Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-04 07:19:00

"A CEU csak egy iroda New Yorkban" - Orbán bizalmi ügynek tekinti a mai szavazást

"A CEU csak egy iroda New Yorkban" - ez a kormányzati-fideszes vélemény a miniszterelnök által is csak "Soros-egyetemnek" titulált ügyről. Ma délben már el is fogadja az Országgyülés a lex CEU-t, a határidőket úgy változtatták meg tegnap este a javaslatban, hogy annak teljesítése a CEU számára szinte lehetetlen.

"A CEU csak egy iroda New Yorkban" - Orbán bizalmi ügynek tekinti a mai szavazást

Orbán Viktor "bizalmi ügynek" tekinti a mai szavazást a felsőoktatási törvény módosításáról, azaz az expressz sebességgel lezavart kivételes eljárás végén a lex-CEU elfogadása kötelező a fideszes és KDNP-s képviselők számára - ezt a miniszterelnök az atv. hu információi szerint a kormánypárti honatyák értésére adta.

Munkatársunkat úgy tájékoztatták, hogy szűk körben Orbán Viktor "testtartás kérdésnek" nevezte a CEU ügyét.


A helyes testtartásra való utalás szimbolikája: "nem hajlongunk, hanem kiegyesedünk, szembenézünk a problémával" - mondták forrásaink, hozzátéve: egyetlen képviselő sem kérhet felmentést a mai szavazás alól lelkiismereti okokra hivatkozva.

Kormányzati vélemények szerint Orbán Viktor azért akar "rapid" megoldást, hogy már ma dél körül hihetetlen gyorsasággal meg is szavazzák a lex-CEU-t, mert szerinte ki kell használni "a kegyelmi időszakot", azt hogy a nyíltan Soros-ellenes Trump-adminisztráció a világ szuperhatalmának az irányítója. Így szerinte a tiltakozások eszkalálódását is meg lehet akadályozni. Ráadásul a mostani konfliktusmezőben körülhatárolható a "liberális ellenségkép" is - mindenki, aki a CEU mellett demonstrál. Viszont a kormányban is vannak olyanok, akik arra figyelmeztették a miniszterelnököt, hogy Donald Trump számára is első az amerikai érdek, és a CEU mellett már az amerikai külügyminisztérium is határozottan kiállt, ahogyan a budapesti amerikai nagykövetség is.

Azt, hogy miért varázsolta elő a kalapból a miniszterelnök ilyen váratlanul a "Soros-egyetem" ügyét, kormányzati forrásaink végtelenül egyszerűen azzal magyarázták, hogy Orbán Viktor komolyan vette saját, a 888.hunak adott tavaly decemberi nyilatkozatát, miszerint 2017 Soros György kiszorításának az éve lesz.

Kormánypárti szigorítás - a lehetetlen feltétel

A kormány által benyújtott törvényjavaslat értelmében a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön.

Tegnap este viszont a külföldi egyetemek működéséhez szükséges nemzetközi szerződés föderatív államokat érintő pontosítására fogadott el változtatásokat az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.


Az eredeti javaslat szinte lehetetlen feltételt állított volna a CEU további működése elé: azt, hogy az egyetem működéséről nemzetközi megállapodásnak kell születnie a magyar kormány és az Egyesült Államok szövetségi kormánya között. 

Viszont az oktatással kapcsolatos ügyekben az USA-ban nem a szövetségi kormány, hanem a tagállamok kormányai az illetékesek (a CEU esetében New York állam).

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslathoz tegnap a bizottság olyan változtatást terjesztett elő, hogy ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Viszont így is Donald Trumpnak kellene az előzetes megállapodáshoz hozzájárulnia, az pedig kérdéses, hogy az amerikai elnöknek lehet-e olyan jogosítványa, hogy megállapodásokat írjon alá oktatási kérdésekben.

A másik durva szigorítás: a feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat, holott az eredeti kormány- javaslatban még 2018 szeptemberében következett volna be. Ez pedig a CEU szamára - azaz, hogy ezen a záros határidőn belül legyen egyetemi kampusza az Egyesült Államokban, New York államban is - a lehetetlen feltétel, a "mission impossible", ahogy az egyik képviselő fogalmazott munkatársunknak a parlamenti folyosón.

Az MTI tudósítása szerint Palkovics László oktatási államtitkár tegnap este a bizottsági ülésen azt mondta, hogy a változtatás nem érinti a Közép-európai Egyetemet (KEE), az nem fog megszűnni, nem kerül ki a felsőoktatási törvény intézményeket felsoroló mellékletéből. A sokak által emlegetett CEU, illetve KEE azonban kettős identitással bír, míg Magyarországon az utóbbi szerepel a törvényben, vesz fel és oktat hallgatókat, alkalmazza tanárait, addig a CEU az Egyesült Államokban van bejegyezve, miközben ott nem folytat semmilyen képzést.

Csak egy iroda 

Az atv.hoz eljutott hírek szerint az államtitkár mindezt elmondta tegnap a Fidesz zárt frakcióülésén is, ahol az volt az általános vélemény ( állítólag Kósa Lajos frakcióvezető is megfogalmazta ), hogy "a CEU csak egy iroda New Yorkban".
Az egyik kormányközeli portál le is ellenőriztette New Yorkban, hogy a CEU által megadott címen valóban talalható-e egyetemi kampusz, de állításuk szerint a megjelölt címen csak Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának az irodái vannak.

Ajánlom

További belföldi híreink