Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-06 07:27:00

CEU-ügy: A kormányfő így akar kiharcolni egy Orbán-Trump találkozót?

Volt oktatási miniszter, MTA doktor és jogász is minősítette az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a kormány CEU-ellenes intézkedéseit.

"Ostoba gondolkodásmódra utal"

A CEU az ország érdekét szolgálja, és a nemzetközi közvélemény is ezzel ért egyet, ezért fontos lenne, hogy az intézmény továbbra is Magyarországon működjön – mondta Hiller István volt oktatási miniszter. A szocialista politikus feltette a kérdést: ha tényleg annyira káros hazánknak a CEU működése, ahogy azt a kormány gondolja, akkor hogy fordulhat elő, hogy már több nagyváros is bejelentkezett érte. Hiller István szerint a Lex CEU az oktatási szabadság megsértése, ami ellen mindenkinek fel kell emelni a hangját.
 
Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök csalónak nevezte az intézményt, Hiller István azt mondta: számos egyetem működik ugyanannak a modellnek az elvén, mint a CEU. Úgy véli a kormányfő kijelentése ostoba gondolkodásmódra utal, és szerinte sokkal inkább arra kellene törekednie az országnak, hogy ne versenyhátrányként, hanem versenyelőnyként tekintsen a CEU-s kettős diplomára. A politikus szerint fontos lenne, hogy a többi magyar egyetem is olyan diplomát adjon, mint ez az intézmény.

hiller istvánHiller István
 
Elmaradtak az egyeztetések
 
Még a felsőoktatási sztrájkhoz is csatlakozna Mellár Tamás, hogy tiltakozzon a Lex CEU ellen – hangzott el az Egyenes Beszédben a Magyar Tudományos Akadémia doktora részéről, aki szerint a felsőoktatást több sérelem is érte az elmúlt időszakban, amelynek egy újabb lépése a kedden elfogadott jogszabály. A közgazdász úgy véli: a kormány csak akkor hozhatna ilyen törvényeket, ha konzultálna az érintettekkel, ez azonban a Közép-Európai Egyetem esetében is elmaradt.
 
A Közép-Európai Egyetem közgazdasági karáról Mellár Tamás azt mondta: ha az oktatók minősített publikációit összerakjuk, az közel annyi, mint az összes magyar egyetem oktatóinak munkája, ami a CEU szakembereinek kiválóságát mutatja. Ha a magyar tudástőke javítása a cél, ahhoz nyitottnak kell lenni – mondta a közgazdász. Mellár kollégáinak 95 százaléka aláírta azt a petíciót, amely kiáll a CEU mellett, így a közgazdász nem tekinti lezártnak az ügyet. Mellár Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy a kormányfő így akar kiharcolni egy Orbán-Trump találkozót.
 
mellár tamásMellár Tamás

Elapadó források
 
Három ponton is sérti a jogbiztonságot a Lex CEU – mondta a műsorban Schiffer András. Az LMP korábbi elnöke el tudja fogadni, hogy titkosszolgálati információ birtokában kivételes sürgősséggel tárgyaljon egy törvényjavaslatot a parlament, a CEU esetében azonban szó nincs erről. Úgy fogalmazott: a magyar törvényhozás kimondja, hogy egy szövetségi állammal csak úgy lehet szerződést kötni, ha az adott állam is ismeri a szabályokat, ez azonban a Közép-Európai Egyetem esetén nem állt fenn, vagyis ezen a ponton komolyan sérült a jogbiztonság.
 
Az ügyvéd szerint, ha egy országban bevett gyakorlat lesz abból, hogy törvényhozási eszközökkel intézik el az ellenségeket, az olyan fokú bizonytalanságot eredményez, ami mellett a beruházási ráta meredeken indul majd lefelé, mert egy idő után elapadnak a külföldi források. Mindez hosszú távon komoly károkat okoz az országnak – állította Schiffer András.


schiffer andrásSchiffer András

„Nem kell kertelni, nem kell bújkálni, ki kell mondani, ebben a formában nem szeretnénk, ha működne a Central European University” – mondta Balog Zoltán a közrádióban. Nem szeretné a magyar kormány, ha a Central European University ebben a formában működne tovább, ezt ki kell mondani - Balog Zoltán ki is mondta egy telefonos interjúban a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ma reggel. Az EMMI-miniszter szerint nem kell kertelni, nem kell bújkálni, hiszen egy helyen működő két intézményről beszélünk.


Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a lex CEU megszavazása után az atv.hu kérdésére elmondta: a CEU fennmaradására az lehetne például a megoldás, ha társulna egy amerikai egyetemmel, és létrejönne a "hármas felállás".


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink