Itthon

Lex CEU: Minden hír ebben a cikkben

Vasárnap újabb tüntetés lesz a CEU-ért
április. 8. szombat 7:00

A Kaposvári Egyetem egyetért a törvénymódosítással
április. 7. péntek 17:31

A Kaposvári Egyetem egyetért azzal, hogy a felsőoktatási intézmények jogi kereteit meghatározó Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény által biztosítsa az intézmények szabályszerű működését és a tiszta helyzeten alapuló versenyét - tájékoztatta az egyetem közleményben az MTI-t pénteken. Azt írták: a felsőoktatási intézmények között valódi verseny van, ezért nagyon fontos annak tisztasága, az, hogy valamennyi felsőoktatási képzést hirdető intézmény azonos szempontok szerint legyen akkreditálva.

A Közép-Európai Egyetem Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményei közé tartozik, népszerű, elismert és kiváló képzést nyújt, nincs szüksége arra, hogy különböző praktikákkal növelje népszerűségét - jegyezték meg. Hozzátették: a Kaposvári Egyetem a napokban szerzett tudomást arról, hogy az intézménnyel nem azonos jogi személy az amerikai Central European University. A Kaposvári Egyetem jó partneri viszonyt ápol a hazai felsőoktatási intézményekkel, a jövőben is törekszik arra, hogy azok egyenlő feltételek alapján, törvényes keretek között működhessenek Magyarországon - olvasható a közleményben.

Bécs befogadná a CEU-t, de az egyetem melletti kiállást kér az osztrák kormánytól
április. 7. péntek 17:04

A Közép-európai Egyetem (CEU) ügye melletti kiállásra szólították fel az osztrák kormányt pénteken a Bécs városát vezető szociáldemokraták és zöldek, valamint a Neos liberális párt, az erről benyújtott indítványukban ugyanakkor felszólítják az osztrák főváros vezetését, hogy szükség esetén ajánlja fel a budapesti székhelyű egyetem befogadását.

A bécsi közgyűlésben szavazattöbbséggel rendelkező három párt indítványában mindenekelőtt felszólítja az osztrák kormányt, hogy foglaljon állást a magyar kormány ellenében a tudomány és a képzés szabadsága mellett, s álljon ki amellett, hogy az egyetem Budapesten maradhasson. Azt kérik továbbá, hogy az osztrák kormány az Európai Unió intézményeiben is ezt az álláspontot képviselje.

Amennyiben azonban a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt a CEU nem maradhat Budapesten - folytatódik az indítvány -, úgy a közgyűlés felszólítja városvezetést, hogy ajánlja fel Bécs infrastrukturális lehetőségeit a Közép-európai Egyetem további működéséhez - egészen addig, míg nem születik valamilyen megoldás a magyar kormánnyal. Az egyetemet alapító Soros György egyik szóvivője csütörtökön New York-i keltezésű közleményében azt tudatta, hogy a CEU-nak nem áll szándékában távozni Budapestről.

A szóvivő arra reagált, hogy Christian Kern osztrák kancellár aznap felhívta telefonon Soros Györgyöt, és sajtójelentések szerint felajánlotta neki, hogy a CEU tegye át a székhelyét Bécsbe. Hivatalának közlése szerint a kancellár felajánlotta támogatását Soros Györgynek, konkrét ajánlat az egyetem átköltöztetésére vonatkozóan azonban nem hangzott el. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az APA osztrák hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Bécs új egyetemi székhelyként mindenképpen szóba jöhet. Kijelentette ugyanakkor: jelenleg próbálnak küzdeni a magyarországi törvény ellen.

DK: vonják vissza felsőoktatási törvény módosítását
április. 7. péntek 12:24

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a magyar kormány még április 26-a, az Európai Parlament plenáris ülése előtt vonja vissza a felsőoktatási törvény módosítását, amely álláspontjuk szerint kifejezetten a CEU ellehetetlenítésére irányul.

Niedermüller Péter, az ellenzéki párt EP-képviselője pénteken az MTI-nek azt mondta: ne kelljen megint egy olyan szégyenletes és értelmetlen vitába bonyolódni, amibe korábban, a halálbüntetéssel összefüggésben bonyolódott az ország. A törvény visszavonásával még talán valamennyire korrigálni lehet azokat a károkat, amelyeket a jogszabály Magyarország nemzetközi megítélésében okozott. Ha erre nem kerülne sor, azon lesznek, hogy a nemzetközi nyomás erősödjön, és az Európai Néppárt - a Fidesz szövetségese - is tegye nyilvánvalóvá, hogy ez a politika még a néppárt értékeivel sem egyeztethető össze - mondta Niedermüller Péter.

Az ellenzéki politikus úgy látta: nem egyszerűen arról van szó, hogy a magyar kormány értelmetlen és ostoba háborút vív Soros György ellen, hanem következetesen és tudatosan követi a putyini politikát. Hivatkozott a Szentpétervári Európa Egyetem bezárására, "rémítő hasonlóságokat" említve az indoklásokban.

MSZP: az európai közösségnek elege van az orbáni hatalomból
április. 7. péntek 11:42

Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerint az európai közösségnek elege van az orbáni hatalomból, Orbán Viktor miniszterelnöknek pedig tudomásul kell vennie, hogy nincs mögötte európai pártcsaládja, az Európai Néppárt. Ujhelyi István, aki az MSZP alelnöke is, pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a héten Orbán Viktor eddigi egyetlen pártfogója, az Európai Néppárt is látványosan tiltakozott a magyar kormányfő politikája miatt.

Hozzátette: korábban még nem volt arra példa, hogy Manfred Weber, a képviselőcsoport vezetője a Twitteren üzenje meg: "elege volt az orbáni politikából". Elmondta, a frakció elnökségének ülésén a delegációk egymás után szólították fel a Fideszt a néppártból való távozásra. Közölte, Brüsszel nem csupán a CEU-törvény, hanem a nemzeti konzultáció, a civil szervezetekkel kapcsolatos tervezett jogszabály visszavonására is felszólította a magyar kormányt. 

Ujhelyi István közölte, április 26-án az EP ismét a magyar demokrácia, a magyar kormány intézkedéseivel foglalkozik, ez pedig nem csupán a baloldali, liberális erők kezdeményezése, hanem a Fidesz saját pártcsaládja is támogatta ezt. Ez nem csak a CEU-val kapcsolatos ügy, nem a menekült- vagy migránskérdésről szól, hanem arról, hogy az EU nem engedheti tovább, hogy belülről, vélhetően más hatalmi érdeket szolgálva egy tagállam kormányfője bomlassza a közösséget - hangoztatta. Elmondta, az EU nem tudja leváltani a magyar kormányt és a mögötte álló putyini érdekeket, arra csak az ittélők képesek. Jelezte, vasárnap ők is várnak mindenkit a CEU ellehetetlenítése miatt tervezett demonstrációra.

Klaus: Soros neve a polgári társadalom fogalom félremagyarázásának jelképe
április. 7. péntek 11:37

Václav Klaus volt cseh államfő szerint Soros György neve jelképe a "polgári társadalom" fogalom totális félremagyarázásának, a cseh politikus ezért támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök fellépését az amerikai milliárdos ellen. A Lidové Noviny című cseh napilapban pénteken megjelent interjúban Klaus kijelentette: meggyőződése, hogy a múltban és  most is Soros György az általa alapított szervezeteken keresztül leplezetten megpróbálja befolyásolni a politikát és a közvéleményt.     

"Soros neve számomra a +polgári társadalom+ fogalom totális félremagyarázásának a jelképe. Én mindig a polgárok, hozzáteszem, a szabad polgárok társadalmára törekedtem. Soros úr nem ezt akarta, és nem ezt akarja. Ő a kiválasztottak, és ráadásul a gazdagok társadalmának a híve" - fejtette ki véleményét az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás utáni cseh politika egyik meghatározó egyénisége.

    
Vacláv Klaus
Orbán Viktor magyar miniszterelnök lépéseivel Soros György ellen Klaus egyetért, és megérti őket. "Orbán miniszterelnök lépéseit bátornak, és rendkívül szükségesnek tartom. Bárcsak valami ilyesmit tett volna a mai cseh kormány is" - magyarázta a volt politikus a tekintélyes cseh napilapnak. Václav Klaus a kilencvenes évek elején került összetűzésbe Soros Györggyel, amikor az 1992-ben hatalomra lépett kormánya elutasította a Prágában 1991-ben az amerikai milliárdos által létrehozott Közép-európai Egyetem (CEU) állami támogatását.     

"Nagyon régen volt, részletekre már nem emlékeszem. Alapvető benyomásom az volt, hogy Soros nagy veszélyt jelent a demokrácia építésére Csehországban. Nem volt kifogásom a prágai alapítványa ellen, de az egyetemét nagy problémának tartottam. Ennek ellenére el kell mondani, hogy Soros prágai egyetemét húsz évvel ezelőtt senki sem tiltotta be" - fejtette ki Václav Klaus. 

Szerinte az egyetem azért távozott 1996-ban Prágából, mert az általa vezetett cseh kormány nem volt hajlandó teljesíteni az egyetem által követelt privilégiumokat. "Soros György és az általa pénzelt intézetek későbbi politikai tevékenysége a világ számos országában bebizonyította, hogy ez a döntés (a cseh kormányé) helyes volt" - szögezte le Václav Klaus a Lidové Novinyben. Václav Klaus az 1989-es rendszerváltás után csehszlovák pénzügyminiszter, cseh kormányfő, parlamenti elnök, majd 2003 és 2013 között cseh köztársasági elnök volt.

Kormányszóvivő: nincsenek teljesíthetetlen feltételek az új szabályozásban
április. 7. péntek 8:30

Nincsenek betarthatatlan, vagy teljesíthetetlen feltételek a felsőoktatási törvény módosításával kialakított új szabályozásban - emelte ki Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna műsorában is kifejtette: egy nagy felülvizsgálat során derült ki, hogy 28 külföldi intézményből 27 részben szabálytalanul, részben törvénytelenül működik. Ezért alkottak egy új keretrendszert, szabályrendszert. Ez az új szabályozás sem a tanszabadságot, sem az egyetemi autonómiát nem érinti - fűzte hozzá.

A Kossuth Rádióban a kormányszóvivő érdekesnek nevezte, hogy "egy hang" van, amit hallani lehet: a Soros György-féle egyetem döntött úgy, hogy politikai hisztériát csinál az ügyből. Kovács Zoltán szerint ez az elmúlt hét évben megszokott politikai cirkusz része, aminek köze sincs a valósághoz. A kormányszóvivő felidézte, hogy korábban a Népszabadság léte vagy nem léte kapcsán egy üzleti döntésből akartak "szabadságkérdést" csinálni. Ehhez hasonlóan egy magánegyetem léte vagy nem léte sem része egy ország szabadságának - jegyezte meg.


Kovács Zoltán


Kovács Zoltán megemlítette, hogy más országokban, mint például Svájcban, Németországban, Hollandiában is olyan a rendszer, hogy államközi szerződés biztosítja a kereteket, amelyek között az intézmények működhetnek. Ez a két állam közötti megállapodás garanciát ad arra, hogy a feltételek egyetértésen és ellenőrizhetőségen alapulnak - tette hozzá Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán arról is beszélt, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikájának eddigi eredményei alapján indokolt és megalapozott az optimizmus, több mint 700 ezer új munkahelyet teremtettek, elindították a bérfelzárkóztatási programokat, a fogyasztás folyamatosan növekszik, miként az adóbevételek is.

Megszólalt Soros szóvivője
április. 6. csütörtök 20:35

A Közép-európai Egyetemnek (CEU) nem áll szándékában távozni Budapestről - tudatta az egyetemet alapító Soros György egyik szóvivője csütörtökön New York-i keltezésű közleményében - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A szóvivő arra reagált, hogy Christian Kern osztrák kancellár a nap folyamán kapcsolatba lépett Soros Györggyel, és felajánlotta, hogy a CEU Budapestről Bécsbe tehetné át a székhelyét. "Ilyen döntést csak a CEU hozhat meg" - közölte a szóvivő.

A CEU-ról vitáznak az unióban
április. 6. csütörtök 19:21

Az osztrák kancellár Bécsbe költöztetné a CEU-t
április. 6. csütörtök 17:32

Bécsbe költöztetné a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetemet (CEU) az osztrák kancellár - jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség. 

Az osztrák kancellári hivatal a nap folyamán a hírügynökségnek megerősítette, hogy Christian Kern kancellár ebből a célból kapcsolatra lépett és tárgyalásokat kezdett Soros Györggyel. 

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az APA osztrák hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Bécs új egyetemi székhelyként mindenképpen egy opciót jelent. Kijelentette ugyanakkor: jelenleg azonban próbálnak küzdeni a magyarországi törvény ellen. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy sikerrel járnak majd. Ugyanakkor kijelentette: "amennyiben a politikai döntéshozók eldöntötték, hogy kiszorítanak minket az országból, nincs más választásunk, minthogy ezt komolyan vegyük."