnek tartja, hogy a szocialistáktól kapott örökséget nehéz ledolgoznia a Fidesznek ugyanis emlékei szerint 7 százalékos recesszióban volt a gazdaság, amikor átvette a pénzügyek irányítását és 1,5 százalékos növekedéssel adta át.

Úgy látja, a mostani kormányzat ezt nyomta vissza recesszióba, és csak pár éve van megint növekedés. Vagyis Orbán Viktor hatalomátvétele után lett ismét negatív a pálya, noha már előtte beindult a növekedés – érvelt Bajnai Gordon pénzügyminisztere, és tanulmányában arra mutat rá, hogy a gazdasági átrendeződés nyomán egész Európában lecsúszott a középosztály, és a folyamatnak csak egy szűk réteg lett vesztese, míg tömegek a vesztesei.

Megítélése szerint hazánkban is a növekvő jövedelem-különbségek generálják a társadalmi indulatokat, és amíg a politikát semmi más nem érdekli Magyarországon, mint a hatalom megőrzése, addig nem sok jóra számíthatunk.

Mint Oszkó a műsorban elmondta Rónai Egonnak, a pénzzel lecsillapított indulatok később nagyobb feszültséget okoznak, hiszen hosszabb távon még mérgesebbek lesznek a tömegek és még nagyobb lesz a robbanás.

Kegyelmi állapot

A magyar gazdaság kegyelmi állapotban van, tömegével áramlik be a pénz és alacsonyak a kamatok – magyarázta a befektetési tanácsadó -, mivel azonban a rendelkezésre álló keretek nem „jól vannak elköltve", durva, dilettáns károkozás zajlik, ez a korszak az elvesztegetett lehetőségek idejeként vonul majd be a történelembe.

A most elköltött forrásokból szerinte, ha a világban nem történik nagy baj, sokáig el lehet tengődni, de, ha az egy főre jutó GDP növekedését nézzük, akkor pár év múlva már nem csak Ausztriában, de a keleti szomszédjainknál is jobb lesz élni.

Oszkó Péter beszélt saját, esetleges politikai szerepvállalásáról is Rónai Egon műsorvezetőnek. Úgy látja, a pártok mostanában jelszógyártást folytatnak, nem az a politizálás zajlik, ami hozzá közel állna, illetve nem lát olyan politikai erőt, amely érdemleges kormányzati programon dolgozna. Prognózisa szerint 2020 után nem lesznek források a beruházásokra, mivel most nem azokra a fejlesztésekre fordítják a forrásokat, amelyek később hozzájárulnának a GDP növekedéséhez. Vagyis, annak ellenére, hogy Magyarország ennél sokkal többre lenne képes, a pangás korszaka jön a következő évtizedben – állapította meg keserűen a szakember. ​


atv.hu

További belföldi híreink