Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-10 08:36:00

Magyarország hitelezi az iráni atomprogramot, és 100 iráni diák jöhet Budapestre tanulni

Iránnal építene Magyarország atomreaktorokat, és 100 iráni diák kaphat tanulmányi ösztöndíjat Magyarország valamelyik felsőoktatási intézményébe. Ezekről tárgyalt kétoldalú egyeztetések keretében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a perzsa államban a helyi média szerint.

Magyarország hitelezi az iráni atomprogramot, és 100 iráni diák jöhet Budapestre tanulni
Dzsavád Zaríf külügyminiszter (Fotó: Reuters)

Vasárnap ért véget Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hivatalos látogatása Iránban. A delegáció tagja volt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára - olvasható a sajtófőnök tájékoztatásában.

A magyar-iráni kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, ezen belül a nukleáris biztonsági együttműködésről is tárgyalt Semjén Iránban – derül ki a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője által jegyzett, MTI-hez eljuttatott közleményből. A miniszterelnök-helyettes és kísérete tárgyalt Ali Akbár Szálehi alelnökkel, az iráni atomenergetikai szervezet vezetőjével. A találkozó alkalmával aláírták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Európai Unió normáinak megfelelő szándéknyilatkozatot a két ország együttműködéséről a nukleáris energia, elsősorban annak biztonsága területén - közölte Havasi Bertalan.

A találkozóval kapcsolatos részletekről a Tehran Times számolt be. Mint írják,

a nukleáris együttműködés lényege, hogy Magyarország és Irán együtt építene kis atomreaktorokat, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el.

A közös atomerőmű-projekt finanszírozásáról a Mehr News Agency úgy tudja, 85 millió eurós hitelszerződést ajánlott fel Magyarország Iránnak, azaz 26,4 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar bankok az együttműködéshez.

A nukleáris megállapodás mellett ugyanakkor egy ösztöndíjprogramról is született döntés, amelynek értelmében 100 iráni diák tanulhat majd Magyarországon.

Semjén az iráni külügyminiszterrel is tárgyalt

A delegációt fogadta Esak Dzsahangiri, az iszlám köztársaság első alelnöke, Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös látogatásának házigazdája, Ali Laridzsáni, a parlament elnöke, és külön találkozott Maszud Pezeskiján parlamenti alelnökkel.

Semjén Zsolt megbeszélést folytatott Hoszein Ali Amiri parlamenti kapcsolatokért felelős alelnökkel, és Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszterrel. A látogatás során a delegáció megbeszéléseket folytatott négy iráni tartomány kormányzójával, továbbá találkozott az Iránban élő vallási közösségek vezetőivel, Nászer Makárem Sirázi nagyajatollahhal, Ramzi Garmuval, az iráni katolikus püspöki tanács elnökével, Sipan Kahijánnal, az iszfaháni Vank székesegyház segédpüspökével, az örmény ortodox egyház vezetőjével.

A látogatáson a magyar fél bejelentette, hogy az Európai Bizottság határozata alapján készen áll a beruházásvédelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalások megkezdésére. Ez a dokumentum, együtt az év elején életbe lépett kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezménnyel, a Gazdasági Együttműködési Megállapodással, a február elején lezajlott Gazdasági Vegyes Bizottság ülésén aláírt dokumentumokkal széles egyezményes alapot biztosít a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez - áll Havasi Bertalan közleményében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink