Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-31 07:04:00

Rendőrbajok: a kivezényeltek „dőzsöltek”, a helyiek „gatyapénzt” kaptak

Úgy tűnik, a határőrizettel megszaporodott feladatok nem csak jelentős többletköltséggel járnak a rendőrség számára, hanem belviszályokat, elégedetlenséget is szülnek az állományban. Erről tanúskodnak a legutóbbi belső érdekegyeztető fórumon felmerült problémák.

Rendőrbajok: a kivezényeltek „dőzsöltek”, a helyiek „gatyapénzt” kaptak

Március közepén ülésezett a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács, amely a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) jóvoltából – egyebek mellett – a migráció kezelésével összefüggő, de az állományon belül tapasztalt problémákról és költségekről is kénytelen volt szót ejteni. Pongó Géza főtitkár tájékoztatója szerint a tanácskozást az ORFK gazdasági főigazgatója, Kovács István vezérőrnagy vezette.

Az érdekképviselet arra volt kíváncsi, hogy a magyar rendőrségnek a 2016-os évben mennyibe került a határvédelem, azt hogyan és milyen alapból finanszírozták. 

A gazdasági főigazgatóság számításai alapján az „illegális migráció kezelésével kapcsolatban” tavaly összesen 33,3 milliárd forint kiadása keletkezett a rendőrségnek.

Ennek finanszírozása nem egy külön erre a célra létrehozott pénzügyi alapból történt, hanem a kormányhatározatok útján – áll a szakszervezet számára átnyújtott írásbeli tájékoztatóban.  

Fájó különbségek

Az FRSZ-hez több olyan munkavállalói panasz érkezett, hogy a déli határ mentén szolgálatot teljesítő állomány tagjai eltérő bánásmódban részesülnek. A visszajelzések szerint, 

míg az ideiglenes biztonsági határzár és a Gyoda mellé vezényelt rendőrök és honvédek emelt szintű ellátásban részesültek és kaptak „könnyítést” a rendkívüli hidegben, addig a helyi állománynak csak 30 perces egyszeri munkaközi szünet járt.

Holott – olvasható a beszámolóban – a helyi állomány „gépkocsizó, okmányoló, gyalogos járőrszolgálatot is ellát, sőt a migránsok elfogását is végzi, van, amikor több órás gyaloglás árán”.

A Készenléti Rendőrség Műszaki és Üzemeltetési Igazgatóság válasza szerint a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek személyi állományának egyenruha-ellátását egy BM rendelet szabályozza, amely kimondja, hogy a „termékek természetbeni biztosítása helyett alsóruházati költségtérítés kerül kifizetésre, összege 10 ezer Ft”. 

Ezen felül kaptak a „csapatszolgálati feladatokat ellátó állomány” tagjai további bruttó 8 ezer forint egyszeri juttatást „alsóruházat-kiegészítési költségtérítés” címen,

plusz egy-egy darab téli ing, téli alsó beszerzésére.

Irodai munkás terepre

A szakszervezet sem az érdekegyeztető tanács ülésén szóban, sem azt megelőzően írásban nem kapott választ arra a kérdésre, hogy 

„Miért a közalkalmazotti állományt osztják be rendszeresen a határőrizeti csapatszolgálati logisztikai feladatok ellátására,

amikor az előző kormányzati ciklusban 3 ezer fővel növelték a hivatásos állomány létszámát, és jelenleg újabb 3 ezer határvadásznak nevezett rendőr gyorstalpalós kiképzése van folyamatban?
 
Ráadásul ebből a helyzetből újabb kérdés adódik, nevezetesen az, hogy vajon az ilyen beosztásba nem önként került közalkalmazottakat is egységesen a szakmunkás minimálbéren foglalkoztatja-e a rendőrség, és ha igen, kapnak-e valamiféle külön juttatást, költségtérítést megváltozott helyzetüket kompenzálandó? Azt már csak reméli az FRSZ, hogy a rendőrség megfelelően gondoskodik a „kávé és teafőzésre, ételosztásra kirendelt közalkalmazotti állomány fokozott egészségügyi szűréséről”.

Ajánlom

További belföldi híreink