Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-15 06:20:00

Akkor válik fantomegyetemmé a CEU, ha megvalósul Palkovics ötlete

A CEU nem tartja megvalósíthatónak azt az ötletet, amelyet Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azután hozott nyilvánosságra, hogy Brüsszelben találkozott az Európai Bizottság alelnökével. Az oktatásért felelős államtitkár azt mondta: nagyon nagy esélyt lát arra, hogy a CEU a jelenlegi formában továbbra is működhessen. A CEU rektorhelyettes szerint így válnának azzá a fantomegyetemmé, amiről a kormány beszél.

A kormányt meglepte, hogy tízezrek tüntetettek a CEU mellett - állítják az oktatással foglalkozó szakemberek. Amikor a tiltakozók élő lánccal vették körül az egyetemet még volt, aki azt remélte, hogy Áder János nem írja alá a törvényt. Nobel-díjas tudósok, külföldi és hazai egyetemek álltak a CEU mellé. A Szegedi Tudomány Egyetem összes dékánja is tiltakozott.

"Azt gondoltam, hogy a józan eszük még megmaradt" - így fogalmazott Lázár János a Vásárhelyi Televízióban. A miniszter szerint a szegedi egyetem vezetősége politikailag elkötelezett markáns álláspontot képvisel. Az egyetem dékánjai a tények és a helyzet ismeretében belelovalták magukat egy politikai akcióba.

Az egyetem rektora, Szabó Gábor ezt visszautasította. "Az egyetemnek nem áll módjában szabályozni azt, hogy polgárai a jogállam keretei között milyen közélet szerepet vállalnak, illetve ezzel kapcsolatban hogyan nyilvánulnak meg - jelentette ki.

Az ellenzéki pártok - a DK kivételével - az Alkotmánybírósághoz fordultak, az MSZP törvényjavaslatban követeli a törvény hatályon kívül helyezését.


„Az emberek most már pontosan tudják, hogy a szabadságunkat ott korlátozzák, ahol csak lehet, ma a CEU, de lehet, hogy holnap már ők. Ezért borult ki a bili, ezért állt a sarkára több tízezer ember, mi pedig az összes rendelkezésre álló eszközzel támogatni fogjuk ezeket a törekvéseket” 

- fogalmazott Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő.

Az oktatásért felelős államtitkár közben azt mondta, hogy lesz kiskapu, ami alapján tovább működhet az egyetem, ha a működési engedélyét el is veszíti. Mint mondta: "a Közép-európai Egyetem és a CEU működése akkor sem kerül veszélybe, ha nem sikerül teljesíteni a törvénybe foglalt feltételeket, mert más formában ugyan, de folytatni tudnák a tevékenységüket".

A CEU erről az ötletről egyébként semmiféle hivatalos értesítést nem kapott. Sem a törvény elfogadása előtt, sem utána egyetlen kormányzati szereplővel nem tudtak beszélni.

Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese szerint Palkovics László javaslata bár azt mondja, hogy ez a CEU-t érintetlenül hagyja, de valójában arról is szó van benne, hogy a CEU-nak nem lenne működési engedélye Magyarországon. "Ez azt jelentené, hogy CEU átalakulna, pontosan azzá a fantomegyetemmé, amit a kormány felpanaszolt a korábbi időkben" - fogalmazott.

atv.hu

További belföldi híreink