Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-04 15:07:00

CEU-törvény: Kritikák itthonról és külföldről

„Aljas, pitiáner támadás”, „alaptörvény-ellenes”, "állami beavatkozás”, „a tudomány elől veszik el a levegőt” – csak néhány példa az éles reakciók közül, amelyeket a felsőoktatási törvény módosításának elfogadása váltott ki itthon és külföldön.

123 kormánypárti igennel és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés a felsőoktatási törvény módosítását, amely szerint a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A törvénymódosítást a kormány javaslatára kivételes eljárásban, egy nap alatt tárgyalta meg és fogadta el a parlament.

MSZP: Áder ne írja alá a módosítást

Az MSZP-frakció egységesen kiáll a CEU mellett és azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője kedden Budapesten a jogszabály parlamenti elfogadása után tartott sajtótájékoztatón.


tóth bertalanTóth Bertalan


Tóth Bertalan - aki mögött felsorakoztak a képviselőcsoport tagjai - közölte, aljas, pitiáner támadásról van szó, amely nem szakmai kérdésről, hanem az oktatási szabadság megvonásáról szól. Elfogadhatatlan a Fidesz eljárása, a törvényjavaslatot a szocialisták nem szavazták meg - mondta. A frakcióvezető szerint a Fidesz eddig a jogalkotást a barátai, rokonai helyzetbe hozására használta. A kormánypárt most az oktatás szabadsága ellen küzdve kivégez egy felsőoktatási intézményt, ezt jogalkotási kivégzésnek lehet tekinteni - hangoztatta.

Hozzátette: a köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá ezt a törvényt. Tóth Bertalan közölte azt is, a frakció részt vesz délután azon a demonstráción, amit a törvénymódosítás ellen szerveztek. Kitért arra is, hogy a washingtoni székhelyű Freedom House nonprofit szervezet jelentése szerint most már Romániában és Bulgáriában is szabadabban élhetnek az emberek, mint Magyarországon. A szocialista politikus elmondta, 2018-ban kormányt kell váltani. Az MSZP kormányt akar váltani és Botka László vezetésével le fogja váltani a kormányt - tette hozzá. Közölte, az új kormány egyik első dolga - sok minden más mellett - az lesz, hogy ezt a törvényt visszavonja.

Vadai: A DK elindítja a népszavazást a CEu megmentéséért

A Demokratikus Koalíció elindítja hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését annak érdekében, hogy megakadályozzák a CEU megszüntetését - közölte a párt alelnöke. Vadai Ágnes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz megszavazta a legjobb hazai egyetem, a CEU bezáratását, ami egy világos és félreérthetetlen támadás az oktatás, a tudomány és a magyar fiatalok jövője ellen.


vadai ÁgnesVadai Ágnes
A DK politikusai távol maradtak a parlamenti szavazástól, amit a független képviselő azzal indokolt, hogy egyszerű többség is elég volt a törvénymódosítás elfogadásához, így az ellenzék nem tudott mit tenni ellene. A Demokratikus Koalíció viszont elindítja hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését, hogy így akadályozza meg a CEU bezáratását, mindenki - pártok és civil szervezetek - csatlakozását várják - mondta.

A DK jogászai már dolgoznak azon, hogy milyen kérdést lehet feltenni a népszavazáson. Ez valóban egy nagyon nehéz feladat, de meg fogják oldani - válaszolta egy kérdésre. Arra a felvetésre, hogy a Jobbikkal is hajlandóak lennének-e együttműködni, azt felelte, hogy azokat a pártokat várják, amelyek egyetértenek a demokratikus alapnormákkal, nem kirekesztőek, hisznek a szabadság és a szolidaritás eszméjében.

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a "lex CEU" miatt - közölte a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTI-vel kedden azt követően, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a felsőoktatási törvényt módosító javaslatot.


szél bernadett és hadházy ÁkosSzél Bernadett és Hadházy Ákos
Mint írták, a CEU ellehetetlenítéséről szóló előterjesztés az LMP álláspontja szerint nemcsak elfogadhatatlan és káros, de alaptörvény-ellenes is. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri a többi ellenzéki párt támogatását a beadványához.

Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a szavazás után sajtótájékoztatón szomorú oktatáspolitikai mérföldkőnek nevezte a nemzeti felsőoktatási törvény módosításának elfogadását, mint mondta, pártja tiltakozik "a putyini tempó ellen".

A nemzetközi politika is megszólalt

Német államfő: Európa nem hallgathat

Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU) - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén.

Steinmeier hangsúlyozta: "amikor Európában vitákat folytatunk, akkor azt szilárd, normatív alapon tesszük. Legyenek a vitás kérdések bármilyen összetettek, soha nem téveszthetjük szem elől a legfontosabbat, azt, hogy a szabadság és demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei nem képezhetik vita tárgyát. "Ha a jogállamiság és az emberi jogok világítótornya akarunk lenni a világban, akkor nem lehet közömbös számunkra, amikor ezek az alapelvek Európán belül meginognak" - mondta a német államfő.


frank-walter steinmeier (fotó: reuters)Frank-Walter Steinmeier (Fotó: Reuters)
Ezt rögzíti az Európai Uniót létrehozó szerződés 2. cikkelye is, és ez kötelez valamennyi tagállamot - tette hozzá. "Ez Európa létalapja, ez alkotja Európát a külvilág szemében, és ez az, ami miatt sokan még irigyelnek is minket" - fejtegette tovább beszédében Steinmeier az EP-képviselők előtt Strasbourgban. "Ha a jogállamiság és az emberi jogok világítótornya akarunk lenni a világban, akkor nem lehet közömbös számunkra, amikor ezek az alapelvek Európán belül meginognak" - mondta a német államfő. A budapesti Közép-európai Egyetem név szerinti említése után az államfő beszédét a képviselők tapsa szakította meg.

CDU-s politikus: az EU-nak fel kell lépnie

Az Európai Unió (EU) intézményeinek fel kell lépniük a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar kormányzati tervekkel szemben - jelentette ki Norbert Röttgen, a német kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A dpa keddi jelentése szerint a Bundestag külügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy szerinte a felsőoktatási törvény tervezett módosítása Orbán Viktor kormányának "célzott kísérlete", hogy "politikai okokból elűzze Magyarországról" a CEU-t, egy "nemzetközileg elismert tudományos intézményt".


norbert röttgen (fotó: reuters)Norbert Röttgen (Fotó: Reuters)
Ez "állami beavatkozás a tudomány szabadságába, amelyet el kell hárítani az uniós intézmények által és más tagállamok határozott ellenállásával" - tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette párt külügyi szakpolitikusa.

Mint mondta, az Orbán-kormány számára világossá kell tenni, hogy az EU a polgárokat megillető alapszabadságok és a jogállamiság által meghatározott jogi közösség. Az EU-nak "valamennyi rendelkezésre álló eszközt meg kell ragadnia, hogy érvényre juttassa a magyar kormánnyal szemben" az EU-nak ezt a jellegét és a polgárok szabadságjogait - húzta alá Norbert Röttgen.

Cikkünk folyamatosan frissül.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink