Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-11 15:16:00

CEU-háború ide vagy oda, a kormány elmegy pihenni

Nem lesz kormányülés holnap, és a szokásos Lázár-infó is elmarad csütörtökön a húsvétra való hivatkozással – tudta meg az atv.hu. Orbán Viktor annak ellenére elvonul, hogy a CEU-ügy miatt áll a bál, az Európai Bizottság például holnap tárgyal a CEU ellehetetlenítését célzó magyar törvényről.

CEU-háború ide vagy oda, a kormány elmegy pihenni

Áll a bál a Soros György által alapított, az akadémiai függetlenség bástyáját, a CEU-t ellehetetleníteni akaró törvény miatt, Palkovics László oktatási államtitkár már ma, az Európai Bizottság holnapi ülése előtt magyarázkodik Brüsszelben, Washington pedig kemény üzenetet küldött: az Egyesült Államok nem köt olyan megállapodást a CEU-ról az Orbán-kabinettel. A kormány viszont a nemzetközi purparlé ellenére holnap nem ülésezik, Orbán Viktor és a miniszterek is elvonulnak pihenni – tudta meg az atv.hu.

Elmarad a Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő által tartandó csütörtöki kormányinfó is. „Nagycsütörtökön még Soros ellen sem háborúznak” – jegyezte meg  egyik forrásunk, hozzátéve, ez a gyász napja, nagypéntek pedig munkaszüneti nap lett.

Ami az unió „kormányának”, az Európai Bizottságnak a holnapi tanácskozását illeti a CEU ügyében, a kormányoldalon abban bíznak, hogy a bizottsági konzultációnak „nem szükségszerűen” lesz konkrét következménye, azaz nem lesz kötelezettségszegési eljárás.

A múlt kedden elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás „szövegszerűen” nehezen támadható a kormány korifeusai szerint, a megfogalmazása előtt széles körben konzultáltak az európai tanszabadságot ismerő jogtudósokkal is. Másrészt abban is bíznak, hogy az Európai Bizottság esetén „van olyan, hogy csak egy vitát folytatnak le, és ez lesz a lex CEU esetében is” – tette hozzá forrásunk.

Ajánlom

További belföldi híreink