Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-04 07:04:00

Hazarendelik a washingtoni nagykövetet

Már megszületett a politikai döntés: nyáron hazarendelik Washingtonból Szemerkényi Réka nagykövetet - tudta meg az atv.hu kormányzati forrásból. Hazánkat Szijjártó Péter miniszter helyettese, Szabó László képviselheti a jövőben a tengerentúlon. A minisztérium a Magyar Hírlapnak megerősítette az atv.hu információit, a kormányfő viszont azt mondta portálunknak, hogy nem foglalkozik "nőügyekkel".

Hazarendelik a washingtoni nagykövetet
Forrás: MTI

Nyáron hazarendelik Magyarország washingtoni nagykövetét, Szemerkényi Rékát - tudta meg az atv.hu. Munkatársunk információját kormányzati források megerősítették, tájékoztatásuk szerint a döntés a kormányzati politika csúcsvezetésében már megszületett, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már jelezte is Szemerkényi Rékának, így június végén minden bizonnyal haza kell utaznia - mondta informátorunk.

A legesélyesebb, forrásunk szerint Szabó László külügyminiszter-helyettes lehet, hogy a magyar diplomácia számára kulcsfontosságú állomáshelyen Magyarország képviselője legyen,

erről azonban még nincs hivatalos döntés - tették hozzá.

Szemerkényi Réka alkalmasságát a kinevezésekor, 2015 februárjában senki sem vonta kétségbe, a fagypontra esett magyar-amerikai kapcsolatok rendbehozását várták tőle az Obama-adminisztráció alatt is. Donald Trump elnökké választása után most februárban a kormányközeli Figyelőnek adott interjújából az derült ki: "be vannak kötve a Fehér Házba", az amerikai elnökkel már háromszor találkozott.

Ez annak volt köszönhető szerinte, hogy korábban mindenki azt hitte, hogy a demokrata Hillary Clinton fog nyerni, Donald Trump elnökségére nem is készültek, amit most azzal próbálnak behozni, hogy nagy cégeket bérelnek fel kapcsolatépítésre. Ehhez képest már akkor elkezdtek ismerkedni a Trump-csapattal, amikor még esélytelennek tűntek.

Szemerkényi Réka februárban arról is beszélt, hogy lesz-e Orbán-Trump találkozó. Nagyon úgy néz ki, hogy egyelőre nem - mondta akkor, megjegyezve, hogy "egy ilyen világhatalomnál vannak olyan nagy ügyek, melyek meghatározzák az elnök naptárát, a kereskedelmi kapcsolatok, Kína, a Közel-Kelet".

Munkatársunkhoz olyan hírek jutottak el, hogy

a kormányban volt, aki most nehezményezte, hogy az atlantista Szemerkényi Réka, a diplomáciai csatornákat nem használta ki eléggé, hogy az amerikai külügyminisztériumot "kellőképpen tájékoztassa" a lex CEU-ról,

a felsőoktatási törvény módosításáról és megvilágítsa az amerikai State Department számára, hogy egy legitim és nem diszkriminatív szabályozásra készül az Orbán-kabinet.

Orbán nem cáfolta

Nem cáfolta Orbán Viktor, hogy júniusban visszahívják Szemerkényi Rékát, Magyarország washingtoni nagykövetet. Munkatársunk kérdésére a miniszterelnök a parlament folyosóján modolyogva azt mondta, "nőügyekkel nem foglalkozom". Megismételt kérdésünkre, hogy júniusban hívják-e vissza Szemerkényi Rékát, Orbán Viktor a külügyminiszterhez utalta a kérdést, mondván: "ebben Szijjártó Péter miniszter úr az illetékes".

A KKM megerősítette

A Magyar Hírlap kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) megerősítette az atv.hu információját: Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetet Szabó László külügyminiszter-helyettes váltja a nyáron. 

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók