Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-12 14:28:00

"...És akkor a CEU-nak vissza kell mennie Amerikába"

"A CEU-nak lesz akkreditált képzése Budapesten, a Közép-európai Egyetemen, lesz erre kiadható amerikai diploma, de működési engedélye nem lesz, vissza kell mennie Amerikába" – fideszes értelmezések szerint ezt jelenti az a megoldási javaslat, amit a tegnap Brüsszelben tárgyaló Palkovics László vázolt a Bruxinfonak.

Nem kívánta értelmezni ma Gulyás Gergely fideszes politikus, a parlament szuperbizottságának az elnöke Palkovics László tegnapi, a Bruxinfonak vázolt megoldási javaslatát CEU-ügyben. Az oktatási államtitkár azt vezette le, hogy ha a CEU nem ragaszkodik a magyar működési engedélyhez (mert nem tud megfelelni az új törvényi feltételeknek, azaz nem lesz amerikai kampusza és nem lesz államközi szerződés a működéséről) de a Közép-európai Egyetemmel kibővíti a jelenlegi licencszerződését, akkor a CEU úgy működhet mint eddig: lehetnek képzései és amerikai diplomát is kiadhatnak. "Ehhez nem kell visszamódosítani a most módosított és már hatályba lépett felsőoktatási törvényt".

Palkovics László azt nem hangsúlyozta, viszont fideszesek az atv.hu-nak azt mondták: a CEU számára a licence-szerződés kibővítése a Közép-európai Egyetemmel azt jelenti, hogy annak nemcsak néhány képzésre, hanem a teljes CEU-portfólióra érvényesnek kell lennie.


Működési engedélyét így azonban elveszíti, "és akkor vissza kell mennie Amerikába" – tették hozzá fideszesek.

"Timmermans megértette"

Ezzel a szcenárióval valóban igaz lenne, amit a kormánykommunikáció sulykol CEU-ügyben, hogy Budapesten nem zárnak be egyetemet, hiszen a Közép-európai Egyetem tanszabadsága nem sérülne. Másik oldalról viszont Orbán Viktor győzelemnek könyvelhetné el, ha Budapesten nem lenne a CEU-nak működési engedélye, és hívei is elhinnék, hogy 2017 valóban Soros György "kiszorításának" az éve.
    
Az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint Palkovics László arról referált miniszterének és a miniszterelnöknek is, hogy a vele folytatott tegnapi megbeszélésen Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke megértette: Magyarországon nem zárnak be egyetemet, és nem sérül a tanszabadság.

Ajánlom

További belföldi híreink