Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-11 11:12:00

Megtudtuk, mire készülnek a CEU-sok

A hétvégi szervezett és a hétfői spontán tüntetés sikerei után arra voltunk kíváncsiak, mire készül az Oktatási Szabadságot Facebook csoport, azt követően, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU ellehetetlenítéséről szóló törvényt.

Vasárnap este 80 ezer ember tiltakozott a kormány oktatáspolitikája és ezzel együtt a felsőoktatásról szóló törvény önkényes módosítása ellen, illetve azért, hogy az államfő ne írja alá az országgyűlés kormánypárti többsége által megszavazott verziót.

Hétfőn este spontán tiltakozás indult, miután Áder János ellátta kézjegyével a jogszabályt. A demonstrálók ezúttal jóval kevesebben voltak, hiszen nem szervezett akcióról volt szó, és amellett, hogy meglátogatták a köztársasági elnököt rezidenciája előtt, éjjel még egy uniós zászlót is kitűztek a Magyar Rádió épületére.

Megkerestük a legnagyobb megmozdulást szervező Oktatási Szabadságot Facebook csoport sajtósát, hogy mik a további terveik, hogyan folytatják a tiltakozásokat. Mayer Dániel azt mondta az atv.hu-nak, hogy ők egyelőre nem terveznek újabb demonstrációt, csatlakoznak viszont a Civilizáció civil csoport szerdán 17.30-kor megrendezésre kerülő tüntetéséhez a Hősök terén.

Mint a szóvivő elmondta, a performatív jellegű rendezvény másfél órás lesz, és a beszédek után a résztvevőkkel egy élőkép kialakítása a cél. Ezt az eseményt leszámítva, a két csoport részéről más megmozdulás szervezése jelenleg nem várható. Abban bíznak, hogy az elégedetlenség további spontán akciókat generál majd országszerte, és így folyamatossá válnak a tiltakozások.

További belföldi híreink