Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-11 05:15:00

Süli János az atv.hu-nak megerősitette: Orbán Viktor felkérte paksi miniszternek

Süli János az atv.hu-nak megerősítette: Orbán Viktor felkérte a paksi bővítést koordináló tárca nélküli miniszternek. Ha miniszter lesz, együtt szeretne dolgozni Aszódi Attila kormánybiztossal. Pakson időközi polgármester-választást kell majd kiírni. Orbán Viktor "manővere", a baloldalnak a Bajnai éra vezérigazgatójának mostani kinevezése után nehezebb lesz a paksi projektet támadni – mondják a kormánypártok.

Süli János az atv.hu-nak megerősitette: Orbán Viktor felkérte paksi miniszternek

Orbán Viktor tegnap a parlamenti ülésen az azonnali kérdések és válaszok órájában mintegy mellesleg említette meg egyik válasza végén az LMP-s Szél Bernadett Pakssal kapcsolatos kérdésére válaszul: az atomerőmű bővítésének a koordinációjáért tárca nélküli miniszteri biztos felel a jövőben. A miniszterelnök nem nevezte meg, de a kormánypárti Origo azt írta, hogy az új miniszter Süli János, Paks polgármestere lesz.


Süli János az atv.hu-nak tegnap este megerősítette: Orbán Viktor felkérte a tárca nélküli miniszteri posztra

Még nem tudja, mikor kezdődne a miniszteri megbízatása, hiszen a vonatkozó törvényt módosítani kell. Másrészt Pakson időközi polgármester-választást kell tartani, hiszen a tisztség összeférhetetlen a kormányzati szerepvállalással. Süli János együtt dolgozna Aszódi Attila mostani kormánybiztossal, a tervek szerint lenne mellette államtitkár és tudományos szakmai igazgató is.

Orbán jó politikai manővere?

Forrásaink pikánsnak nevezték és a kormányfő részéről "jó politikai manővernek", hogy Orbán Viktor olyan minisztert nevez ki Süli János személyében a paksi bővítés koordinálására, aki az egész életében, az elmúlt 31 évben elkötelezett volt az erőmű ügye mellett, és


Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején lett az erőmű vezérigazgatója, később vezérigazgató-helyettes.

Mivel remek energetikai szakember, és a szívügye a paksi bővítés, az ellenzéknek a miniszteri kinevezése után a kormánypártok reményei szerint "nehéz lesz a paksi projektet támadni". Amikor 2011-ben Baji Csaba, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója felmentette posztjáról és azt ajánlotta neki, hogy az MVM keretében az egyik vezérigazgató-helyettes beosztottjaként legalább 2 évre menjen külföldre, és tanulmányozza az új atomerőművek építését – ennyi idő alatt újra sikerül majd felépíteni önmagát, és később visszatér –, Süli János nemet mondott. Soha nem hagyta volna el Paksot ugyanis.

"Elverte a Fideszt, mint jég a termést"

"A miniszter jövőképet ad majd Paksnak, a városfejlesztést is koordinálja a paksi bővítéssel együtt. Most kezdődik a paksi projekt megvalósulási szakasza. De ez egy politikai státusz lesz" – hangsúlyozták forrásaink, és emlékeztettek, Süli János soha nem titkolta, hogy jobboldali, de viszonya a Fideszhez hektikus volt.


2014 őszén az önkormányzati választás előtt a Fidesz kizárta a pártból a paksi elnökét, mert Süli János mellett tette le a voksát.

Viszont végül a Fidesz jelöltje, Kozmann György akkori sportügyi államtitkár-helyettes, volt kenus ellenében választották meg Paks polgármesterének 77 százalékos szavazati aránnyal, pedig riválisa Orbán Viktorral fotózkodott a plakátokon. Ezután mondta Lázár János miniszter egy parlamenti felszólalásában, hogy Süli János Pakson "úgy elverte a Fideszt, mint jég a termést". A polgármester-választáson Süli János saját szervezete, a Néppárt színeiben indult, de a baloldali erők is támogatták, az LMP pedig nem indított vele szemben jelöltet. Egyéni képviselőjelöltek pedig olyanok kerültek a paksi képviselőtestületbe, akik a Süli János által alapított néppárt színeiben indultak.

Ajánlom

További belföldi híreink