Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-12 17:50:00

Sólyom: Alkotmányellenes a lex CEU

"A felsőoktatási törvény módosítása a CEU létét teljesíthetetlen feltételekhez köti" - mondta Sólyom László egy mai fórumon. A volt elnök szerint első látásra is alkotmányellenes a lex CEU.

Sólyom: Alkotmányellenes a lex CEU

Teljesen egyértelműen és nyilvánvalóan alkotmányellenes a lex CEU – mondta Sólyom László az Eötvös Csoport mai rendezvényét megnyitva. A volt köztársasági elnök, aki a CEU melletti tüntetésen is részt vett – előtte, munkatársunk kérdésére nem minősítette sem a kormány, sem a mostani államfő eljárását – nyitóbeszédében azt mondta, még egy joghallgatónak is feltűnne az alkotmányellenesség.

Sólyom László idézte a Bibó szakkollégisták által meghatározott alkotmányellenességet bizonyító szempontokat, például azt, hogy figyelemmel kellett volna lenniük a törvényalkotóknak a hosszan tartó, jóhiszemű joggyakorlásra, a szerzett jog védelmére, a változások fokozatosságára, az önkényes változtatás tilalmára is. Sólyom László szerint a kormánypártok által elfogadott lex CEU a jogbiztonság technikai feltételeinek egyáltalán nem felel meg.


A volt államfő felhívta a figyelmet arra is, hogy egy törvénynek tartalmilag is alkotmányosnak kell lennie, a lex CEU viszont korlátozza az oktatás szabadságát, az olyan alapjogokat, mint a véleményszabadság, szólásszabadság, a tanszabadság, az oktatáshoz való jog, csak akkor lehet korlátozni, ha az elengedhetetlenül szükséges.

Emlékeztetett, hogy a lex CEU törvényjavaslatának hivatalos indoklásában állami érdeket, külpolitikai érdeket, nemzetbiztonsági érdeket említettek meg, általánosságban. "A törvény a CEU létét teljesíthetetlen feltételekhez köti" – konstatálta a volt elnök. Szerinte a törvény megfogalmazóinak tudniuk kellett volna, hogy jogilag lehetetlen feltétel például az államok közti szerződés.

Az alapjog további korlátozásának a körében említette meg,  hogy senki nem tudja, mit tartalmazna egy ilyen magyar-amerikai államközi egyezmény. „Ezzel olyan szabad kezet kapna a kormány, mely ellentétes a jogbiztonság elvével” – hangoztatta a volt államfő.

Végül elmondta, mi az a három út, melyen megtámadható a már ki is hirdetett lex CEU: az ombudsman, 50 parlamenti képviselő fordulhat Alkotmánybírósághoz, illetve maga a CEU alkotmányossági panaszt nyújthat be. Végezetül Sólyom László megállapította, hogyha valaki Alkotmánybírósághoz fordul, akkor a bíróság bölcsességére bízza magát.

További belföldi híreink