Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-30 06:00:00

L. Simon: Miért ne kaphatnának uniós támogatást a gazdálkodó politikusok?

Alanyi jogon jutnak évente több tízmillió forinthoz azok a képviselők és kormánytagok, akik mezőgazdasággal foglalkoznak. A DK törvényben tiltaná meg, hogy aktív politikusok állami forrásokra pályázhassanak. A Jobbik a "földesúradó" bevezetését és vagyonelkobzást is szeretne. További részletek a videóban.

Több tízmillió forint értékű agrártámogatáshoz jutott tavaly az magyar Országgyűlés több tagja. A Blikk összegzése szerint a dobogó élére Farkas Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője került több mint 25 millió forinttal. Őt követi Czerván György, az agrártárca államtitkára, L. Simon László, fideszes képviselő, az LMP-s Sallai R. Benedek és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A DK ismét törvényben korlátozná a politikusok gazdasági előnyszerzését, miként azt a Gyurcsány-kormány idején is tették. „Országgyűlési képviselők, politikai posztot viselők, tehát nyilván a kormánytagok esetében is összeférhetetlenséget írt elő. Azt mondta ki, hogy országgyűlési képviselő, illetve a kormány tagja, rokonság sem hazai, sem európai forrásra nem pályázhat. Szerintünk ez a helyes út” - jelentette ki Vadai Ágnes, a DK alelnöke.

LMP: A támogatások nagy része nem azokhoz jut, akik rászorulnának

A lista egyetlen ellenzéki politikusa az LMP-s Sallai R. Benedek szerint fontos hangsúlyozni, hogy itt nem pályázati pénzekről van szó, hanem alanyi jogon járó támogatásról. Az ellenzéki politikus azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatások nagy része nem azokhoz jut, akik rászorulnának. Közéjük sorolta Csányi Sándort és Mészáros Lőrincet.

„Ők kapják a legtöbb támogatást. Az 500 legtöbb támogatást kapó személy az fejenként 275 millió forint támogatást kap évente, míg az összes többi, csaknem 180 ezer gazdálkodó, azok átlagban 3 millió forint támogatást kapnak”

- hangsúlyozta Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője.

Sallai R. Benedek azt is elmondta, hogy amióta 2014-ben képviselő lett sem ő, sem a felesége nem pályázott semmire, a földeket pedig korábban szerezték. A DK összeférhetetlenségi törvényjavaslatát megfontolandónak nevezte.

L. Simon: Nem visszás a gazdálkodó politikus támogatása

A fideszes L. Simon László kérdésünkre megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint azt visszásnak tartaná, ha egy politikus vagy hozzá köthető gazdasági társaság azért kapna uniós támogatást, mert politikus. Azonban azzal sem értene egyet, ha egy jogszerűen járó támogatást azért nem kaphat meg egy gazdálkodó, mert politikus is egyben.

A Jobbik vagyonelkobzást és a földesúradó bevezetését is tervezi. „300 millió forint feletti vagyongyarapodásra fognak kiterjedni, progresszív módon fogunk adóztatni, és alkalmazni fogjuk az összeszámítást is annak érdekében, hogy akár közös háztartásban, akár külön háztartásban élő családtagokról beszélünk, ne lehessen olyan pofonegyszerű eszközökkel kibújni ezen jogkövetkezmények alól, hogy családtagok nevére helyeznek értékes ingatlan és ingó vagyontárgyakat” - összegezte pártja elképzeléseit Apáti István szóvivő.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink