Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-10 13:36:00

Orbán: Nem zárunk be egy egyetemet sem

A miniszterelnök ezt hétfőn mondta a parlamentben, miután az MSZP számon kérte rajta a Lex CEU-t. Orbán szerint a Jobbik a gazdája whiskey-szagú kérdéseit tolmácsolja a parlamentben, a nőügyes kijelentése miatt pedig nem kér bocsánatot. Azt viszont elárulta, hogy Paks-ügyi minisztert fog kinevezni.

Ahogy az várható volt, az azonnali kérdések órájában a tegnapi, CEU melletti tüntetésről is kérdezték ma Orbán Viktort a parlamentben.

A szocialista Bárándy Gergely arra emlékeztette a kormányfőt, hogy akik eddig elnyomták a tudást, mindig megbuktak.


„Most ön a soros, miniszterelnök úr”

– mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a tegnap felvonuló 80 ezer ember nem mind a CEU-ra jár, de félti a jövőjét.

Orbán Viktor válaszában arról beszélt, hogy senkinek nem kell féltenie a tanszabadságot, Magyarországon nem zárnak be egy egyetemet sem, a kormány inkább egyetemeket alapít, mint bezárja azokat. Úgy vélte, dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, a kormány semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be. A kormánynak az a célja, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak és ne legyenek privilégiumok - magyarázta.

CEU, Soros, migrációs biznisz, 2006

Nem sokkal korábban Kósa Lajos is erről beszélt a napirend előtti felszólalásában. A Fidesz politikusa szerint a hétvégén a Soros György-párti szervezetek jelentős megmozdulást szerveztek a fővárosban egy abszurd ügyben. Ő is hangsúlyozta: semmilyen egyetemet nem zárnak be, semmi sem fenyegeti a tan-, az oktatási és a kutatási szabadságot. Véleménye szerint más volt a megmozdulás oka, az, hogy ha a migrációs ügyben a magyar kormány törekvései érvényesülnek, akkor "lőttek" a migrációs biznisznek.

Kunhalmi Ágnes is a CEU ügyéről beszélt, úgy értékelte: a Fidesz-kormány rárontott saját népére. Ez az ügy nem Sorosról, nem Brüsszelről vagy Putyinról szól, hanem Magyarországról - hangoztatta. Közölte, színtiszta politikai döntéssel be akarnak zárni egyetemet. Aki az egyetemet támadja, az a tudást támadja, a magyar gyermekeket és a tanárokat támadja, elárulja saját hazáját - tette hozzá. Szerinte ezért minimum életfogytiglan hatalomtól való eltiltás jár.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a tüntetőknek az MSZP támogatása vállalhatatlan volt, ezt bizonyítja, hogy a szocialisták csak pártjelvények nélkül mehettek a demonstrációra. A politikus összehasonlította a 2006-os és a mostani tüntetéseket: ha valaki azt az időszakot szeretné újra, amikor békés tüntetőkre lovasrohamot vezényelnek, akkor válassza a szocialistákat, ha azt akarják, hogy egy demonstráció be nem jelentett részét is meg lehessen tartani, akkor válassza a Fidesz-KDNP-t.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint a vasárnapi tüntetés nem csupán a CEU ellehetetlenítése, illetve a civiltörvény elleni tiltakozás volt, hanem az emberek üzentek a kormánynak: elég volt. Azt mondta, a kormány évek óta módszeresen számolja fel az autonómiákat, a demokráciát; megszüntet, betilt, elhallgattat mindent, amit saját hatalmára nézve veszélyesnek tart.

Dömötör Csaba megerősítette, a kormánynak nem célja a CEU bezárása. A civiltörvénnyel pedig az átláthatóság megteremtése a cél - mutatott rá.Nőügyek: Orbán nem kér bocsánatot

Bangóné Borbély Ildikó felszólította Orbán Viktort, hogy kérjen bocsánatot minden magyar nőtől. Mint ismeretes, egy hete az ATV munkatársa arról kérdezte a kormányfőt, hogy valóban hazahívják-e Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövetet. Orbán erre így válaszolt: nem foglalkozik nőügyekkel. Ezt kérte számon rajta az MSZP politikusa.

A kormányfő válaszában azt mondta: mindenkitől elnézést kér, amikor erre szükség van, ez esetben azonban ez nem áll fent. Hozzátette: otthon lekapnák a tíz körméről, ha tiszteletlenül beszélne a nőkről, majd arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP-kormány mindig is a tisztelet hangján beszélt a nőkről.

Az MSZP politikusa szerint azonban Orbánék primitív, hímsoviniszta politikát folytatnak hetedik éve a parlamentben. A miniszterelnök erre csak annyit reagált: a maga részéről mindig meg fogja adni a tiszteletet Bangónénak.

Whiskey-szagú kérdések

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt kérdezte a kormányfőtől, hogy neki, családjának vagy legszűkebb környezetének van-e eltitkolt külföldi vagyona, off-shore vagyona, illetve zavaros pénzügyi ügylete. Úgy vélte ugyanis, hatalmas nemzetbiztonsági veszélyt jelentene Magyarországra, és "belpolitikai tragédia" lenne, ha a kormányfőt zsarolni lehetne a pénzügyei miatt. Orbán Viktor először annyit válaszolt: "e tekintetben nyugodtan aludhat".
    
Vona Gábor viszonválaszában úgy reagált: ő a miniszterelnökkel ellentétben mindennap jól alszik. Hozzátette: a kormányfő úgy gondolja, hogy "sorosozással meg simicskázással" mindent a szőnyeg alá lehet söpörni. "Én lettem Soros György által politikus, vagy ön, engem tett háromszor miniszterelnökké Simicska Lajos vagy önt?" - tette fel a kérdést Vona Gábor, aki arra kérte Orbán Viktort, hogy a "belső démonaival" való küzdelmet oldja meg saját maga.
    
Orbán Viktor úgy reagált: "messzire jut a magyar parlament akkor, ha arra fordítja az idejét, hogy az önök gazdája ide beküldött, whiskey-szagú kérdéseivel foglalkozik", az ország kérdései helyett. Úgy fogalmazott: "szomorú sors az, amikor az embernek gazdája van és nem a saját maga ura". Szerinte lehet, hogy van akit Soros György mozgat, és - fordult a Jobbik elnökéhez - "van, akit az önök gazdája", de a Fidesz és a KDNP szuverén párt, amely csak a magyar emberek érdekét képviseli, és mindig minden törvényt maradéktalanul betart.

Jön a Paks-miniszter

Paks-ügyi minisztert fog kinevezni a napokban Orbán Viktor. Ezt a miniszterelnök jelentette be hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában. Azt megelőzően Szél Bernadett, az LMP társelnöke kérdezte arról, hogy miért nem írnak ki népszavazást bővítésről. Orbán kijelentette: a Fidesz atompárti, mert véleménye szerint ez a legolcsóbb a magyar embereknek. Az új miniszternek az lesz a feladata, hogy összefogja a projektet.

atv.hu

További belföldi híreink